Haberler

İslam Hukuku Profesörü Ahmed Akgündüz : "Ayasofya Cami Olmalıdır"

İslam Hukuku Profesörü Ahmed Akgündüz Ve İktisat Tarihi Doçenti Said Öztürk, Yeni Kitapları "Üç Devirde Bir Mabed Ayasofya" Ve "Kiliseden Müzeye Ayasofya Camii" İsimli Kitaplarının Tanıtmak Amacıyla Topkapı Eresin Otel'de Bir Basın Toplantısı Düzenledi. Kitaplarını Tanıtmaktan Çok Ayasofya Müzesi...

İslam Hukuku profesörü Ahmed Akgündüz ve İktisat Tarihi doçenti Said Öztürk, yeni kitapları ¨Üç Devirde Bir Mabed Ayasofya¨ ve ¨Kiliseden Müzeye Ayasofya Camii¨ isimli kitaplarının tanıtmak amacıyla Topkapı Eresin Otel`de bir basın toplantısı düzenledi. Kitaplarını tanıtmaktan çok Ayasofya Müzesi ile ilgili düşüncelerini açıklayan Profesör Doktor Ahmed Akgündüz, Ayasofya Müzesi`nin cami olması gerektiğini savundu.

¨BU MABEDİN HEM CAMİ HEM KİLİSE OLMASI MÜMKÜN DEĞİL¨

Tüm dünyada ilgi odağı haline gelen Ayasofya Müzesi`nin Türkleştirilmiş ve Müslümanlaştırılmış bir mabed olduğunu savunan Ahmed Akgündüz, ¨Bir kısım şımarıklar Ayasofya`nın Ortadoks merkezi olması için gece-gündüz çalışmaktadır. Ayasofya`yı Türk milletinin elinden almak mümkün değildir¨ diye konuştu. Akgündüz, ¨İslam dininin inanç esaslarına göre bir mabedin hem cami hem kilise olması mümkün değildir¨ dedi.

Batıdaki devletleri memnun etmek ve müzenin bakımı için bu devletlerden maddi gelir sağlamak amacıyla Ayasofya`nın müzeye dönüştürüldüğünü iddia eden Akgündüz, Mustafa Kemal Atatürk imzalı bakanlar kurulu kararının değiştirilmesinin mümkün olduğunu dile getirerek, ¨Ayasofya`nın camiden müzeye çevrilmesi ile ilgili bakanlar kurulundaki gerekçeler bence yerinde olmadığına göre yeniden bir Bakanlar Kurulu kararına göre camiye çevrilmesi hukuken mümkün ama siyaseten mümkün değil¨ diye konuştu. Bakanlar Kurulu kararını imzalayan Mustafa Kemal Atatürk`ün ilah ya da peygamber olmadığını dile getiren Akgündüz, ¨Kaldı ki bu kararı değiştirmek Mustafa Kemal`e saygısızlık değildir¨ dedi.

¨VAKIFLAR KANUNU TASARISI 600 YILLIK OSMANLI GELENEĞİNİ BOZUYOR¨

Cemaat vakıflarının korunması ile ilgili Vakıflar Kanunu Tasarısı`nın da geçici 9. maddesiyle önemli bir hukuk ihtilali yaptığını savunan Akgündüz, ¨Bu yeni vakıflar kanunu tasarısı azınlıklara vakıflarını kilise ve benzerleri adına tescil etme imkanı tanımaktadır. Bu tasarı 600 yıllık Osmanlı geleneğini ortadan kaldırıyor¨ şeklinde konuştu.

Ayasofya ile ilgili eserlerde Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde Ayasofya Müzesi`nin ne gibi değişimler geçirdiğini içeren kitaplarda dönemin arşivlerinden yararlanarak 20 bin belge incelendi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title