Haberler

Denizcilik Ve Kabotaj Bayramının 80. Yıldönümü... - 26 Haziran-1 Temmuz Tarihleri Arasında Düzenlenecek Kutlama Programı Çerçevesinde Müze Ve Boğaz Gezileri, Fener Alayı Gösterisi, Yüzme, Yat Ve Kürek Yarışları, Halk Konseri, Su Dansı Gösterisi Ve Deniz Pi

İstanbul Valiliği, çeşitli kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleriyle birlikte Denizcilik ve Kabotaj Bayramını halka mal etmek için 26 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek bir dizi etkinlikle kutlayacak.

İstanbul Valiliği, çeşitli kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleriyle birlikte Denizcilik ve Kabotaj Bayramını halka mal etmek için 26 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek bir dizi etkinlikle kutlayacak.

Etkinlik programının basına tanıtılması amacıyla Samsun Gemisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan limanlardan sorumlu İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Ali Ulutaş, 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Türk denizciliğinin büyük mesafe kat ettiğini söyledi.

Ancak Türk denizciliğinin, gelişmiş dünya ülkeleri ile kıyaslandığında daha kat etmesi gereken çok yol olduğuna işaret eden Ulutaş, ''Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 80. yılında, kutlamaların halka yansımasını istiyoruz. 3 tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde deniz ticareti ve ulaşımı, 75 milyona yakışmayacak bir seviyede. Bu yılki kutlama programı ile amacımız, denizi halka sevdirmek, deniz kültürünü oluşturmak ve denizciliğin sorunlarına dikkati çekmek'' dedi.

Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli de, Denizcilik ve Kabotaj Bayramının her yıl resmi törenlerle kutlandığını, ancak halkın böyle bir bayramdan haberinin bile olmadığını dile getirerek, halkın bu bayramı bilmesini ve sahip çıkmasını istediklerini söyledi.

Kabotaj Kanunu ile sağlanan kabotaj hakkı sayesinde taşımacılık dışında Türk karasularındaki balıkçılık, diğer tür avcılık, kum ve çakıl çıkarma, batık çıkarma, dalgıçlık hizmetleri, arayıcılık, kılavuzluk, deniz esnaflığı, limancılık ve liman işçiliği, gemilerde gemi adamı olarak görev alınması gibi faaliyetlerin Türk vatandaşlarına bırakılarak yabancılara yasaklandığını anlatan Şevli, ancak Türkiye'nin kabotaj avantajını hala etkin olarak kullanamadığını kaydetti.

-''DENİZE YÜZÜMÜZÜ DÖNMENİN ZAMANI GELDİ''-

Şevli, Türkiye'nin kıyılarının uzunluğunun Akdeniz'in boyunun 2.5 katı olduğunu, illerin yüzde 40'ının denize kıyısı bulunduğunu vurgulayarak, ''Bu avantajı değerlendirme yeteneğini henüz gösterdiğimiz söylenemez. Dünya yük taşımacılığının yüzde 90'dan fazlası deniz yolu ile yapılıyor. Buna karşılık Türkiye'de yurt içi yük taşımacılığının sadece yüzde 4'ü, yolcu taşımacılığının da sadece binde 3'ü deniz yoluyla gerçekleşmektedir'' dedi.

Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete de, dünyada deniz taşımacılığından 300 milyar dolar gelir elde edilirken, Türkiye'nin bu gelirden elde ettiği payın 1.5 milyar dolar olduğunu söyledi.

Türkiye'nin deniz ulaşımındaki payını artırmak için DTO'nun da içinde bulunduğu 46 müteşebbis tarafından 5 milyon 250 bin dolara satın alınan Samsun ve Ankara gemilerinin 20 milyon dolar harcanarak yenilendiğini hatırlatan Mete, Samsun Gemisinin İstanbul-İzmir arasında seferlere başladığını, yakında Ankara Gemisinin de hizmete gireceğini bildirdi. Mete, 500-600 yolcu kapasitesi bulunan Samsun Gemisi ile ancak 20-30 yolcu taşıdıklarını belirterek, ''Halkı daha çok deniz taşımacılığını kullanmaya davet ediyoruz. Türkiye'de denize sırtımızı değil, yüzümüzü dönmenin zamanı geldi'' diye konuştu.

-KUTLAMA PROGRAMI-

26 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek kutlama programı çerçevesinde 1 Temmuz'da Taksim Cumhuriyet ve Barbaros anıtlarına çelenk konulacak ve Deniz Şehitleri Anıtı'nda anma töreni düzenlenecek.

Denizcilik ve Su Ürünleri ile Gemi Modelleri ve Resimleri Sergisi açılacak, İstanbul Boğazı, Haliç, Sarayburnu, Zeytinburnu, Bakırköy, Kadıköy, Haydarpaşa, Moda, Kalamış, Fenerbahçe, Kartal ve Adalar sahillerinde deniz temizleme çalışmaları yapılacak.

İDO A.Ş. Genel Müdürlüğü'nün şehir hatları gemisi ile Boğaz'da gezinti düzenlenecek ve Deniz Ticaret Odasınca resepsiyon verilecek. Kutlamalar kapsamında ayrıca, fener alayı gösterisi, yüzme, yat, kürek ve yağlı direk yarışları, deniz vasıtaları ile gösteriler, halk konseri, balıkadam ve Sualtı Savunma Komandolarının gösterileri, İstanbul Boğazı'nda fener alayı, su dansı gösterisi ve deniz pikniği düzenlenecek.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 9 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Sülfür gazı nedir, zararlı mı, ölümcül mü? Menkul kıymet tesisi nedir, ne anlama gelir? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 9 Mayıs Perşembe? 9 Mayıs2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 9 MayısResmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 9 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 9 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 9 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 9 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 9 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 9 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 9 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 9 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
title