Haberler

Hassa'da Nesli Tehlike Altındaki Akdeniz Nalburunlu Yarasaya Rastlandı

Güncelleme:

Hatay'da bulunan Sugediği-3 isimli lav tüpü mağarasında nesli tehlike altında bulunan nalburunlu yarasaya rastlandı.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç ve uzman öğretim üyeleri tarafından yaklaşık 2 yıldır ayrıntılı incelenen alandaki lav tüplerinde, doğa ve doğal kaynakların Korunması için Uluslararası Birlik tarafından kırmızı listesinde tehdide açık olarak listelenen, diğer nalburunlu türlere nazaran daha az görülen ve bilimsel adı Rhinolophus euryale, Blasius 1853 olan nalburunlu yarasa türüne rastlandığı belirtildi.

"YILDA BİR YAVRU DOĞURUYORLAR"

Yapılan araştırmalarla ilgili bilgi veren Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç, "19 Mart 2017 tarihinde Sugediği-3 olarak adlandırılan lav tüpünde bu türün erkek bireylerinden oluşan oldukça kalabalık hibernasyon kolonileri tespit edilmiştir. Yaklaşık iki yılda eşeysel olgunluğa erişen bu tür, yılda sadece bir kez çiftleşmekte ve bir yavru doğurmaktadır." dedi.



LAV TÜPLERİNDE KEŞFEDİLEN YARASA TÜRÜ 4'E YÜKSELDİ

Bu keşifle birlikte lav tüpü mağaralarında keşfedilen yarasa türlerinin dörde ulaştığını belirten Öğünç, şu bilgileri verdi; "Lav tüplerinde daha önce kayıt verilen IUCN kırmızı listesinde hassas olarak sınıflandırılan uzun ayaklı yarasa ve Mehely'in Nalburunlu yarasası ile Tehdite açık olarak sınıflandırılan uzun kanatlı yarasa türlerine, Akdeniz nalburunlu yarasasının ilavesi ile Leçelik alanda yayılış gösteren yarasa türlerinin sayısı 4'e çıkmıştır. Bilindiği gibi Leçelik alanın bir bölümüne Organize Sanayi Bölgesi yapılması planlanmaktadır ve Yarasa mağaralarının bir kısmı bu alanın içinde yer almaktadır. Ayrıca Leçelik alan DSİ raporlarına göre günlük yaklaşık 1 milyon 300 bin kişiye yetecek miktarda sağlıklı içme suyu sağlamaktadır. OSB'nin bu alana yapılması hem bu çok değerli su kaynağını kirletecek, hem de tümü Türkiye'nin taraf olduğu Uluslararası sözleşmelere göre koruma altında olması gereken yarasa türleri ve bu türlerin yaşama ortamlarını yok edecektir. Leçelik alan ayrıca volkanik yapısı ve oluşumları ile eşsiz jeolojik zenginlikler sunmaktadır. Leçelik alanın korunması alanın eşsiz jeolojik yapısı, zengin su kaynağı ve biyolojik çeşitliliğinin korunması, bu zenginliğin gelecek nesillere aktarılması açısından çok büyük bir önem taşımaktadır."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Akdeniz Hassa Yaşam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Arda Güler GOL izle! Real Sociedad – Real Madrid Arda Güler GOL izleme linki var mı? Süper Lig puan rekoru kaç? Süper Lig'de en çok puanı hangi takım aldı? Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'ye ne zaman gidiyor? 9 Mayıs'taki ziyaret ertelenmişti
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title