Haberler

Sokaklar Savaş Alanına Döndü!

Mısır Sokaklarında İsyan: 6 ÖLÜ

Tunus'ta Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali'nin devrilmesine yol açan halk ayaklanmasının ardından Mısır'da iki gündür yaşanan protestolar gözleri bölgeye çevirdi. İsyan ateşinin domino etkisi yaparak Arap ülkelerine yayılıyor olması akıllara ünlü Kübalı devrimci Che Guevara'nın Tricontinental'e (Diğer adıyla: Afrika,

Asya ve Latin Amerika Halkları Dayanışma Konferansı) gönderdiği mesajdan türetilen ve 68 kuşağının dillerden düşürmediği "crear dos, tres, muchos vietnam, es la consigna" yani "iki, üç, daha fazla vietnam yaratmak, parola bu" sloganını getirdi.

SOKAKLAR SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

Mısır'da başta başkent Kahire olmak üzere İskenderiye, Asyut, Suez ve Ariş kentlerinde çeşitli parti, örgüt ve sivil toplum kuruluşu üyesi binlerce kişinin katıldığı 'sivil itaatsizlik' gösterilerinde çıkan olaylarda, 6 kişinin öldüğü, 250 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Kahire'de meclis binasına girmek isteyen 3 bine yakın gösterici ile polis arasında çatışma çıktı. Polisin, göz yaşartıcı bomba ve tazyikli su ile göstericilere müdahale etmesi üzerine, bazı göstericiler de polise taş ve soplarla karşılık verdi.

Görgü tanıkları, Kahire, İskenderiye ve Ariş kentlerinde 100 üzerinde göstericinin, güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığını iddia etti. Kahire'de başta Suudi Arabistan Büyükelçiliği olmak üzere ABD, İngiltere, İsrail ve Rusya büyükelçiliklerinin önünde alınan geniş güvenlik önlemleri dikkati çekti.

Kahire ile Ayn Şems üniversitelerinde öğrenciler, "Hürriyet istiyoruz,Hüsnü dışarı" diye sloganlar attılar.

Mısır'ın ikinci büyük kenti İskenderiye'de, yaklaşık 20 bin kişi protesto gösterilerine katıldı. İskenderiye'de gösterilere polis müdahalesi olmadı, ancak polise saldırdığı iddia edilen bazı kişilerin gözaltına alındığı öğrenildi.

El Ariş kenti ile kentin dışındaki El Gora Havaalanı civarında düzenlenen gösterilere, bölgenin yerel halkı olan Bedeviler destek verdi. Polis ile Bedeviler arasında zaman zaman gerginlik yaşandığı kaydedildi.

Ülke genelinde bugün öğlen başlayan gösterilerin kesintisiz olarak yarına kadar devam edeceği belirtiliyor. Başkentte polis ile protestocu grup arasında gergin bekleyiş devam ediyor. Bazı protestocular, basın mensuplarına, meclis binasına girinceye kadar bekleyeceklerini söylediler.

TWITTER KAPATILDI

Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek aleyhinde binlerce kişinin gösteri yaptığı Mısır'da, mikro-blog sitesi Twitter'a erişim engelleniyor.

Bu alanda uzman Amerikan sitesi "herdict.org", Twitter'a Mısır'da erişimin imkansız olduğunu bildirirken, Twitter'dan bir yetkili, bu ülkede hizmetlerinin engellenmesi için bir gerekçe belirtmedi.

Twitter ile birlikte sosyalleşme sitesi Facebook, Tunus Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin iktidardan düşmesi ve ülkeyi terketmesine yol açan halk isyanı sırasında önemli rol oynamıştı.

Mısır'da gösterilerin başlamasında özellikle gençler arasında sosyal ağlar sıklıkla kullanılıyor. Facebook'ta 90 binden fazla kişi gösteri yapmaya hazır olduğunu açıklıyor.

AJANSLAR

Kaynak: Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title