Haberler

Hükümet Genelge Yayımladı, Şirketler Yatırıma Soyundu

Güncelleme:

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yenilenebilir ve yerli kömür olmak üzere enerji yatırım süreçlerinin hızlandırılması için yayımladığı genelgenin ardından şirketler harekete geçti.

Siemens yetkilileri, önümüzdeki dönemde kömürün doğalgazdan bir miktar pay alacağını düşündüklerini belirterek, "Her yıl bin MW'ın üzerinde yeni kömür santralinin devreye gireceğini düşünüyoruz" diyor.

2000'li yılların ortalarından itibaren enerji sektöründe ağırlığı olan doğalgaz yatırımlarında, son dönemde bir yavaşlama söz konusu. Türkiye'nin en büyük doğalgaz tedarikçisi olan Rusya ile yaşanan siyasi gerginlik bunun sebeplerinden biri. Ayrıca gazda dışarı bağımlı olunması, cari açıkta enerjinin yüksek payı, son dönemde bölgede tansiyonun artması sonucu doğalgaz tedarik ettiğimiz ülkelerle bu işin sürdürülebilirliği noktasındaki soru işaretleri de gaz pazarındaki durgunluğun gerekçeleri arasında. Gazda frene basılırken, enerjide hangi kaynaklara ağırlık verileceği ise önümüzdeki dönemin başlıca konularından biri olacak. Enerji Bakanlığı'nın planlarında yerli kömürün önceliklendirileceği görülüyor. Siemens Türkiye yetkilileri de gaz yatırımcısının iştahının kaçtığını vurgularken, önümüzdeki dönemde kömürün doğalgazdan bir miktar pay alacağını öngördüklerini söylüyor.

GAZDA HAREKET YOK

Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Hüseyin Gelis ile enerji birimleri yöneticileri, önceki gün Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD) ile bir araya geldi. Siemens Enerji Üretimi Bölüm Direktörü Sinan Bubik, pazardaki kurulu güçten düşük verimli gaz santrallerinin yılda 200-300 megavat (MW) eksilmeye başladığı bir dönem yaşandığını belirterek, şunları söylüyor: "İthal taş kömürü, yerli linyit kömürü, bir takım kojenerasyon projeleri, atıklardan enerji üretimi, önümüzdeki 3-4 yıl daha yoğun olacak. Biz önümüzdeki 2-3 yıl gaz pazarında büyük bir hareketlenme beklemiyoruz. Türkiye'de gazı tamamen yok etmek mümkün değil. Çok hızlı devreye giriyor, nispeten temiz bir enerji kaynağı. Türkiye'de gaz santrallerinin her zaman ağırlığı olacağına inanıyoruz. Önümüzdeki dönemde kömürün doğalgazdan bir miktar pay alacağını düşünüyoruz. Elektrik üretiminde gazın payı yüzde 36 iken, 30'lara doğru düşecek. Bu payı kömür ve yenilenebilir enerjinin dolduracağını düşünüyoruz. Türkiye'de güneş ivme kazandı. Büyük çoğunluğu lisanssız santraller. Türkiye'nin lisanslı büyük kapasitede güneş enerjisi santrallerine de ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Doğalgaza dönersek, Katar'dan gelen sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) veya İran gazı gibi alternatif gaz kaynakları ve petrol fiyatlarının da düşmesiyle gaz fiyatlarının düşmesi sonucu daha fizıbıl bir noktaya geleceğini düşünüyoruz. İlgimizi azaltmıyoruz."

GÜVENLİK KONUSU GÜNDEMDE

Hüseyin Gelis ise petrol fiyatlarındaki değişimin müşterileri çok etkilediğini belirterek, "Havayolları, tüketici ülkeler çok olumlu etkisini görüyor ama enerji şirketleri, petrol şirketleri bayağı zorlanıyorlar. Çünkü yatırım yapılmıyor, bekleniyor. Geriye baktığımız zaman petrol fiyatları son 80 yılda indi, çıktı. Geçici bir dönem ama müşterilerimiz bu konudan ciddi şekilde etkileniyor. Güvenli liman olmak Türkiye için çok önemli. Ülkenin yatırımcı açısından güvenli liman olabilmesi için partnerlerini seçerken dikkatli olunması gerekiyor. Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından büyük projelerin tehlikeye girmesinin konuşulması son dönemde yaşanan en önemli gelişmedir ve Türkiye'yi kaynak çeşitliliğine daha çok odaklamıştır. Enerji portföyümüzün geniş olması gerekiyor. Türkiye'deki enerji sorununu sırf yenilenebilir ile çözemeyeceğiz, kömür ile de çözemeyeceğiz. Marka konusu da çok önemli. Siemens olarak markamıza çok dikkat ediyoruz. 'Made in Turkey' dediğimiz zaman yurtdışında yatırımcıların aklına ne geliyor, ne gelmesini istiyoruz? Siemens 190 ülkede faaliyet gösteriyor, ülkemizin bayrağını alıyoruz, merkeze gidiyoruz ve 'Bizim ülkede yatırım yapın' diyoruz. Fakat Brezilya'daki arkadaşlar da aynısını yapıyor. Türkiye'deki güvenlik konusu, bölgedeki gelişmeler, yatırım yaptığımızda riskler nedir diye gittikçe gündeme geliyor ve Türkiye'deki pazarı etkiliyor. 160 yıldan beri buradayız, Türkiye'deki onca değişime rağmen Siemens buradaydı. Bu krizler de geçecektir. Bu ara dönemi ise inovasyon ve teknolojiye yatırım yapmakla değerlendirmek gerekiyor. Türkiye'de her yıl 55 milyon lira sırf Ar-Ge'ye yatırım yapıyoruz; 250'den fazla mühendis Ar-Ge'ye odaklanıyor" şeklinde konuşuyor.

