Haberler

İngiliz Basınında Bugün

İngiltere Gazetelerinde Bugün, İngiliz Askerlerin Basra'daki Son Üslerinden Çekilmeleri, Ülkede Erken Seçime Gidileceği Söylentileri ve Fransa'da Sosyalistlerin Yeni Bir Yön Arayışı Başlıkları Ön Çıktı.

İngiltere gazetelerinde bugün, İngiliz askerlerin Basra'daki son üslerinden çekilmeleri, ülkede erken seçime gidileceği söylentileri ve Fransa'da sosyalistlerin yeni bir yön arayışı başlıkları ön çıktı.

BBC'nin Türkçe internet sitesi "http://www.bbc.co.uk/turkish/" adresinde yer alan basın özetlerine göre, Independent gazetesi, manşetinde, "Basra'da 4 yıl: Ve elimize geçen ne?" diye soruyor. Patrick Cockburn imzalı haberde şu ifadeler yer alıyor:

"4 yıllık çabanın ve 168 askerin ölümünün ardından İngiltere'ninki neredeyse mutlak bir başarısızlık. Brüksel Merkezli Uluslararası Kriz Grubu'nun hazırladığı bir raporda, 'Basra halkı ve kentteki milisler bunu nizami bir geri çekilme olarak değil, daha ziyade yüz kızartıcı bir yenilgi olarak görüyorlar' diyor. Rapor şöyle devam ediyor: 'Bugün Basra, geçmişe oranla daha güçlü ve daha serbest görünen milisler tarafından kontrol ediliyor.'"

Gazete, başyazılarından birini de aynı konuya ayırıyor:

"Üzücü gerçek şu ki, ne biz İngilizler ne de Amerikalılar Irak'tan itibarlı bir şekilde ayrılabileceğiz. Ve vebali birinden diğerine atma çabalarının neredeyse hiçbir anlamı yok. Daha da kötüsü, bu beyhude tartışmalar dikkatimizi asıl sorundan uzaklaştırma riski de taşıyor. Çoğu da bizim eserimiz olan asıl sorun, bu berbat durumda Irak halkının acısının dindirmek için ne yapabiliriz? Bu aşamada pek fazla bir şey değil belki. Ama sahneden ağır ağır kaybolmak yerine Iraklılar'a ülkenin güneyinden

çekileceğimiz kesin bir tarih verebiliriz. Böylece, bu yüz kızartıcı serüvenin hiç değilse makul bir sonu olur."

"ERKEN SEÇİME YALANLAMA"

İngiltere'de Başbakan Gordon Brown'un ülkeyi erken seçime götüreceği yönündeki haberler, dün Brown'a yakın isimler tarafından yalanlandı. Haber Financial Times'ın iç sayfalarında yer buluyor.

"Brown'un kampanyasının koordinatörü olan Douglas Alexander, birkaç gün içinde erken seçim çağrısı yapılacağı yönündeki söylentileri 'saçmalık' olarak nitelendirdi."

Financial Times, okurlarına yapılan iki kamuoyu yoklamasının sonuçlarını da aktarıyor. Birinci kamuoyu yoklamasına göre, İşçi Partisi geçtiğimiz hafta ana muhalefetteki Muhafazakar Parti'nin 8 puan önündeyken, şimdi aradaki fark 3 puana inmiş durumda.

Diğer kamuoyu yoklaması ise iki partiyi başa baş gösteriyor. Financial Times, şu yorumda bulunuyor:

"Kamuoyu yoklamalarının sonuçları, Brown'un koltuğu Tony Blair'den devraldığı Haziran ayından sonra İşçi Partisi'nin Muhafazakarlar karşısındaki sıçramasının 'kısa ömürlü' olduğunu gösteriyor. Brown'a desteğin düşmesi ayrıca, Muhafazakar Parti'nin lideri David Cameron'ın son dönemde ilgisini partinin geleneksel konuları olan suç ve asayişe vermesinin işe yaradığına da işaret ediyor."

Muhafazakar eğilimli Daily Telegraph gazetesi ise gelecek ay erken seçimlere gidileceği yönündeki işaretlerin arttığını savunuyor. Başbakan Gordon Brown'la yaptıkları özel bir mülakatı yayımlayan gazete, Brown'un ilk seçim mesajlarını vermeye başladığı görüşünde.

