Haberler

Gürcistan'ın İlk Kadın Cumhurbaşkanı

Gürcistan’da dün yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun galibi yüzde 59.54 ile bağımsız olarak mücadele eden kadın aday Salome Zurabişvili oldu.

Gürcistan'da dün yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun galibi yüzde 59.54 ile bağımsız olarak mücadele eden kadın aday Salome Zurabişvili oldu.

Gürcistan'da halk Cumhurbaşkanını son kez doğrudan seçmek için dün sandığa gitmişti. Gürcistan'da halk ikinci turu yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde 6 yıl boyunca görev yapacak isme karar verdi. Oy verme işlemi yerel saatle 20.00'de son bulurken şu ana kadar oyların yüzde 99'u sayıldı. Cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi aldığı yüzde 59.54 ile bağımsız olarak mücadele eden kadın aday Salome Zurabişvili oldu. Muhaliflerin adayı Grigol Vashadze ise oyların 40.46'sını elde etti. İlk turda 615 bin 624 oy alan Zurabişvili ikini turda oylarını iki katına çıkarırken, ilk turda 601 bin 188 oy olan Vashadze ise beklenenden daha kötü bir sonuç elde etti. Merkez Seçim Komisyonu'na (MSK) göre, 28 Ekim'de gerçekleştirilen ilk turda 1 milyon 647 bin 878 kişi sandık başına giderken ikinci turda 1 milyon 975 bin 845 seçmen oy kullandı. Bu sayı toplam seçmen sayısının yüzde 56.23'ünü oluşturdu.

Birleşik Ulusal Hareketi (UNM) liderliğindeki bir koalisyonun cumhurbaşkanı adayı Grigol Vashadze, muhalefet partilerinin bugün yerel saatle 18.00'de ortak bir toplantı gerçekleştireceklerini duyurdu. Vashadze, "Destekçilerimizi planlarımız hakkında bilgilendirmeye karar verdik. Saat 18.00'de bir meclis toplayacağız" dedi. Vashadze, muhalefet destekçilerine toplantıya katılma çağrısında bulundu. Grigol Vashadze'nin açıklaması, eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin seçimlerin meşruluğunu sorgulaması ve kitlesel protestolar çağrısında bulunması sonrasında geldi.

Gürcistan'ın yeni Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili'nin göreve başlama töreni 16 Aralık'ta yapılacak.

Anayasaya göre seçilen Cumhurbaşkanının yemin töreni, cumhurbaşkanlığı seçiminden sonraki üçüncü Pazar günü gerçekleştiriliyor. - TİFLİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title