Haberler

Uludağ'da JAK Timleri Kış Tatbikatı Yaptı

Güncelleme:

Uludağ'da Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timleri, termal dron ve eğitimli köpeklerle mahsur kalanları bulmak için kış tatbikatı gerçekleştirdi. JAK timleri, kayakçıların ve tatilcilerin güvenliğini sağlamak için 7 gün 24 saat görev yapıyor.

Türkiye'nin önemli kış ve kayak merkezlerinden Uludağ'da, Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri, 11 kar motoru ve 3 UTV ile günün 24 saati görev yapıyor. Mahsur kalanlar ile kaybolanları bulmak için termal dron ve eğitimli köpekleri kullanan JAK timleri, ihbar ulaştığı andan itibaren 2 dakika içerisinde müdahale noktasından kar motorlarıyla çıkış yapıp, koordinatlarını belirledikleri tatilciye ulaşıyor. Kuruldukları 1998 yılından bu yana 16 bin 250 olaya müdahale eden JAK timlerinin 'beyaz cennet'teki nefes kesen kış tatbikatı DHA tarafından görüntülendi.

İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı JAK timleri, kayak sezonunun devam ettiği 2 bin 543 metre yüksekliğindeki Uludağ'da 7 gün 24 saat 3 tim ile teyakkuz halinde. Hareket kabiliyetlerini geliştirmek için, belirli periyotlarla arama kurtarma tatbikatları gerçekleştiren JAK timlerinin kış tatbikatı, DHA tarafından görüntülendi. JAK timleri, senaryo gereği, kayakçının pist dışına çıkıp yaralanarak ormanda mahsur kaldığı ihbarıyla harekete geçti. İkişer kişilik ekipler, yanlarındaki arama-kurtarma köpeğiyle, kar motorlarıyla zirveye çıkıp, ihbara göre belirlenen koordinatlara ulaştı. Ardından kayakçının olduğu değerlendirilen bölgede termal dron ve eğitimli köpekle arama başlatıldı. Bulunduğu nokta belirlenen kayakçı, olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından termal battaniyeyle koruma altına alındı. Kayakçının, arkasında sedye bulunan kar motoruyla oteller bölgesine götürülmesiyle tatbikat sona erdi.

Bir başka tatbikatta ise bozulan telesiyejde bir tatilcinin mahsur kaldığı ihbarıyla harekete geçen ekipler, yine kar motorlarıyla engebeli ve dik araziye ulaştı. 2 JAK personeli telesiyeje çıkıp gerekli önlemleri aldıktan sonra tatilciyi kurtarmak için harekete geçti. Halatla bağlandığı tel üzerinden telesijeydeki tatilciye ulaşan JAK personeli, koruma setiyle güvenliğini sağladığı tatilciyi 10 metre yüksekten indirerek kurtardı.

HER TÜRLÜ İKLİM KOŞULUNA GÖRE EĞİTİLİYORLAR

Uludağ'da, 3 timde görev yapan JAK timleri, her türlü iklim koşulundaki çalışmalar için Ankara'da, Jandarma Genel Komutanlığı'nda özel olarak eğitiliyor. Bursa kent merkezi ile ilçeler ve çevre illerdeki olası afet olaylarında da etkin rol oynayan JAK timleri, kış sezonunda çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan Uludağ'da, 7 gün 24 saat görev yapıyor.

Yaralanma, mahsur kalma ve kayıp olaylarına, 11 kar motoru ve 3 UTV ile anında müdahale ettiklerini söyleyen JAK Timi Komutanı Başçavuş Yasin Demirkan, Mevsim şartlarına göre değişen eğitim faaliyetleri ve tatbikatlar icra edilirken, kış sezonunda ise meydana gelebilecek kaybolma, mahsur, kalma, sportif kazalar, telesiyej arızaları gibi olaylara müdahale ve 24 saat esasına göre hazır kıta faaliyeti icra edilmektedir. Değişen hava şartlarına uygun malzeme ve teçhizat seçimi yapılarak, olaylara en emniyetli şekilde müdahale ve arama kurtarma faaliyetleri icra edilmektedir. Bursa Jandarma Arama Kurtarma timleri, 3 tim ile 24 saat esasına göre Uludağ bölgesinde meydana gelebilecek olaylara müdahale etmektedir. Jandarma Arama Kurtarma timleri kuruluş tarihi olan 16 Mayıs 1998 tarihinden itibaren 16 bin 250 olaya müdahale etmiştir dedi.

1 AYDA 160 OLAYA MÜDAHALE

2023 kış sezonunda 3 bin 804 kaybolma, mahsur kalma ve yaralanma olayına, 2024 yılının ilk 1 ayında ise 160 olaya müdahale ettiklerini söyleyen Başçavuş Demirkan, ihbar geldikten sonra yaşanan süreci ise şu sözlerle anlattı

Jandarma Arama Kurtarma Müdahale Noktasında hazır olarak beklediğimiz için, 2 dakika içerisinde olaya müdahale için çıkış yapılmakta, mesafenin uzaklığına göre 4 veya 5 dakika içerisinde olaya müdahale etmekteyiz. İhbarın alınması, kazazede veya ihbarcıyla irtibat kurulması, kazazedenin bulunduğu koordinatların tespiti, AFAD, 112, UMKE gibi diğer birimlerle koordinasyon kurulması, mevsim, hava ve yol durumu gibi şartların değerlendirilmesi, göreve yönelik uygun malzeme ve teçhizat seçimi, göreve çıkış, intikal, kazazedeye ilk müdahale, tahliye planı yapılması ve kazazedenin güvenli bölgeye tahliyesi gerçekleştiriliyor.

'HER ZAMAN HAZIR OLDUĞUMUZU BİLMELERİNİ İSTERİZ'

Kayak kazalarının önlenmesi için tatilcilere uyarıda bulunduklarını belirten Demirkan, Uludağ'da dağcılık faaliyetleriyle ilgili alınması gereken önlemlere de dikkat çekerek, Mevsim şartlarına uygun donanımla Uludağ bölgesine gelmeleri, yapacakları dağcılık faaliyetlerinin öncesinde ve sonrasında ilgili kurum ve kuruluşlara bilgi vermeleri, kayak yaparken meydana gelebilecek her türlü sportif yaralanma, kaybolma, mahsur kalma gibi durumlarda 112 ihbar hattını arayarak yardım çağrısında bulunmaları gerekiyor. Jandarma Arama Kurtarma timleri olarak, vatandaşımızın can güvenliği için her zaman hazır olduğumuzu bilmeleri ve hissetmeleri gerektiğini söylemek isteriz ifadelerini kullandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Jandarma Uludağ Spor Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title