AVRUPA'YA GAZ DEĞİL ELEKTRİK KORİDORU

GELİS, 2016'da Siemens olarak araştırma konusunda bir yatırım yapmayı daha düşündüklerini söylerken, "Konu da Sanayi 4.0 olacak. Türkiye'de araştırma konusunda potansiyelin olduğuna inanıyoruz, genç nüfus var ve bunların problem çözme becerileri çok yüksek, bunu 2016 yılında projelerle değerlendirmek istiyoruz" diyor. Özellikle enerjiyi de yakından ilgilendiren dijitalleşme konusunda çalışmaların yoğunlaştığını kaydeden Gelis, "Türkiye'nin Avrupa'daki şebekeye bağlanması için şimdiden altyapıyı hazırlamamız lazım, 'gaz ve petrol Türkiye'den geçsin' diyoruz ancak o esas çözüm değil. Aslolan bölgede Türkiye'nin enerjide en önemli şebeke haline gelmesidir. İleride istediğiniz en ucuz, en ekonomik enerjiyi satın almanız için bağlantıyı kurmanız gerekiyor. Yarın bir gün Romanya'dan elektrik alabilirsiniz, ya da Romanya şebekesine elektrik verebilirsiniz. Avrupa elektrik şebekesi sistemine dahil olmak için akıllı şebekelere yatırım şart" şeklinde konuşuyor.

160 YILDA 7 PADİŞAH 12 CUMHURBAŞKANI

GELİS, Siemens'in bu yıl Türkiye'de 160. yılını kutladığına dikkat çekerek, "160 yıl dediğimizde bizim için önemli bir dönem. Türkiye'den hiçbir zaman ayrılmadık. 160 yılı değerlendirdiğimiz zaman 7 padişah, 12 cumhurbaşkanı, 37 başbakan gördük. Krizleri yaşadık bu ülkede ama inandık ve kaldık. Yabancı kökenli bir yerli şirket olduk aslında.160 yılda Osmanlı'yı ve Cumhuriyet'i aydınlatan bir şirket varsa o Siemens'dir, elektrik ve elektrifikasyon anlamında" diyor. (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Hüseyin Gelis Siemens Türkiye Rusya Politika Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (8)

ariel şaron:

bizim bilale gün doğdu

27
3
yanıtYanıtla
3:

simdi galiba dün mü, yada bugün RTe nin dogum günüymüs, o kadar önemli olmadigi icin bilmiyom, yanlizz, Ölüm günü olmus olsay di, kurban keserdi millet, bayram havasi olurduuu, millettteeee, insallahh en kisa zaman da geberirrrrr

8
7
yanıtYanıtla
SA:

KİM ONLAR HERYERİ TANIŞLARINIZA SATTINIZ BERAT ALLAH BELANIZI VERSİN HEPİNİZİN

7
3
yanıtYanıtla
önemli degil:

komsu irakta petrol gaz falan cikiyor. . bizde hani uzak degiliz o bölgelere . . yok mu bizde petrol dogal gaz yataklari?

7
0
yanıtYanıtla
Bu kadar bela gelmesi normal:

Geçenlerde Ankaralı, sudan doğalgaz üreten bir adamı haber yaptıydınız, herkes Türk''ün gücü diyor idi. Bu haberle dolaylı olarak alakalı. Şimdi nerede o Ada''mın icatı? Niye değerlendirilmiyor da İsrail''den , oradan buradan doğalgaz almak için anlaşmalara kalkışılıyor? Anlayan varsa açıklasın. uyuuuuu.

5
0
yanıtYanıtla
39 trakyalı:

bende fakir babasıyım

4
0
yanıtYanıtla
123:

sayın başbakan bende yatırım yapmak istiyorum ama param yok çünkü çifçiyim türkiyenin en istikrarsız alanı tarım üretiyorsun birkaç tüccarın oyuncağı oluyorsun anadoluda üç kuruş istanbulda on katı türkiyede en istikrarlı meslek siyaset geliri bol tatili bol oh ye babam ye bir gecede maaşlara ayar yapılıyo harcirahlar yan gelirleri saymıyorum

2
0
yanıtYanıtla
yildiz:

sayin davutoglu herseyin ustesinden gelir inaniyorum

0
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title