Guardian'da yazan Roy Hattersley de, parlamentonun yeni terör yasalarını onaylamaması halinde, Brown'ın erken seçime gitmek için meşru bir nedeni olacağını yazmış.

Daily Telegraph, Brown'u zorlayacak bir kamuoyu yoklamasının sonuçlarını aktarıyor:

"Daily Telegraph için yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre, seçmenlerin 3'te 2'si AB reform anlaşmasının referanduma sunulmasını istiyor. Yoklama, bir referandumda Brüksel'e daha fazla yetki devrine 'hayır' diyeceklerin oranının da 'evet' diyeceklerin iki katından fazla olacağı tahmininde bulunuyor."

"FRANSIZ SOSYALİSTLER ARAYIŞTA"

Financial Times gazetesinden bir haberin başlığı: "Yenilgiye uğrayan Fransız Sosyalistler, 21. yüzyılda yönlerini bulmaya çalışıyor".

Sosyalist Parti'nin her yıl yapılan ve partinin geleceğinin masaya yatırıldığı yaz okulundan ayrıntılar kısaca şöyle:

"Sosyalist lider François Hollande, partinin artık seçmenlerin çoğunluğu tarafından anlaşılamadığını ve gerek dilini, gerekse politikalarını değiştirmesi gerektiğini söyledi. Partide değişim sürecinin hızlandırılması için farklı bir karar alma yapısı öneren Hollande, ancak partisinin merkeze ne kadar kaymaya hazır olduğu konusunda sınırları olduğunu belirtti."

Independent gazetesi de aynı haberi, "Sol kanat, Sarkozy'yi yakalayacak bir mesih arıyor" başlığıyla duyuruyor.

"Yanıtlanmamış bir soru var hala. Sarkozistan'ın çöllerinde sosyalistleri en iyi kim yönetebilir? François Hollande mı? Onun eski eşi, yenilgiye uğramış cumhurbaşkanı adayı Segolene Royal mi? Ya da Paris'in Belediye Başkanı Bertrand Delanoe mu? Yoksa henüz keşfedilmemiş, yeni genç bir sosyalist mesih mi?"

Guardian ABD Başkanı George Bush, 2008 yılında başkanlık süresi dolmasının ardından neler yapmayı planladığını aktarıyor:

"Başkan Bush, emeklilik yıllarını nasıl geçirmeyi düşünüyor? 'Gözümün önüne sadece arabanın içine girdiğimi, sıkıldığımı, çiftliğe gittiğimi getirebiliyorum' diyor. Ayrıca servet yapmak için büyük planları da var. 'Küpü yeniden doldurmak için bazı konuşmalar yapacağım' diyen Bush'un her konuşması başına 20 milyon dolar fiyat biçiliyor. Bush, 'Babamın ne kazandığını biliyorum. Konuşma başına 50 ila 75 bin dolar arası. Clinton da bu işten çok para yapıyor' diyor."

Guardian gazetesinde yer alan bir haberde bilimadamlarının boy uzunluğundan sorumlu geni bulduğu belirtiliyor. Ayrıntılar özetle şöyle:

"Oxford ve Exeter'den bilimadamlarının da aralarında olduğu uluslararası bir heyet, 35 bin kişinin DNA'larını inceledi. Araştırma sonucunda, insanın genetik şifresindeki tek bir harfin Muhafazakar Parti'nin bazı insanların diğerlerinden daha uzun olmasına yol açtığı ortaya çıkarıldı.

Bilimadamları, önce anne ve babadan iki kopya olarak çocuğa geçen HMGA2 adlı geni sıfırladı. Genin, genetik şifresinde T yerine C harfi bulunan bir kopyasının çocuğa geçmesi halinde, çocuğun yarım santimetre daha uzun olacağı; hem anneden hem de babadan geçen iki kopyada da C harfi olması halinde ise çocuğun boyunda bir santimetrelik bir fark görüleceği belirlendi."

Tüm DNA'lar adenin (A), sitozin (C), guanin (G), ve timin (T) olarak adlandırılan temel yapı taşlarının farklı dizilimlerinden oluşuyor.

(BBC-CY-CY-SN-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title