Haberler

İller İdaresi Kanunu Komisyondan Geçti

Hükümetin Hazırladığı, Hava Meydanları, Limanlar ve Sınır Kapılarında, Güvenliğin Sağlanması, Giriş Çıkışlarla İlgili Görev ve Hizmetlerin Düzenli ve Etkili Bir Biçimde Yürütülmesi, Görevli Kuruluşlar Arasında İşbirliği Koordinasyonun Sağlanması İçin Gerekli Önlemleri Almaya ve Uygulamaya, Kuruluşların Çalışmalarını Denetlemeyi Düzenleyen, "İller İdaresi Kanunu" İçişleri Komisyonu'nda Benimsendi.

Hükümetin hazırladığı, hava meydanları, limanlar ve sınır kapılarında, güvenliğin sağlanması, giriş çıkışlarla ilgili görev ve hizmetlerin düzenli ve etkili bir biçimde yürütülmesi, görevli kuruluşlar arasında işbirliği koordinasyonun sağlanması için gerekli önlemlerin almaya ve uygulamaya, kuruluşların çalışmalarını denetlemeyi düzenleyen, "İller İdaresi Kanunu" İçişleri Komisyonu'nda benimsendi. Tasarı, liman, havayolları ve sınır kapılarında her alanda tam yetkiyi Sınır Mülki idare Amirlerine verilmesini öngörüyor.

TBMM İçişleri Komisyonu, Tevfik Ziyaeddin Akbulut Başkanlığı'nda toplantı. Komisyon, İller İdaresi Kanunu ile Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülerek benimsendi.

GEREKÇELER

Sivil hava meydanları, limanlar ve sınır kapılarında, çok sayıda kurumun görevli olması, koordinasyonda güçlük, iş veriminde düşüklük, işbirliği gerektiren konularda aksamalar yarattığı gerekçesiyle hazırlanan tasarıda, bu aksamaları gidermek ve Sınır Mülki İdare Amirliği kurumunu ihdas ederek, söz konusu yerlerde koordinasyon görevini sağlama görevini bu merkeze vermeyi öngörüyor. Tasarı, liman, havayolları ve sınır kapılarında her alanda tam yetkiyi Sınır Mülki idare Amirlerine verilmesini öngörüyor.

VALİ ATAMA YETKİSİNE SAHİP OLACAK

Yapılan değişiklikle; İçişleri Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenecek sivil hava meydanları, limanlar ve sınır kapılarında görev yapmak üzere, hizmet içi eğitimini tamamlamış vali yardımcısı veya kaymakamlar arasından "sınır mülke idare amiri" atanmasını öngörüyor. Sivil hava meydanları, limanlar ve sınır kapılarında kullanılacak yetkiler, valinin sorumluluğu ve denetimi altına girmesini öngörüyor. Buna göre; "Sınır mülki idare amiri ataması" yapılmayan yerlere, valinin sorumluluğu ve denetimi altında görev yapmak üzere ildeki vali yardımcıları ve kaymakamlar arasından vali tarafından görevlendirmeyi öngörüyor.

264 KADRO İHDAS EDİLECEK

Tasarıyla, Sınır mülki idare amirine yardımcı olmak üzere birer sınır müdürü ve büro hizmetlerini yürütmek üzere yeteri kadar personel atanacak.

Havaalanı, liman ve sınır kapılarında bulunan binalarda, uçaklarda, gemi ve diğer deniz, hava, kara taşıtlarında, yolcular ile görevli personelin üstünde, araçlarında ve eşyalarında milli güvenlik, kamu düzeninin korunması amacıyla usulüne göre verilmiş hakim kararı, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise sınır mülki idare amirinin yazılı emriyle arama yapılacak, gerektiğinde özel kağıtları ve eşyalarına el konulacak. Sınır mülki idare amirinin verdiği yazılı emir, 24 saat içinde görevli hakimin onayına sunulacak. Hakim, kararını en geç 48 saat içinde açıklayacak, aksi halde el koyma kendiliğinden kalkacak. Tasarı, 264 kadro tahsisini de öngörüyor. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title