Haberler

IMF Başkanı Rato: Krizin Etkileri Sürecek

IMF Başkanı Rodrigo de Rato, Finansal Piyasalarda Yaşanan Krizle İlgili Olarak, Mevcut Likidite Sıkışması ve Reel Sektördeki Etkilerine İlişkin Tereddütlerin Gelecekte Süreceğini Söyledi.

IMF Başkanı Rodrigo de Rato, finansal piyasalarda yaşanan krizle ilgili olarak, mevcut likidite sıkışması ve reel sektördeki etkilerine ilişkin tereddütlerin gelecekte süreceğini söyledi.

Brezilya’nın Campos do Jordao kentinde düzenlenen 3. Uluslararası Finans ve Türev Piyasaları Konferansı’nda konuşan Rato, dünya genelinde kredi piyasalarındaki dalgalanmaların bu endişeleri artırdığını ifade etti.

IMF’nin kredi riskleri konusunda daha önce uyarı yaptığını anımsatan Rato, ABD mortgage piyasasında yaşanan sorunların küresel piyasalara yayılayarak, ABD, AB ve Asya Merkez Bankalarınca sisteme istisnai olarak nakit verilmesine neden olduğunu anımsattı.

Yaşanan dalgalanmaların, finans ve ikincil piyasalar ile bu piyasalarda ticareti yapılan finansal araçlar için ilk gerçek test olduğunu kaydeden Rato, geçen yıllarda yatırım araçlarının çeşitlendirilmesiyle bu piyasaların hızla büyüdüğünü ve yüksek kazançlar sağladığına dikkat çekti.

Bununla birlikte, bazı katılımcıların, likidite ve finansal araçların fiyatlandırılması konularında riskleri küçümsediğini ve öngörmediğini anlatan Rato, yaşanan dalgalanmayla bu finansal araçlarına ilişkin endişelerin bankalararası piyasadaki likidite üzerinde ciddi etki yarattığını ifade etti.

Dünya genelinde bazı merkez bankalarının hızla tepki vererek çok önemli tutarlarda likidite enjeksiyonu sağlamasının piyasa koşullarını iyileştirilmesi bakımından bir şans olduğunu belirten Rato, buna karşın, ileriye bakıldığında, finans piyasalarındaki mevcut likidite sıkışması ve reel sektördeki etkilerine ilişkin tereddütlerin süreceğini ifade etti.

RİSK ARTTI AMA UMUT VAR

Son gelişmeler ve etkilerine ilişkin IMF’nin üç gözlemini aktaran bulunan Rato, bunları şöyle anlattı:

“Birincisi, biz hala küresel ekonominin, piyasalardaki türbülansa rağmen iyi bir görünüm sergilemeye devam etmesini bekliyoruz. İkincisi, son gelişmeler sonucunda finansal araçlardaki yenileşme ile birlikte bazı riskler artmış olmasına rağmen, bu yenilenmenin, gelişmiş ve gelişmekte olan piyasaların güvenilir olmayan biçimde ve hızla büyümesine karşı önemli ve gerekli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz.

Üçüncüsü, finansal piyasalar, şeffaf ve iyi düzenlenmiş olur, tüketici ile yatırımcının korunması için gerekli karşılıklar sağlanırsa, hala büyüme ve sürdürülebilirlikte emin bir yol izliyor olacak".

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title