Haberler

Adana İçin Son Çağrı

Güncelleme:

Adana, tarım ve sanayideki potansiyeli ile ekonomimize payı tartışılmayacak kadar büyük.Portakal çiçekleriyle, sıra dışı lezzetleriyle ünlü bir şehir. Döndüğünüzde bile tadı damağınızda kalan tatlar hafızanıza yer ediyor.

Bir kısmı modern dokusuyla gözlerinizi büyüleyen kozmopolit bir dokuya sahipken, diğer kısmı ise eski dokusunu hâlâ devam ettiriyor. Medeniyetlere ev sahipliği yapan bu şehirde her taşın altından farklı bir uygarlık yüz gösteriyor.

Aksiyon Şehri Adana

Yılın her mevsimi popüler bir şehir Adana.İnsanları samimi ve sıcakkanlı. Her saat hareketli ve aksiyon dolu Adana. Eğer maçlara denk gelirseniz, tüm Adanalılar sokakta. Genci yaşlısı demeden. Alışkanlıklarınızı şehrinizde bırakın ve kendinizi Adana'nın renkli akışına bırakın. Mayıs ortalarında aslında hava sıcaklığı 40 derece olmazmış ama hava beni daha sabah saatlerinde 40 derece ile karşıladı. Adana halkına sorarsanız, ''Temmuz-Ağustos'ta Adana'ya gelinmez'' diyorlar. Havadaki nem oldukça yoğun ama İstanbul'dan bence biraz daha iyi.

Adana'ya Gelmek İçin Birçok Nedeniniz Var…

Yaklaşık 2 senedir baba dostu olan arkadaşım Banu ile sohbet ederken, ''bu sefer Adana'ya geldiğinde uğramadan gidersen artık küserim'' demesine istinaden, Adana'daki toplantıyı bitirip, soluğu yanında aldım. Aslında Ankaralı bir ailenin kızı olan Banu, iş nedeniyle Adana'da. Ama o kadar çok tanıdığı var ki ben de onlarla tanışarak, Adana'nın yerel yaşamına tanıklık ettim. Adana, Ceyhan, Kozan, Anavarza, Mersin, Tarsus, Erdemli, Narlıkuyu, Akyar derken daha bahsetmediğim birçok yere gittik.

Adanalılar gibi sabah 07.00'de baraj kenarında yürüyüş bile yaptım. Öyle sabah saatlerinden sonra yürüyüş yapmak oldukça zor…Sıcaklar malum. Adana'ya kaç kere gittim hatırlamıyorum ama hepsi iş için olduğu için, her seferinde uçağa son dakika yetişmeye alıştım artık. Hatta bir seferinde uçakta rötar olmasaydı uçağı kaçırıyordum. Tanrı güldü yüzüme. Adanalılar sizi bir buldu mu bırakmazlar dost canlısı insanlar benden söylemesi.

Adana'ya Nasıl Gidilir?

İstanbul'da yaşıyorsanız, en doğru seçim uçak yolculuğu. 1 saat süren yolculukla Adana'ya ulaşmak oldukça kolay. THY, Pegasus, Anadolujet, Onurair uçuyor. Havaalanı şehir merkezine çok yakın.

Adana'da Nerede Kalınır?

Adana'da kalınacak en iyi oteller arasında, Sheraton, HiltonSa, Divan Hotel, Ibis otelleri tercih edilebilir.

Adana'da Ne Yenir?

Zengin Mutfak Kültürüyle Adana'nın Mutfağı

Adanalılar bana göre Gaziantep'ten sonra en çok yemek tüketen insanlar. Hayat yemek üzerine dönüyor. Ama Adana'ya gidip, 'Adana Kebap' tüketmeyen tek benim diye düşünürken,arkadaşım Banu'da benim gibiymiş.

Adana'da yaşamış, işi gereği devamlı Adana'yı mesken tutan başka bir arkadaşımdan da listesini aldım. İnanın hepsini yapsaydık 3-5 kilo ile dönerdik. Bazı günler ''benden paso yemeği es geçelim'' dediğim günler de olmadı değil.

Şimdi bu listeleri deneyimleme zamanı…

Adana'ya Gelip De Sokak Lezzetlerini Tatmadan Dönmek Adana'ya Haksızlık Olur!

Tarzımı bilenler bilir, oldukça hijyenik yerleri tercih eden bir yanım var. Bu sefer arkadaşıma ''sokak lezzetlerini tadacağız'' dediğimde gülerek yüzüme baktı. ''Hadi oradan git işine'' gibilerinden. ''Ciddiyim'' dediğimde bile gülümsedi. Eşi Mehmet sağ olsun en iyi yerleri bizim için seçti. Mehmet de işin ehli restoran işleten, yemekten gerçekten anlayan dünya tatlısı bir insan.

