Haberler

Atlasjet Kokpitte Elektronik Uçuş Çantası Kullanmaya Başladı

Haber-Kamera Faik KAPTAN - Murat ÇAKIR İstanbul DHA Atlasjet Havayolları, Türk savunma sanayiinin önemli firmalarından STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. ile birlikte geliştirdiği ve tüm uçaklarında kullanmaya başladığı, içinde uçak ve uçuş bilgilerinin bulunduğu (Electronic Flight Bag, EFB) Elektronik Uçuş Çantası sistemini düzenlediği bir basın toplantısı ile tanıttı.

Haber-Kamera Faik KAPTAN - Murat ÇAKIR İstanbul DHA

Atlasjet Havayolları, Türk savunma sanayiinin önemli firmalarından STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. ile birlikte geliştirdiği ve tüm uçaklarında kullanmaya başladığı, içinde uçak ve uçuş bilgilerinin bulunduğu (Electronic Flight Bag, EFB) Elektronik Uçuş Çantası sistemini düzenlediği bir basın toplantısı ile tanıttı.

Geliştirilen yeni sistem sayesinde, artık Atlasjet'te kokpitte kağıt doküman bulundurma devrinin kapandığını belirten Atlasjet CEO'su Orhan Coşkun, bu sistemin dünyada başka bir eşinin olmadığını belirtti ve tüm havayollarını tamamen milli kaynaklar kullanılarak geliştirilen bu sistemi kullanmaya davet etti.

Kendisi de aynı zamanda bir kaptan pilot olan Orhan Coşkun, bütün uçuş bilgilerinin ve gerekli dokümanın artık 50 kiloluk çantalar içinde değil, bir tablette eletronik ortamda toplandığını belirterek, şunları söyledi

'STM ile yaklaşık 1,5 yıl kadar çalıştık. Çalışma sonunda öyle bir ürün ortaya çıktı ki, ben bile inanamadım. Ben iddialı bir söyleyeceğim. Kusura bakmayın, bunun dünyada başka bir örneği yok. İşin algoritması çok önemli. Yani ne istiyorsun, yazılımcı onu araştırıyor. Ben neyi istiyorum, neyi hayal ediyorum; mühendisin işi de onu tasarlamak. Benim gördüğüm şey şu; neyi istediklerimizi çok iyi anlatmış. STM hayallerin ötesine geçmiş. Hayal edilenden daha fazlasını yaratmış. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de bizim önümüzü açtı. Çok önemli. Bize bu sistemi 6 ay süreyle test amaçlı kullanmak için izin verdiler. STM'nin en büyük avantajı, bu sistemi tam o süre içinde 160 tane pilotun kullanmasıdır. Test edildi. Oradan çok güzel fikirler geldi. Dünyada hiç böyle test edilmiş sistem yok. Onlar bize bu izni vermeselerdi, yani 160 pilotun 6 ay boyunca sistemi test etmesine izin vermeselerdi, bu sistem çökmüştü. Dolayısıyla, Sivil Havacılık'a tekrar teşekkür etmek istiyorum. STM'den önce özür diliyorum. Başlangıçta inanmadım. Bir milli kuruluş, bir milli şirket hayal edilenin ötesini gerçekleştirmiştir.

TÜRK ŞİRKETİ MUCİZE YARATTI

Atlasjet CEO'su Kaptan Pilot Orhan Coşkun, şöyle devam etti

'Buradan Türkiye'deki tüm havayolu şirketlerine sesleniyorum. İstediğiniz zaman geliniz. Uçaklarımızda uçunuz, eğitim salonlarımıza geliniz. Gelin, görün. Hepinizin gurur duyması gereken bir Türk şirketi ne mucize yaratmış... Yabancı hayranlığına lanet olsun. Bırakın onları. Bu şirket yabancıların yarattığından çok daha mükemmelini yaratmış. İnanın daha iyisini bulamazsınız. Havacılık sürat işi. Örneğin eskiden, mesela 2 No'lu hidrolik sistem arızalı, ne yapacağım dediğiniz zaman, uzun süre kağıtları karıştırıp yerini arıyordunuz. Şimdi bir dokunmayla 2 saniyede ekranda, karşınızda.

Toplantıda EFB sistemi hakkında bilgi veren Atlasjet Kaptan Pilotu Cemal Sancak da, çalışmaların yaklaşık 2 yıldır devam ettiğini ve 6 aylık deneme süresi sonunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün onayı ile sistemin tüm uçaklara entegrasyonunun başarıyla tamamlandığını söyledi. Sancak, bu işten şirketin yılda 500 bin dolar avantaja geçtiğini de ekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Cemal Sancak Atlas Jet İstanbul Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title