Haberler

İran'ın Nükleer Çalışmaları, Mısır'ı Harekete Geçirdi

İran'ın Nükleer Çalışmalarından Endişe Duyan Ülkelerin Başında Olan Mısır, Sivil Amaçlı Nükleer Enerji Üretimi İçin Yeniden Çalışmalara Başlarken, Rusya'nın Sivil Amaçlı Santral Kurulması ve Elektrik Üretilmesi Konusunda Mısır'a Yardımcı Olabileceği Bildiriliyor.

İran'ın nükleer çalışmalarından endişe duyan ülkelerin başında olan Mısır, sivil amaçlı nükleer enerji üretimi için yeniden çalışmalara başlarken, Rusya'nın sivil amaçlı santral kurulması ve elektrik üretilmesi konusunda Mısır'a yardımcı olabileceği bildiriliyor.

Rusya Enerji ve Elektrik Bakanı Viktor Khiristengo'nun anlaşmalar yapmak üzere Mısır'a ziyaret gerçekleştireceği bildirilirken, Mısır ise, Hasan Younis nükleer santralinin 600 mega watt gücünde olmasının planlandığını açıkladı. Mısır daha önce nükleer faaliyetlerini Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEA) denetimine açık olduğunu duyurmuştu. Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebu Gehid ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, daha önce defalarca Ortadoğu'nun nükleer silahlardan arındırılması gerektiğini ifade etmişlerdi. İsrail'in nükleer güce ve enerjiye sahip olmasına karşın, Mısır nükleer santral kurarak enerji elde etme konusunda daha önce aktif bir çalışma içine girmemişti. İran'ın nükleer çabalarının ardından Mısır'ın bu kararı, Sünni İslam'ın liderliğine oynayan Mısır'ın, Ortadoğu'da Şii İran'ın gücünü dengelemeye yönelik olduğu şeklinde yorumlandı. Mısır'ın elindeki diğer güçlü seçenek ise Fransa olarak gösteriliyor. Fransa nükleer enerji ve güç konusunda İsrail'e yardım ettiği için, Mısır'ın Fransa'yı elinde sadece seçenek olarak tutmak istediği sanılıyor. ABD ise, şu ana kadar Mısır'ın nükleer enerji elde etme çalışmalarına mesafeli yaklaştı.

(MKF-OYK-OYK-SN-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title