Haberler

Galericilerden ikinci el araç alacaklara uyarı: Fiyatlar 3 ay içinde düşecek

Güncelleme:

2. el araç fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle satışlar büyük ölçüde azaldı. Artışın nedeninin 400 bin kişinin yetki belgesi olmadan araç satın alıp yüksekten satmak istemesi olduğunu belirten Kocaeli Oto Ticaret Merkezi Başkanı Fahrettin Batı, yeterlilik belgesi uygulamasıyla 3 ay içinde fiyatların düşeceğini söyledi.

Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren birçok firmanın üretim merkezi olan Kocaeli'de tüm Türkiye'de olduğu gibi ikinci el araç piyasası dudak uçuklatıyor. Araç fiyatlarında yüzde 40'a kadar varan artışların görülmesinin ardından oto pazarlarına vatandaşların ilgisi azaldı. Oto pazarlarında satışların da büyük ölçüde azaldığı gözlemlenirken, fiyatları gören vatandaşların kimi araç almaktan vazgeçiyor kimi ise sıfır araçlara yönleniyor.

Yaşanan fiyat artışları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kocaeli Oto Ticaret Merkezi Başkanı Fahrettin Batı, pandemi sürecinde sıfır araç üretiminin durması ve talebin karşılıksız kalması nedeni ile fiyatlarda artış gözlemlense de artışın en büyük nedeninin kontrolsüz satış yapan vatandaşlardan kaynaklandığını dile getirdi. Yaklaşık 400 bin kişinin yetki belgesi olmadan araç satın alıp yüksek satmak istemesi ile piyasanın etkilendiğini belirten Batı, eylül ayında uygulanmaya başlayan araç satış yetki belgesinin bu kontrolsüz artışı önleyeceğini ve fiyatlarda 3 ay içerisinde düşüşler olacağını ifade etti.

Galericilerden ikinci el araç alacaklara uyarı: Fiyatlar 3 ay içinde düşecek

"400 BİNİN ÜZERİNDE KAYIT DIŞI BU İŞİ YAPAN VAR"

Türkiye'ye sıfır araçların gelmesinin de ikinci el araç fiyatlarını olumlu yönde etkilieyeceğini kaydeden Batı, "Araç üretiminin olmaması nedeni ile araç bulmakta güçlendi. Pandemi sürecinde de üretim yapılamaması ve yurt dışından sınırlı sayıda araç gelmesi ve olmayan şeyin bir de talebinin artması, ailelerin çocuklarına ve eşlerine araba almak istemeleri nedeniyle piyasada araç daralması oldu. Bizim sektörde şu an 45 bin kayıtlı galerici arkadaşımız var. Ama 400 binin üzerinde kayıt dışı bu işi yapan var. 1 Eylül itibari ile Ticaret Bakanlığının düzenlemesi ile yetki ve yeterlilik belgeleri olmadan satış yapamayacaklar. Son 1-2 aydır entegrasyon çalışmaları var. Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığının çalışmaları ile bu proje sistemine oturacak ve yetki belgeleri olmayanlar araç satamayacaklar. Kayıt dışı araç satanlar bir araç satıyor. Ertesi gün üzerine bin lira aktarıp bir araba daha alıyor. Bu şekilde piyasayı yükseltir hale getirdiler. Dolayısıyla araç fiyatları olağan üstü seviyelere geldi. Aralık-Ocak ayında Türkiye'ye yeteri kadar araç gelecek. O zaman fiyatlar durağan bir hale gelecek. O zaman gerçek fiyat düşüşleri görülecek" dedi.

Galericilerden ikinci el araç alacaklara uyarı: Fiyatlar 3 ay içinde düşecek

FİYATLARI GÖREN VATANDAŞ ARAÇ ALMAKTAN VAZGEÇTİ

Araç almak isteyen vatandaşlar ise araç satıcıları tarafından yapılan kontrolsüz fiyat artışları nedeni ile ikinci el piyasasında fiyatların yükseldiğini söyledi. Fiyatları görünce araç almaktan vazgeçtiğini ifade eden Erkan Koçay isimli vatandaş, "Her araca değerinden 15 bin TL fazlası yazılmış. 20 bin TL'lik araç 35 bin TL olmuş. Bu insanlar nasıl araç alacaklar. Hiç kimse sormuyor ki daha düne kadar bu araba 20 bin TL'ydi, bu fiyata sen nasıl çıktın diye. Avrupa'da 25 yaş üstündeki bütün araçlar çöpe gidiyor. Burada çoğu aracın çöpe atılması yok. Aracın muanesi yok, burada satışı yapılıyor. Adam 10 bin TL'lik aracına 25 bin TL yazmış, 'Alan alır, satmam ben gerekirse' diyor. Burada keyfe keder nasıl satış yapıyor. Ben araba almam. Neden 10 bin TL değerindeki arabayı 20 bin TL'ye alayım. İkinci al arabaya geldim, almıyorum, almayacağım. Kim alıyorsa alsın ben almıyorum" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (371)

Erhan Tekelioglu:

3 aydır araç bakıyorum her ay 10.000TL koydu.Devlet araç satışında 6 aydan önce satmama zorunluluğu getirsin ve araç alımında 1500_2000 TL alim satım vergisi koysun piyasada alsatci kalmaz.

135
8
yanıtYanıtla
Turko:

Onlar daha fazla kazanıyor yani şöyle söyleyeyim%100 o yüzden bu yaygarayi koparuyorlar karları ellerinden kayıp gidecek

yanıt7
yanıt2
Recep üstüngelen:

Hükümetin acil en avrupadan 2.el ithal edilmesi gereken arabalar getirilmesi lazim dır.o zaman fiatlar hemen düşer.

yanıt6
yanıt0
ali yılmaz:

Artan 2.el fiyatları değil sıfır araba fiyatlarıdır. sıfır araba fiyatları 100 bin tl den fazla zamlandı. haliyle 2.el fiyatları da artmasın mı. ne zaman sıfır araçlar ucuzlar o zaman 2.el fiyatlar da ucuzlar.

28
9
yanıtYanıtla
Boş konuşma:

O yüzden mi bayi fiyatından pahalıya ikinci el satan var sıfır araç pahalandıgı için diil millet fırsatcı olduğu için fiyatlar bu halde bayide sıfır yok diye 18 model araba sıfır fiyatından pahalı Bu fiyatları gören fabrika 2021 modeli bu fiyatın altında getirmez yani sıfırın pahalanması da yine 2.el yüzünden

yanıt2
yanıt3
ali yılmaz:

Galeride 0 araç var. 205 liste fiyatı olan araca 245 yazmış. bayide olan araçlara bile liste fiyatı üzerinden 50 bin 60 bin fazla isteyenler var. sıfır araç olmadığından ve olsa da fiyatları yüksek olduğundan bu FIRSATÇILIK arttı.

yanıt4
yanıt0
Sabri abi:

Düşmeeeezzzzzz

16
9
yanıtYanıtla
Turko:

Ha ha ha, ahh ah kendinizi kandırmayın öz belli ki arac almışsınız geçmiş olsun

yanıt2
yanıt2
Yâr:

Düşecek deniliyorsa bilinki artacak herşey bu ülkede tam tersine oluyor

16
8
yanıtYanıtla
Turko:

Dün de yükselecek dediler tutmadı şimdi düşecek dediler yine tutmaz ters psikoloji bu asıl milletin insanlarına işlemez. Yine almayacaklardır.

yanıt2
yanıt0
Tüm 371 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title