Haberler

Türkiye, Lübnan'a Asker Konusunda ''İlke Kararını'' Bm'ye Açıkladı

BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı çerçevesinde Güney Lübnan'da konuşlanacak yeni BM barış gücüne (UNIFIL II) katkıda bulunmayı düşünen ülkeler BM'de bir araya geldiler.

BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı çerçevesinde Güney Lübnan'da konuşlanacak yeni BM barış gücüne (UNIFIL II) katkıda bulunmayı düşünen ülkeler BM'de bir araya geldiler.

Toplantıda Türkiye'nin, güce katkıda bulunma konusunda TBMM onayına bağlı olarak aldığı ''ilke kararını'' açıkladığı öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, toplantıda, BM Sekreterliği tarafından yeni UNIFIL'in oluşumu ve hazırlık çalışmalarıyla ilgili olarak katılımcı ülkelerin temsilcilerine detaylı bilgi verildi. Daha ziyade teknik ve askeri nitelikli olan toplantıya üye ülkelerin danışmanları katıldı.

Toplantıda katılımcı ülkelerin temsilcileri söz alarak ülkelerinin güce yapacakları muhtemel katkılar hakkında bilgi verdiler. Özellikle Fransa ve İtalya'nın temsilcileri ülkelerinin kuvvet katkılarıyla ilgili olarak detaylı açıklamalarda bulundular. Ayrıca, başta İtalya olmak üzere Belçika, İsveç, Hollanda, Slovenya, Portekiz, Bulgaristan ve Lüksemburg temsilcileri ilk defa ülkelerinin UNIFIL'e katkıda bulunmayı düşündüğünü ifade ettiler ve bu konuda neler yapacaklarıyla ilgili olarak bilgi verdiler.

Kaynaklar, Türkiye'nin de toplantıda söz alarak UNIFIL'e katkıda bulunması konusunda ''TBMM'nin onayına bağlı olarak ilke kararı'' aldığını bildirdiğini belirttiler. Ayrıca Türk tarafı toplantıda, Türk liman ve havaalanlarının kullanımına ilişkin BM'ye daha önceden yaptığı taahhüdü yeniledi.

Bu arada, BM üst düzey yetkilisi Heidi Annabi toplantıyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, BM barış gücü UNIFIL II'ye katkıda bulunmayı düşünen ülkelerden daha önceden kendilerine gönderilen angajman kuralları ve harekat kavramı belgeleriyle ilgili bazı yorumlar aldıklarını belirtti.

Annabi, belgelerde bazı ufak değişikliklerin yapıldığını açıklayarak ''bu iki belgeyle ilgili ikinci taslaklar ülkelere dağıtılmıştı, üçüncü taslak da ilgili ülkelere yarın ya da öbür gün dağıtılacak. Sonuçta belgelerin son haline ulaşmaya çok yakınız ve bu konuda tekliflere de çok açığız. Ancak şunu bilmek gerekir ki, hiçbir belge kesin ve son belge olamaz. Sahada koşullar değiştikçe belgeler de değişebilir'' diye konuştu.

Annabi, toplantıda Türkiye'nin somut olarak BM gücüne asker göndermeyle ilgili bir açıklamada bulunup bulunmadığını soran bir gazeteciye ''Türkiye bir katkıda bulunmayı düşünüyor ama bunun için öncelikle kendi parlamentosunun onayı gerekiyor. O yüzden egemen devletlerin son kararlarını alıp bize güce katkıda bulunacaklarına dair teyitte bulunmalarını bekliyoruz'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title