Haberler

IMF: "Petroldeki Artışta Hızlı Büyüme de Etkili"

IMF Uzmanları Ham Petroldeki Son Fiyat Hareketliliklerini İnceleyen Bir Çalışma Raporu Hazırladı. Rapora Göre Fiyat Elastikiyetsizliği Nedeniyle, Arzda ya da Talepte Meydana Gelen Kısa Bir Artış, Piyasada Alım-satımlarda Büyük Fiyat Düşüşleri ya da Artışları Olmasını Gerektirdi, Büyük Sıçramalar ve Petrol Fiyatlarının Güçlü Bir Şekilde Yükselmesi Bundan Kaynaklandı.

IMF uzmanları, ham petrol fiyatlarında son yıllarda görülen sıçramalarda, petroldeki fiyat elastikiyetsizliği yanında dünyada hızlı büyüme eğilimi dolayısıyla talepte ortaya çıkan artışın da etkili olduğunu bildirdiler.

IMF uzmanlarından Noureddine Krichene, "Hampetrol Fiyatlarında Son Dönem Dinamikleri" başlıklı çalışmasında 2 Ocak 2002 ve 2 Temmuz 2006 tarihleri arasındaki fiyat hareketlerinin nedenlerini inceledi. Raporda petrol fiyatlarının yakın geçmişte "coşarak" arttığı, öngörülemeyen bölgelere ulaştığı ve artışın sınırlı olmadığının görüldüğü kaydedildi. Çalışma Raporu'nda, "Fiyatlardaki yükselişin önemine karşın sürecin altındaki gerçeklere ya da rastlantısal değişkenlere ilişkin çok az şey bilinmektedir. Petrol piyasasında son hareketlilikler belli frekanslarla meydana gelen sıçramaların baskısı altında gerçekleşmiştir ve piyasaları daimi bir 'denge-dışı pozisyonda' tutmuştur. Petrol fiyatları büyük sıçrayışlardan sonra geri çekilmeye başlarken fiyatları yine de yukarıda tutan güçlü bir eğilim bulunuyordu" denildi.

ÇALKANTILAR YÜZDE 30 SINIRI İÇİNDE KALDI

Petrol fiyatlarındaki aşırı iniş çıkışları tanımlayan çalkantıların yüzde 30'luk bir sınır içinde gerçekleştiği belirtilen raporda, "Çalkantılar petrol piyasalarının gelecek fiyat gelişmeleri adına büyük belirsizliklerle karşı karşıya olduğunu ve küçük şoklara ve haberlere karşı duyarlı olduğunu göstermişir. İncelenen dönemde dünya ekonomisinin daha hızlı bir büyümeye sahip olması ve yüksek harcamaya dayalı para politikaları ham petrolde de aynı ölçüde talebe yol açtı. Fiyat elastikiyetsizliği açısından, arzda ya da talepte kısa bir artış petrol piyasasında alım-satımlar için büyük fiyat azalışlarını ya da artışları olmasını gerektiriyordu, büyük sıçramaların ve petrol fiyatlarının güçlü bir şekilde yükselmesi bundan kaynaklanmaktadır" denildi.

Petrol piyasasındaki beklentilerle ilgili ölçümlerin de dikkati çektiği kaydedilen çalışmada, "21 Temmuz 2006'da ve 2006 Eylül sonuna değin olan dönem için varant piyasasının oluşturduğu nötr-riskli dağıtım, piyasa katılımcılarının, fiyatların umulan ortalamadan daha yukarı çıkabileceği olasılıklarını elde tuttuklarına işaret etti. Piyasa katılımcıları açısından petrol fiyatlarındaki yüksek çalkantı düzeyinin süreceğine ve fiyatların düzenli bir sıçrama frekansı baskısı altında olacağına ilişkin işaretler de vardı. Gelecekteki fiyatlar ise bu ortalamanın oldukça altında kaldı" denildi. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title