Haberler

TBMM Genel Kurulu

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, son 2 yılda işkence ile ilgili bir davanın açılmadığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, son 2 yılda işkence ile ilgili bir davanın açılmadığını söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanun Tasarısı'nın 2. bölümü üzerinde konuşan CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Türkiye'nin AİHM'de hakkında en fazla dava açılan ülke olduğunu belirterek, ayrıca kararları uygulamadığını ifade etti.

Kurulacak kurumun Paris ilkelerine göre bağımsız, özerk, çoğulcu ve şeffaf olması gerektiğini savunan Türmen, "Ama tasarı bu özelliklere sahip olmaktan çok uzak. AKP, kendine bağlı olmayan hiçbir kuruma izin vermeme zihniyetini yansıtıyor. Hak ihlallerini yapan yürütmenin kendisidir. Yürütmeye bağlı başka bir kurumla bu ihlallerin ortadan kaldırılması imkansızdır. Böyle kurumu AB, ilerleme raporlarında eleştiriyor. Kurumun niçin kurulduğunu anlayamadım, anlayan varsa bana anlatsın" diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da, bölüm üzerinde görüşlerini ifade ederken, "AB istiyor, AİHM bizi mahkum ediyor diye kurum kuruyoruz. Kurduğumuz kurum da Nasreddin Hoca'nın duvarsız evine benziyor. 10 yılın sonunda ulaştığınız nokta utanç tablosudur. Türkiye, tüm kategorilerde hak ihlallerinde AİHM'de birinci olmuş. Ama buna yönelik bir tedbiriniz yok" dedi.

CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ise tasarının, Hükümetin insan hakları ihlallerini önlemeye niyeti olmadığını gösterdiğini savunarak, "AKP iktidarı, Türkiye'de insan hakları ihlallerinin kurumsallaştığı dönem olmuştur" görüşünü ifade etti.

-Yeni cezaevi inşaatları-

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, bölüm üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, cezaevlerinde kapasite sorunu konusunda Adalet Bakanı Sadullah Ergin'den bilgi aldığını belirterek, sorunun çözümüne yönelik olarak çok sayıda yeni cezaevi inşaatının sürdüğünü, bunların kapasitesinin oldukça geniş olduğunu söyledi.

Yeni cezaevlerinin şikayetlerin büyük kısmını giderecek nitelikte olduğunu belirten Atalay, 196 cezaevi inşaatının sürdüğünü, bu yıl içinde 22, 2013 yılında 34, 2014 yılında 52, 2015 yılında 32, 2016 yılında 25 ve 2017 yılında 31 cezaevinin açılacağını kaydetti.

Atalay, "Urfa Cezaevi ve diğer olayların incelemeleri sürüyor. Yapılması gereken varsa hukuk çercesinde onlar da yapılacaktır" dedi.

-"İşkenceyle anılan ülkeydi"

Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu Tasarısı konusunda uluslararası kuruluşlarla görüşmeler yaptıklarını anlatan Atalay, yapısı, çalışması ve sivil toplum kuruluşlarıyla irtibatlar konusunda çalışmalar yapıldığını belirtti.

Atalay, "İlk kez kanunla böyle bir kurum kuruluyor. İyileştirilmesi gereken hususlar olabilir. Ama şunu hepimiz insafla görmeliyiz; olumsuzluk ararsanız en ileri demokrasinin olduğu ülkelerde bile olumsuzluklar bulunur. Ama 10 yıllık AK Parti iktidarı dönemi, Türkiye'nin demokratikleşme dönemidir. Türkiye'de milli iradenin yerini bulduğu, siyasetin üzerindeki vesayet mekanizmalarının kalktığı..." dedi.

Türkiye'nin geçmişte işkenceyle anılan bir ülke olduğunu belirten Atalay'ın,

"Son 2 yılda bir defa bile işkence davası açılmadı" demesine, bir muhalefet milletvekili, "Hiç yüzün kızarmıyor mu bunu söylerken" diye laf attı.

Son 2 yılda işkenceyle ilgili bir dava açılmadığını belirten Atalay'a CHP milletvekilleri tepki gösterdi. Atalay, "Dünya bunu biliyor ama bizim muhalefetimizin Türkiye'de 10 yılda yapılan hiçbir şeyi görmez gibi davranıyor. Bu demokratikleşme yasalarını bu Meclis çıkardı. Benim elimde bir kitap var yakında yayınlayacağız; 10 yılda hangi yasalar çıkmış, hangi adımlar atılmış. AK Parti dünyada Türkiye'nin itibarını yükseltti" dedi.

-"İnsan hakları ihlalleri yapmakta kararlısınız..."

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, sataşma gerekçesiyle söz alarak, konu hakkında yapıcı davrandıklarını belirterek, "Bu konuda AKP ne söylemiş, CHP ne söylemiş, diğer arkadaşlar ne söylemiş kapak olarak getirip buraya asacağız. Eğer kendinize güveniyorsanız adam gibi insan hakları kurumu kuralım. Demek ki insan hakları ihlalleri yapmak konusunda kararlısınız ve kendinize göre yasa çıkarıyorsunuz" diye konuştu.

Atalay, Tanrıkulu'nun sözlerine karşı, "Biz kendimizi kandırmak için yasa yapmıyoruz. 10 yıllık iktidarız. Kimse bizim niyetimizi sorgulayamaz. Yaptıklarımız ortadadır. Biz Türkiye'yi demokratikleştiriyoruz" dedi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Şanlıurfa Cezaevi'nde, güvenliği tehlikeye düşürdüğü için bazı maddelerin içeriye sokmanın yasak olduğunu ifade etti. Ağbaba, bunlara örnek verirken lif, soda şişesi ve ıslak mendili kürsüye koydu. Kavaslar, konuşmasının bitmesinin ardından kürsüye bıraktığı soda şişesini Ağbaba'ya geri verdi.

Tasarının 2. bölümü üzerinde görüşmeler tamamlanırken, maddeler üzerinde verilen önergelerin görüşülmesine geçildi.

Muhabir: Melda Çetiner-Alp özden

Yayıncı: Erdem Gültekin - TBMM

Kaynak: AA / Güncel

Beşir Atalay Veli Ağbaba Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title