Haberler

Halis Toprak 2 Yıl 6 Ay Hapis Cezasına Çarptırıldı

Toprakbank'ın Zarara Uğratılmasına İlişkin Dava Karara Bağlandı. Mahkeme "Zimmet " Suçundan Açılan Ana Dava Dosyasının Zaman Aşımı Nedeniyle Ortadan Kaldırılmasına Karar Verirken, Halis Toprak "Gerçek Mahiyetine Uygun Düşmeyecek Şekilde Muhasebeleştirme" Suçundan 2 Yıl 6 Ay Hapis Cezasına Çarptıldı.

Toprakbank`ın zarara uğratılmasına ilişkin dava karara bağlandı. Mahkeme ¨zimmet ¨ suçundan açılan ana dava dosyasının zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırılmasına karar verirken, Halis Toprak ¨Gerçek Mahiyetine Uygun Düşmeyecek Şekilde Muhasebeleştirme¨ suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptıldı.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi`nde görülen duruşmada, Halis Toprak, Salih Yardımcı, Ahmet Basgıcılar, Ömer Özbay, Saffet Nilgün Özışık, Ahmet Zeki Özgen, Zafer Ceylan, Musa Erdemir, Hasan Haluk Olgunöz ve Ertuğrul Kumcuoğlu hazır bulundu.

Duruşmada savunma yapan Halis Toprak, bankadan 40 trilyon TL aldığını belirterek, ¨Ben bu paraya karşılık 97-99 yılları arasında bankaya ödemem gereken para 25 milyon dolar olduğu halde, 35 milyon dolar ödedim. Bankaya borcum yoktur¨ dedi.

Bankada çalışan şube müdürleriyle ilgili de konuşan Toprak, ¨Onların bir suçu yok. Genel müdürün emrindeler. Onlar gerekirse fazla teminat bile alıyorlar. Banka nasıl zarara uğradı bunu anlamadım. Beraatimi istiyorum¨ dedi.

Diğer sanıklar da haklarındaki suçları kabul etmediler. Son sözleri sorulan sanıklar, ¨Beraatimizi istiyoruz¨ dediler.

Duruşmaya verilen yaklaşık 1 saatlik aranın ardından mahkeme heyeti başkanı Mustafa Akın kararı okudu. Toprakbank`a ilişkin 23 dava dosyasının birleştirildiği kaydeden Akın, ana dava dosyasıyla birlikte bazı dava dosyaları için zaman aşımı süresinin dolmuş olduğunu belirtti. Kararda, Halis Toprak ile birlikte 20 sanık hakkında ¨zimmet¨ suçundan açılan ana dava dosyasının İstanbul 6.Ağır Ceza Mahkemesinin görevsizlik kararı ile 8. Ağır Ceza Mahkemesi`ne gönderildiği ve ¨dolandırıcılık¨ olarak nitelendirilecek suçun zaman aşımı süresinin dolduğu ifade edildi. Mahkeme ana dava dosyasının ortadan kaldırılmasına karar verdi.

Sanık Halis Toprak, ¨Gerçek Mahiyetine Uygun Düşmeyecek Şekilde Muhasebeleştirme¨ suçuna azmettirici olarak iştirak ettiği gerekçesiyle 2yıl 6 ay hapis, 7 bin 500 YTL` de adli para cezasına çarptırıldı.

Halis Toprak`ın kızı Ayla Toprak Zengin, Taner Berksoy, Salih Yardımcı, Meral Necmiye Altınok ve Recai Alper Tunga “Gerçek Mahiyetine Uygun Düşmeyecek Şekilde Muhasebeleştirme¨ suçundan 1`er yıl 8 `er ay hapis, 5 bin YTL`de adli para cezasına çarptırıldı. Mahkeme sanıklar hakkındaki hapis cezasını ertelendi. Ahmet ve Mehmet Toprak`ın ararlarında bulunduğu bazı sanıklar ise bu suçtan beraat etti.

Sanık Nihat Saydam’ın, Türkiye Futbol Federasyonu yönetim kurulu üyesi olduğu sırada, Federasyonun paralarını Karaköy Şubesindeki Türkiye Futbol Federasyonunun hesaplarında değerlendirme bahanesi ve jestiyon görüntüsü altında banka genel müdürü sanık Veysel Bilen’in bilgisi, talimatı ve iştiraki ile toplam 313 bin 212 YTL miktarındaki parayı hiç ederek ¨Banka Parasını Adiyen ve Teselsülen Zimmetine Geçirmek¨ suçuna iştirak ettiği belirtti. Sanık Saydam ile Bilen bu suçtan 9`ar yıl 8`er ay 20`şer gün hapis 313 bin 212 YTL`de adli para cezasına çarptırlıldı. Veysel Bilen ayrıca, ¨Gerçek Mahiyetine Uygun Düşmeyecek Şekilde Muhasebeleştirme¨ suçundan aldığı 1 yıl 8`aylık hapis cezası ise ertelendi.

Diğer dava dosyalarının bazıları zaman aşımı süreleri dolduğu için ortadan kaldırılırken, birkısım sanıklar da ¨zimmet¨ ve ¨dolandırıcılık¨ suçlarından açılan davalar kapsamında beraat etti.

Halis Toprak adliye çıkışında basın mensuplarının karara ilişkin sorularına , ¨herşeyin hayırlısı¨ şeklinde cevap verdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title