Haberler

Şehirciliğin İki Büyük İsmi Bursa'da

Güncelleme:

"Kentsel Dönüşümde Ekolojik Planlama Modeli" konferansı geniş bir katılımla Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Üniversiteler, akademik odalar, belediyelerin teknik personeli ve sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin ilgi gösterdiği konferansta, peyzaj şehirciliği, kent planlaması, ekolojik planlama ve peyzaj planlama konuları enine boyuna tartışıldı.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta, dünyanın şehircilik alanında önde gelen isimlerinden Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Charles Waldheim ve Texas Austin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Frederick Steiner, tecrübelerini Bursa kamuoyuyla paylaştı. Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, Bursa Orhangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep İleri, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen, Ankara ve Anadolu Üniversitesi'nden temsilciler, akademik oda temsilcileri, mimarlık fakültesi öğrencileri, belediye teknik personeli ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı konferansın açılışında konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, geçen yıl meydana gelen Van depreminin kentsel dönüşüm çalışmaları açısından bir dönüm noktası olduğuna dikkati çekti. Başkan Dündar, depremin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat talimatıyla başlatılan çalışmalar sonucunda kentsel dönüşüm yasasının çıktığını kaydetti.

DOĞRU ADIMLAR ATMAK İÇİN…

Osmangazi Belediyesi olarak Şehircilik Akademisi adı altında Ar-Ge çalışmalarına başladıklarını anlatan Başkan Dündar, gerek Uludağ'daki günü birlik piknik alanlarının planlaması gerekse de kentsel dönüşüm master plan çalışmalarının bu kapsamda Bursa'nın geleceği için atılan önemli adımlar olduğunu kaydetti. Hedeflerinin öncelikle kaçak yapılaşmanın önüne geçerek, planlı yapılaşmanın önünü açmak olduğunu aktaran Başkan Dündar, "Hamitler-Yunuseli-Demirtaş gibi bölgelerde kaçak yapılaşmanın olmadığı planlı bir şehirleşme için çalışıyoruz. Hedefimiz bunu tüm Osmangazi'ye yayabilmek. Körfez Köprüsü bağlantısı, hızlı tren güzergahı Bursa'nın bundan sonra da büyüyeceğini gösteriyor. Eğer belediyeler konuyu sahiplenip vatandaşlara ufuk açmazsa bugünkünden çok daha büyük sorunlarla karşılaşabiliriz. Bunu önlemek için toplumun her kesimine çalışmalarımızı açıyor ve konunun çok tartışılmasını ve en az hatayla gerçekleştirilmesini hedefliyoruz" dedi.

ÖNCE FİKİRSEL DÖNÜŞÜM

Kentsel dönüşüm için toplumda psikolojik alt yapının oluştuğunu anlatan Başkan Dündar, kentsel dönüşüm için adımlar atarken bu işi iyi bilenlerle konuşmak ve tartışmak istediklerini ve bu çerçevede dünyaca ünlü iki ismi Bursa'ya davet ettiklerini vurguladı. ABD ve Avrupa'nın kentsel dönüşümü 50 yıl önce yaptığını ancak Türkiye'nin ekonomik ve sosyal olarak yeni bu aşamaya geldiğinin altını çizen Başkan Dündar, 50 yıl önce Bursa'ya göç edenlerin bir göz odam olsun istediğini, bugünse o binaların 4-5 kata çıktığını anlattı. Sıkışan şehirde insanların artık farklı taleplerle belediyelere geldiğine işaret eden başkan Dündar, "Spor alanları, meydanlar, yeni caddeler, sosyal donatı alanları açmak için 60 milyon TL kamulaştırma yaptık. Mahallelerin içlerine vatandaşlarımızın nefes alabilmeleri için park ve meydanlar yaptık. 55 çıkmaz sokağı açtık. Bunların hepsini bu çerçevede yaptık. Ekibimizle birlikte Bursa'ya tepeden bakarak, üstten planlama yaparak geleceğin şehrinin altyapısını oluşturuyoruz. Bundan 10 yıl sonra Bursa'ya gelenler, Bursa'yı tanıyamayacak" diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN KÖŞE TAŞI

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın Osmangazi Belediyesi'nin kentsel dönüşüm ve kent planlaması konularında uzun zamandır üniversitelerinde dahil olduğu bir çalışma yürüttüğünü söyledi ve bu çalışmalarından dolayı Dündar ve ekibini geleceğe yönelik adımları nedeniyle kutladı. Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükran Şahin'in yaptığı ve konuşmacı olarak Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Charles Waldheim ve Texas Austin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Frederick Steiner'in yer aldığı "Kentsel Dönüşümde Ekolojik Planlama Modeli" konferansına geçildi. Konferansı açan Prof. Dr. Şahin, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ın öncülüğünde düzenlenen konferansın kentsel dönüşüm çalışmaları açısından önemli bir köşe taşı olacağını kaydetti. Şahin, geçmişte yapılan hataların yapılmaması açısından da bu organizasyonların çok önemli dönüş noktaları olduğunu kaydetti.

ABD'Lİ UZMANLARDAN SUNUM

Daha sonra kürsüye gelerek sunumunu yapan Texas Austin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Frederick Steiner, dünyada meydana gelen felaketlerden örnekler vererek kentlerin planlarını yaparken felaketler ve doğal afetlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı. Dünya'nın 2011 yılında hortumlar, toprak kaymaları, depremler, yangınlar ve kuraklıklar gibi can ve mal kaybına neden olan afetler yaşadığına dikkati çeken Steiner, "Afetlerden daha az zarar görmek için daha iyi şeyler yapmamız gerekiyor. Biliyorsunuz kendisini değişime uydurabilen canlılar yaşamını sürdürebiliyor. Bizlerin de kendimizi değişimlere her an uydurma ihtiyacımız var" dedi. Frederick Steiner, sunumunun devamında ekolojik planlama üzerine yapılan uygulamalar ve yapılması gerekenler hakkında düşüncelerini aktardı. Bursa'nın tarihi çok eskiye dayanan bir kent olduğunu dile getiren Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Charles Waldheim de, kentin mevcut halinin korunarak geleceğe aktarılması gerektiğini söyledi. Bursa'yı gezme fırsatı bulduklarını dile getiren Waldheim, uygulanan projeleri inceleme fırsatı bulamadıklarını ancak 1 milyon fidan kampanyasından haberdar olduğunu ve bunun gelecek için çok önemli bir çalışma olduğunu kaydetti. Waldheim, sunumunda kent planlaması peyzaj planlaması ve peyzaj şehirciliği hakkında bilgi verdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Merinos Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title