Adana'da Kebap Yemek Bir Ritüel

Alparslan Türkeş ve Turgut Özal Bulvarı, Ziyapaşa Bulvarı ve baraj kenarında konumlanmış restoranlar emrinize amade.

Kebaplar, ciğer, şırdan, mumbar, paça, tuzlama, çürük, humus, lahmacun, içli köfte en çok sevilen lezzetler arasında yer alıyor. Şalgam ise Adana'nın vazgeçilmezi.

Adana Lezzet Durakları

Onbaşılar, Birbiçer, Kebapçı Mesut (eski yeri) Ciğerci Bedo, Kaburgacı Yaşar Usta, Kaburgacı Cabbar, Yüzevler Kebap, Erciyes Ocakbaşı, Tarihi Kazancılar Kebap denemesi gereken lezzet durakları arasında…

Meyan kökü şerbetinden hazırlanan Aşlama tadabilir, Adana'nın sıcağında imdadınıza yetişen tatlı 'Bici Bici'' tadabilirsiniz.

Doğan Kaymaklı'nın efsane tatlılarını denemeden dönerseniz, Adana'ya ihanet etmiş olursunuz.Fıstıklısı da ve cevizlisi de birbirinden güzel.

Adana Bölgesi'nde Gezilecek Yerler

Taşköprü ve heybetiyle sizi büyüleyen Adana Merkez Sabancı Camii muhteşem fotoğraf kareleriyle sizi büyülüyor.

Büyük Saat Kulesi, Ramazanoğlu Medresesi, Bebekli Kilise, Arkeoloji Müzesi, Misis Mozaik Müzesi, Zübeyde Hanım Parkı, Dokuzoluk Kanyonu, Yumurtalık Dalyan kaçırılmamalı.

Seyhan Barajı kenarında bir keyif kahvesi içmeyi unutmayın.

Kazancılar Sokağı bakır eşyaların yapıldığı, tamir edildiği sesleri ile size nostalji yaşatan bir sokak.

Alman Köprüsü ihtişamıyla sizi etkisi altına alıyor.

Adana'ya gitmişken Pozantı'ya gitmeden olmaz.Dünyanın en güzel enerjili bölgelerinden biri olduğunu biliyor muydunuz? Önceki ziyaretlerimden aklımda kalan bir bilgi.

Anavarza Ören Yeri ise Adana'ya 70 km uzaklıkta fakat görülmeden dönülmemesi gereken yerlerden.

Anavarza Antik Kenti

Ne zamandır Anavarza'yı görmek istiyordum. Arkadaşlarımın dostlarının bir çiftliğine ziyarete gideceğimizi biliyordum. Ben sadece çiftlik gezeceğimi düşünürken,bu büyülü kent karşıma çıktı. Hani derler ya ''istediğin şeyi Tanrı karşına çıkarır'' diye. Çok şükür bin şükür. Sucak Çiftliği'nin sahibi Ahmet Bey ile çiftliklerini gezerken o kadar keyif aldım ki bir şehirlinin yeşil alan gördüğünde gözlerinin ışıldamasını yaşadım ve yaşatmış olacağım ki '' Sevil Hanım uzaydan mı geldi'' bile denildi. Çiftliğe yolunuz düşerse, ''Tosun Kıvanç ve bir çok yıldıza benden selam. Bir de maşallahı esirgemeyin. Fotoğraflarını çekerken oldukça rahatsız oldular. Banu yanımıza gelmek pek istemedi.Ama onlarla zaman geçirmek harikaydı.

Anavarza Antik Kenti'ne dönmek gerekirse tek kelimeyle muhteşemdi.

Adana'nın Kozan ilçesinde bulunan Anavarza Antik Kenti, 2014 yılındaUNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girmiş. Dünyanın ilk çift şeritli yolunun yanı sıra görkemli giriş kapısı, kilisesi, tiyatrosu ve surlarıyla dikkati çeken Anavarza, adeta tarihe ışık tutuyor.

"Burada, 34 metre genişlikte, 2 bin 700 metre uzunluğunda, antik dünyanın en büyük ve tek duble caddesininolduğunu öğrendiğimde inanamadım.

Kazı çalışmalarında, ilk tespitlere göre sağlık tanrısı ve Asklepios'un kızlarından birine ait olduğu düşünülen ve yanında aşk tanrısı Eros'un olduğu heykeller kireç taşından yapılmış, 'Hygieia' ve 'Eros' heykelinin M.S. 3 ya da 4. yüzyıla' ait olduğunu tahmin ediliyor.Zafer Takı Anavarza'nın en dikkat çekici yapılarından.

