Haberler

Ilo'dan 'Yeni İşsiz' Uyarısı

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (Ilo) Küresel İstihdam Eğilimleri Raporu'nda, Büyük Ölçüde Kredi Piyasasındaki Çalkalanmalara ve Yükselen Petrol Fiyatlarına Bağlı Ekonomik Sarsıntının 2008 Yılında İşsizlerin Arasına 5 Milyon Kişinin Daha Katılmasına Yol Açabileceğini Belirtildi.

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) Küresel İstihdam Eğilimleri Raporu'nda, büyük ölçüde kredi piyasasındaki çalkalanmalara ve yükselen petrol fiyatlarına bağlı ekonomik sarsıntının 2008 yılında işsizlerin arasına 5 milyon kişinin daha katılmasına yol açabileceğini belirtildi.

ILO'nun, 2008 yılına ilişkin Küresel İstihdam Eğilimleri Raporu'nda, istihdamla ilgili 2007 yılı değerlendirmelerine ve bu yılki tahminlere yer verildi.

Raporda, 2007 yılındaki ortalama yüzde 5,2'lik küresel ekonomik büyümeyle tahminen 45 milyon kadar yeni iş yaratıldığına dikkat çekilerek, ''ancak bunun istihdamda genişleme anlamında önemli bir etkisi olmadığı'' kaydedildi. Raporda, 2007 yılında küresel işsizlik oranının yüzde 6 olarak sabit kalmasına karşın, 2006'da 187 milyon olan işsiz sayısının geçen yıl 189,9 milyona çıktığının tahmin edildiği ifade edildi.

Gelişmiş ekonomilerde ortaya çıkan, kredi piyasalarındaki kargaşaya ve petrol fiyatlarının yükselmesine bağlanan büyüme hızındaki düşüşün, ekonomi ve istihdamdaki büyümenin sürdüğü Asya tarafından telafi edildiği vurgulanan raporda, bu duruma karşın ''2008 yılında büyümede beklenen yavaşlama sonucunda küresel işsizlik oranı yüzde 6,1'e çıkabilir ve böylece dünyadaki işsiz sayısına en az 5 milyon kişi daha eklenebilir'' uyarısında bulunuldu.

Ekonomideki büyümeye ve işlerdeki artışa karşın, dünya ölçeğinde ''insana yakışır iş'' açığının özellikler yoksullar söz konusu olduğunda çok büyük olduğu değerlendirmesine yer verilen raporda, dünyada her 10 kişiden 5'inin ''kırılgan işlerde'', ya ailelerinin iş yerine yardım ederek ya da herhangi bir koruma kapsamında yer almama riski büyük işlerde kendi hesabına çalıştıkları belirtildi. ''Gelişmekte olan ülkeler söz konusu olduğunda bu kişilerin büyük olasılıkla kayıt dışı sektörde çalışanlardan oluştuğuna'' yer verilen raporda, bu tür işlerde yoksulluk, düşük kazanç, tehlikeli çalışma koşulları ve sağlık sigortası yokluğu gibi risklerin gündemde olduğu ifade edildi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title