Haberler

Pakistan'dan BM Genel Sekreteri ve Güvenlik Konseyi Başkanlığına Keşmir mektubu

Güncelleme:

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Başkanlığı ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e hitaben yazdığı Keşmir konulu mektupta, Keşmir Kontrol Hattı'nda bu yıl Hindistan'ın 2 bin 700'ü aşkın ateşkes ihlali gerçekleştirdiğini ve 25 masum...

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Başkanlığı ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e hitaben yazdığı Keşmir konulu mektupta, Keşmir Kontrol Hattı'nda bu yıl Hindistan'ın 2 bin 700'ü aşkın ateşkes ihlali gerçekleştirdiğini ve 25 masum sivilin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığınca paylaşılan mektupta, Kureyşi'nin, BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı ve BM Genel Sekreteri Guterres'e Keşmir'deki şiddetli durum hakkında bilgi verdiği, Hindistan'ın barış ve güvenliğe yönelik tehdidinin yanı sıra ağır insan hakları ihlallerine de dikkati çektiği belirtildi.

Mektupta, Kureyşi'nin, Hindistan'ın Keşmir'de özellikle yasa dışı demografik değişikliklerine işaret ettiği, bu durumun BM Güvenlik Konseyi kararları, BM Sözleşmesi ve aralarında 4. Cenevre Sözleşmesi'nin de bulunduğu uluslararası hukuku ihlal ettiğini vurguladığı kaydedildi.

Kureyşi'nin, mektupta, Hindistan'ın Keşmir Kontrol Hattı'nın Pakistan tarafına aralarında sivil yerleşim yerlerinin de bulunduğu bölgelere ayrım gözetmeden ve sebepsiz olarak ateşkes ihlali gerçekleştirdiğine dikkati çektiği aktarıldı.

Mektupta, Kureyşi'nin, bu yıl Hindistan'ın 2 bin 700'ün üzerinde ateşkes ihlali yaptığı, bunun sonucunda 25 sivilin yaşamını yitirdiği ve 200'ünün ciddi şekilde yaralandığını belirttiği kaydedildi.

Kureyşi'nin mektupta, Hindistan'ın Keşmir'deki Müslüman çoğunluğu azınlığa dönüştürmeye yönelik politikaları sonucu yerli Keşmirlilerin kendi siyasi ve kültürel kimliklerini, demografik üstünlüklerini ve mülkleri üzerindeki haklarını kaybettiğine işaret ettiği vurgulandı.

Mektupta Kureyşi, BM Güvenlik Konseyine, Hindistan'ın bölgenin demografik yapısını değiştirmek için yürüttüğü "sömürgeci projesini" engellemesi ve BM himayesinde özgür ve tarafsız bir plebisit aracılığıyla Keşmir halkının kendi kaderini tayin hakkını tanıyan ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarını uygulamasına yönelik sorumluluğunu yerini getirmesi çağrısında bulundu.

???????- Keşmir sorunu

İngiltere, 1947'de sömürge olarak yönettiği Hindistan'dan çekilirken o dönemde prenslik olan Keşmir, bağımsızlıklarını yeni kazanan Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda tercihle karşı karşıya kaldı. Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birleşmeye karar verdi. Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaş çıktı.

Savaşların ardından sağlanan geçici ateşkes sonucunda Cammu Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde kaldı. Bölgenin doğusundaki yüzde 20'lik bir kısım ise sınırdaş Çin'in hakimiyetine verildi.

Ele geçirdiği bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adı altında kendine bağlayan Hindistan, geçen yıl yaptığı anayasa değişikliğiyle bölgenin özel yönetim statüsünü kaldırarak "Cammu Keşmir" ve "Ladakh" adıyla merkeze bağlı "Birlik Toprağı" statüsünde iki ayrı idari birim haline getirdi.

Bağımsızlık yanlısı militan gruplar bölgede 1989'dan bu yana Hint yönetimine karşı silahlı mücadele yürütüyor. Hindistan, çoğunluğu Müslüman Keşmir halkının meşru mücadele olarak gördüğü bu hareketleri "Pakistan destekli terörizm" olarak görürken İslamabad yönetimi suçlamaya karşı çıkıyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngörüyor. Hindistan, halk oylamasına karşı tutum benimserken Pakistan, BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Pakistan Haberler

Sokak köpekleriyle ilgili düzenleme Meclis'e geliyor

Sokak köpekleriyle ilgili düzenleme Meclis'e geliyor

Erdoğan'ın 34 yıl sonra gelen 'seferberlik' hamlesi ne anlama geliyor? AK Parti'den açıklama var

Erdoğan'ın 34 yıl sonra gelen "seferberlik" hamlesi ne anlama geliyor? AK Parti'den açıklama var

Çocuk istismarı şüphelisinin ölümünde 2 polis ve bekçiye hapis cezası

Çocuk istismarı şüphelisinin ölümünde 2 polis ve bekçiye hapis cezası

Bakmadan Geçme

Ergin Ataman kimdir? Ergin Ataman kaç yaşında, nereli? Ergin Ataman hayatı ve biyografisi! LoL çöktü mü? 23 Mayıs LoL giriş ekranı neden açılmıyor? Vedat Zorba kimdir? Şehit Piyade Sözleşmeli Er Vedat Zorba nereli, memleketi neresi? Valorant Gece Pazarı ne zaman? Gece Pazarı başladı mı? 23 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 23 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 23 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 23 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 23 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 23 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 23 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 23 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 23 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 23 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! UEFA Avrupa Ligi kupasını kim kazandı 2024? Atalanta Bayer Leverkusen maçı ne oldu, UEFA'yı kim aldı?
Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title