Roma döneminde giderek güçlenen ve M.S. 2. yy. sonlarında antik dünyanın dev kenti Tarsus ile Kilikya Birliğinin liderliği için rekabet halinde olan Anavarza, bu tarihten itibaren Anadolu'nun en önemli metropollerinden biri haline gelmiş.

Farmakoloji'nin Kalbi Burada Atıyor…

Roma döneminde orduda görev yapan ve yaptığı ilaçlarla adını dünyaya duyuran dünyaca ünlü farmakolog Dioskurides de Anavarza'da yaşaması nedeniyle Anavarza'ya tıbbın ve farmakolojinin kalesi deniliyor.

Ahmet Bey'in bizi tanıştırdığı Hatun Teyze ise neşesiyle verdiği bilgilerle neşemize neşe kattı.

Kendilerine ev yapmak için temel kazan Hatun teyze ve eşibulduğu mozaikleri yerel yetkililere bildirmişler. Mozaikler koruma altına alınmış ve Hatun teyze ve eşi debölgenin bekçisi olarak atanmış. Hatun Dilci'nin evinin bahçesi ise görülmeye değer. Ev değil sanki açık hava müzesi…

Öyle yürekli bir hanım ki kadın başına köye kazı yapmaya gelen hırsızlarla mücadele etmiş. Şimdi ise şeker hastalığı yüzünden ayağının bir kısmını kaybetmiş. Hâlâ Anavarza için çalışıyor. Ne mutlu ki onlar gibi tarihimizin değerini bilen güzel insanlara sahibiz. Anavarza'ya giderseniz, tatlı sohbetinden kendinizi mahrum etmeyin lütfen.

Adana Gelenekleri

Adana'da evliliğe ilk adım atıldığında kız isteme aşamasında gelin evine çikolata yerine tatlı götürülürmüş.

Adana'da evlenirken eşinizi mezarlık ziyaretine götürmeniz gerektiğini biliyor muydunuz?

Gelin, davul ve zurnayla evinden alınıp, aile büyüklerinin mezarlıkları ziyaret edilirmiş. '' Seni evinden aldım burası da yolumuzun sonu, seni ancak buraya bırakabilirim'' diye düşünülerek bu adet uygulanırmış. Yani anladığım kadarıyla; evliliklerde boşanma pek söz konusu değil… Keşke tüm evlilikler bu düşünce tarzında olduğu gibi sadece ölüm ayırıncaya kadar sürse…

Pamuk ve buğday hasadı sonrasında düğünlerin yapıldığını biliyor muydunuz?

Adana yazmakla bitmiyor.

Sıradaki Mersin Tarsus yazısı…

Adana İçin Son Çağrı

Adana İçin Son Çağrı

Adana İçin Son Çağrı

Adana İçin Son Çağrı

Adana İçin Son Çağrı

Adana İçin Son Çağrı

Adana İçin Son Çağrı

Adana İçin Son Çağrı

Adana İçin Son Çağrı

Adana İçin Son Çağrı

Kaynak: Haberler.com / Turizm

DOST Partisi Tarsus Turizm Haberler

Bakmadan Geçme

TV 8.5 (TV 8 Buçuk) Güncel HD frekans değerleri nedir? TV 8.5 Türksat uydu frekans, sembol oranı ve fec değerleri nedir? TV 8.5 canlı izleme linki! LA Clippers Dallas Mavericks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 1 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Boston Celtics Miami Heat NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 1 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor eleme adayları kim? 1 Mayıs Çarşamba Survivor potada kimler var? Survivor Düello oyununu kim kazandı? 1 Mayıs Çarşamba 2024? Survivor kim kazandı? 1 Mayıs Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? TRT 1 ne zaman kuruldu? TRT kaç yıldır yayında bu yıl kaçıncı kuruluş yıl dönümü? Bir Sevdadır yok mu? Bir Sevdadır neden yok, bitti mi? Bir Sevdadır final mi yaptı 1 Mayıs Çarşamba? Şahane Hayatım final mi yapıyor? Şahane Hayatım bitiyor mu 2024? Sandık Kokusu final mi yapıyor? Sandık Kokusu bitiyor mu 2024? Taş Kağıt Makas final mi yapıyor? Taş Kağıt Makas bitiyor mu 2024? Kuruluş Osman final mi yapıyor? Kuruluş Osman bitiyor mu 2024? Sandık Kokusu 21. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 159. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title