Haberler

Son 40 Yılın En Kurak Sonbaharı

Filizlenen Ekinler Kurudu, Vatandaş Kendi İmkanı ile Tarla Suluyor

GÜNEYDOĞU Anadolu bölgesi, Meteoroloji'nin verilerine göre son 40 yılın en kurak sonbaharını yaşarken, yaşanan kuraklık çiftçileri kara kara düşündürüyor. Buğday, arpa ve mercimek ekimi yapılan tarlalarda filizlenen ekinlerin büyük kısmı kurumaya yüz tutarken, yağmur yüzü görmeyen tarlalarda tohumların toprak altında çürüdüğü belirtildi. Kendi imkanı olan vatandaşlar ilk kez bu mevsimle fiskiyelerle turlalarının bir kısmını sulumaya çalışırken, çiftçiler gözlerini Meteorolojiden gelen güzel haberlere çevirdi. Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem, bu kadar kurak geçen bir sonhbahar hatırlamadığını belirterek, çiftçinin büyük zarar göreceğini söyledi.

Meteoroloji verilerine göre, son 40 yılın en kurak son bahar mevsimi yaşanırken, çiftçilerin yağış beklentisi içinde olduğu ve sürekli telefonla meteorolojiye ulaşıp yağış beklenip beklenmediğini sorduğu belirtildi. Diyarbakır'ın son 40 yılın, Mardin'in son 70 yılın en kurak son baharının yaşadığını belirten Meteoroloji yetkilileri, özellikle iki ili ve ilçelerene Kasım ayında hiç yağmur yağmadığını söylediler.

Diyarbakır Ziraat Odası başkanı Bahri Erdem, hayatında böyle kurak geçen başka bir sonhbaharı hatırlamadığını ifade ederek, "Ekimi yapılan ve bir yağmur yiyen tohumlar toprağın dışına çıkmış ancak çoğu kurumuş. Bir kısım tohum ise toprak yüzüyine çıkmadan toprağın altında kuruklıktan çürüdü. Çiftçilerimizin zararı büyük olacak. Çünkü önümüzdeki günlerde yağmurun yağmaya başlaması ile bilke yeniden tarlasını ekim yapabilir. Buda ek bir maliyet demektir. Kurak bir mevszim yaşanması ile birlikte yer altındaki su kaynakları ve nem olarına son yıllarda tamamen yok olduğu için şu anda topraklar bir damla yağmura hasret kaldı. Çiftçilerimiz ve bizler gözlerimizi hava durumu böltenlerine diktik ve yağış bekliyoruz"dedi.

FİLİZLENEN BUĞDAYLAR KURUDU

Diyarbakır merkeze bağlı köylerde kuraklık nedeniyle tarlalar bir damla yağmur suyluna hasret kalırken, daha önce ekimi yapılan ve toprağın dışına filizlenen bağdayların ise kuruduğu görüldü. Ekilm yapılan bir çok tarlada filizlenen tohumların büyük kısmı seyrek çıkıph kurumaya yüz tuturken, bazı tarlaların ise sahipleri tarafından fiskiye ile sulanmaya çalışıldığı görüldü. Mevsim itibariyle yem yeşel olması gereken topraklar, kuraklık ile can çekişirken, maddi durumu iyi olan ve imkanları bulunan çiftçilerin bazı tarlalarını horlum ile sulamaya çalıştığı belirtildi.

Yaşanan kuraklık karşısında şok olan çiftçiler, bu kadar kurak geçen bir sonbahar hatırlamadıklarını ve ekimi yaphılan tarlaların kuraklyık nedeniyle yeşirmediğini yeşerin bir kısmın ise kuruduğunu söylediler. Artık sürekli hava durumu bültenlerini izlediklerini söyleyen köylülerdan bazıları yağmur duasına çıkmayı hatta kurban kesmeyi bile düşündüklerini söylediler.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title