Haberler

Prof.dr. Tufan: "Türkiye Sessiz ve Hızlı Bir Şekilde Yaşlanıyor"

Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan, Türkiye’de yaşlı nüfusun 2023 yılında yüzde 18’lere ulaşacağını belirterek, “Yaşlılık hanelere ateş gibi düşmeden, şimdiden önlemleri alalım. Türkiye’deki en büyük sorun yaşlılık artış hızının iyi olarak algılanmamış olmasıdır” dedi.

Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan, Türkiye'de yaşlı nüfusun 2023 yılında yüzde 18'lere ulaşacağını belirterek, "Yaşlılık hanelere ateş gibi düşmeden, şimdiden önlemleri alalım. Türkiye'deki en büyük sorun yaşlılık artış hızının iyi olarak algılanmamış olmasıdır" dedi.

Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Kurucu Üyesi olan İsmail Tufan, Türkiye'nin yaşlılık haritası hakkında bilgiler verdi. Türkiye'de nüfusun yaşlanma hızının fazla olduğunu belirten Tufan, önümüzdeki yıllarda bunun bir sorun haline geleceğini belirtti.

"YAŞLILIK KURAL HALİNE GELDİ"

2023 yılında yaşlı nüfusunun yüzde 18'lere geleceğini, sokaklarda 70 ve 80 yaşında insanların daha çok görüleceğini belirten Prof. Dr. Tufan, "20'nci yüzyılın bize bıraktığı en büyük miras hiç şüphesiz ki uzun ömürlülük olmuştur. Eskiden yaşlılık bir istisnaydı, şuan da kural haline geldi. Yeryüzündeki bütün toplumlar istisnasız yaşlanıyorlar" dedi.

"YAŞLILIK ÖNEMLİ BİR SOSYAL PROBLEM"

Türkiye'nin yaşlanma sürecinde bir ülke olduğunu belirten Tufan, "Bilimsel olarak kanıtlanmış bu olayın farkına varanlar, istisnasız olarak geleceğe çok büyük umutlarla bakacaklardır. Gerçekleri gözardı edenler ise çok büyük sorunlarla karşı karşıya kalacaklardır. Türkiye henüz yaşlanma sürecinde olan bir ülke olduğu için, ortaya konulan bilimsel çalışmaların sonuçlarına ciddiyetle bakmalıdır. Türkiye'de yaşlılık önemli bir sosyal problemdir. Biz diyoruz ki gelin bu problem hanelere ateş gibi düşmeden şimdiden önlemlerini alalım" diye konuştu.

"TÜRKİYE SESSİZ VE HIZLA YAŞLANIYOR"

Prof. Dr. Tufan, şöyle konuştu:

"50 yaşındaki Ayşe Teyze'nin 20 yıl sonraki hayatının şimdiden önlemlerini alalım. Orta yaş insanların yaşlanma ve bakım gibi potansiyeli açısından ortaya çıkacak sorunları planlayalım. Bunu yaparken bilim, iş dünyası, sivil toplum kuruluşları ve tabi olarak uygulamalı politikalarda devreye girmeli ve çözüm yollarını bu 4'lü çözüm arayışıyla ele alıp onların davranış ve icraatlarına uygun davranılmalıdır. Bu açıdan Türkiye sessiz ve hızlı bir şekilde yaşlanıyor. Türkiye'de en büyük sorun yaşlılık sorununun iyi algılanmamasıdır."

"2023'TE YAŞLI NÜFUS YÜZDE 18'LERE ULAŞACAK"

Türkiye'de 60 yaş üstü nüfusun yüzde 10 civarında olduğunun altını çizen Prof. Dr. Tufan, "Türk aile yapısı bu sorun altında ezilmektedir. Bizim el birliği ile bu sorunların çözümleri hakkında önerilerde bulunmamız gerekiyor.

Türkiye'de 60 yaş üstü yüzde 10 seviyesinde ama 65 yaş üstü insanları alırsak bu oran yüzde 8 ile 9 düzeyinde seyrediyor. Biz Türkiye'de yaşlılığın 60 yaşında başladığını temel alıyoruz. Yani Türkiye'de yüzde 10.3, 60 yaş üstü popülasyonu var. 2023 yılında ortalama yüzde 18'lik bir potansiyele sahip olacağız. Sokaklarda 70 ve 80 yaşlarında daha fazla insan göreceğiz. 5 yaşındaki çocukları sokaklarda daha az göreceğiz" ifadelerine yer verdi. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Akdeniz Üniversitesi Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title