Haberler

Türkiye'nin En Uzun Sulama Tüneli Suruç Faaliyete Geçiyor

GAP kapsamında inşa edilen ve Türkiye'nin en büyük, dünyanın 5'inci büyük sulama tüneli Suruç'un resmi açılışı yarın yapılacak.

Türkiye'nin en büyük kalkınma projesi GAP kapsamında inşa edilen ve Türkiye'nin en büyük, dünyanın da 5'inci büyük sulama tüneli olan Suruç Tüneli'nin resmi açılışı yarın gerçekleştirilecek.

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, proje kapsamında Suruç Ovası'na su temin edecek 17 bin 185 metre uzunluğundaki Suruç Tüneli tamamlandı.

GAP Eylem Planı'nda yer alan ve projeleri büyük oranda tamamlanan Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi'nin inşaat işleri çok sayıda üniteye ayrılarak kademeli olarak devam ediyor.

Suruç Ovası'nı sulayacak projenin en önemli ayaklarından biri olan Suruç Tüneli'nde ise sona ulaşıldı. Suruç Ovası'nda 950 bin 970 dekar zirai araziye su sağlayacak ve dünyanın en uzun 5'inci tüneli olan Suruç Tüneli tamamlandı.

7 metre bitmiş iç çapına sahip ve 17 bin 185 metre uzunluğundaki Türkiye'de tamamlanmış en uzun tünel olan Suruç Tüneli'nin kazı çalışmaları köstebek diye de tabir edilen Tünel Delme Makinesi (TDM) ile yapıldı.

Yeraltında dev bir köstebek gibi çalışan TDM ile çevreye ve yer üstündeki yapılara zarar vermeden kilometrelerce kazı yapılarak su getiriliyor. Bir matkap gibi çalışarak hızlı bir şekilde tüneli delip içindeki harfiyatı da dışarı boşaltan ve aynı anda tünelin döşeme ve prefabrik kaplamasını da yapabilen TDM Türkiye'de KOP, GAP, Melen ve Gerede gibi çok önemli su projelerde de kullanılıyor.

Suruç Tüneli'nin hizmete alınmasıyla Atatürk Barajı'ndan Suruç Ovası'na saniyede 90 metreküp su akacak. Suruç Tüneli, ülkedeki birçok nehirden daha büyük debiye sahip olacak. Bu rakam Türkiye'nin en hızlı akan nehri Çoruh'un yıl içindeki en düşük debisinin yaklaşık iki katına, en yüksek debisinin ise beşte birine yakın bir değer oluyor.

Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi çerçevesinde Suruç Tüneli ile birlikte yer alan 8 ünite de tamamlandı. Tünelin hizmete alınmasıyla bu yıl sulama mevsiminde Atatürk Barajı'ndan Suruç Ovası'na su verilebilecek.

GAP'ın en önemli projelerinden biri olan "Suruç Ovası Pompaj Sulaması" kapsamında inşaatı devam eden üniteler tamamlandığında yaklaşık 190 bin kişiye istihdam olanağı, milli ekonomide de yıllık ortalama 316 milyon lira gelir artışı sağlanması hedefleniyor.

Suruç Tüneli'nin resmi açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun katılacağı törenle yarın yapılacak. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title