Haberler

Trablus'ta Osmanlı Yönetiminde Girit ve Girit Müslümanları Konferansı

Güncelleme:

Lübnan'da yaşayan Girit Türklerinin düzenlediği, "Osmanlı Yönetiminde Girit ve Girit Müslümanları Konferansı" Trablus kentinde başladı.

Lübnan'da yaşayan Girit Türkleri'nin düzenlediği "Osmanlı Yönetiminde Girit ve Girit Müslümanları Konferansı" Trablus kentinde başladı.

Başkanlığını Girit kökenli Ali Bekraki'nin yaptığı "Ulinnoha Derneği"nin 3 yıllık çalışmasıyla Trablus kentindeki Cinah Üniversitesi'nde düzenlenen ve iki gün sürecek uluslararası konferansa, ülkede yaşayan Giritliler'in yanı sıra Ürdün, Mısır ve Türkiye'den gelen Girit kökenli kişiler de katılıyor.

Konferans öncesinde Beyrut Yunus Emre Kültür Merkezi Müdürü Cengiz Eroğlu'nun hazırladığı Giritliler ile ilgili Osmanlı arşivlerinde yer alan 40 belgenin gösterildiği sergi açıldı.

Konferansın açılışında konuşan Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız, "Girit, Osmanlı devletini parçalamak ve Doğu Akdeniz'e egemen olmak isteyen bazı ufak güçlerin mücadele alanı olmuştur" dedi.

"Girit sorununun acısını Osmanlılar çekmiştir"

Özyıldız, Girit sorununun ve Girit'in Osmanlı yönetiminden ayrılmasının acısını, iki dalga halinde Girit'ten ayrılmak zorunda kalan Osmanlılar'ın çektiğini belirterek, "Anadolu'da bugün Mudanya, Ayvalık, güneyde Suriye kıyılarına kadar yeni alanlara yerleşen Giritliler'in en güneydeki yerleşimlerinden biri de Trablus olmuştur" diye konuştu.

Uluslararası politikaların sancılı konularını oluşturan bu gibi sorunların, asıl halkları, bireyleri ve aileleri doğrudan etkilemekte olduğunu ifade eden Özyıldız, "İnsanları yurtlarından koparmakta ve başka yerlere sürüklemektedir. Bu, dün olduğu gibi bugün de aynıdır" şeklinde konuştu.

Özyıldız, "1669'da Osmanlı eğemenliğine giren Girit'in koparılması, 1897'den 1913'e kadar süren uzun ve sancılı bir döneme yayılmıştır. Girit şark meselesinin aynası, Osmanlı devletini parçalamak ve Doğu Akdeniz'e egemen olmak isteyen bazı ufak güçlerin mücadele alanı olmuştur. Girit sorununun ve Girit'in Osmanlı yönetiminden ayrılmasının acısını, iki dalga halinde Girit'ten ayrılmak zorunda kalan Osmanlılar çekmiştir" ifadesini kullandı.

Ulinnoha Derneği Başkanı Bekraki de Osmanlı döneminde Girit'te yaşayanların 1880'de Lübnan'a göç ettiklerini söyleyerek, "II. Abdülhamid döneminde sadece buraya değil, Libya, Mısır, Ürdün ve Suriye gibi ülkelere göç edildi. Bu sırada 200 binden fazla kişi göçmen konumuna düştü" dedi.

Bekraki, göç edenlerle ilgili yaptıkları çalışmalar sonucu en çok Türkiye'deki Giritliler ile bir araya geldiklerini ve konferansa Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden 9 Girit derneği temsilcisinin katıldığını aktardı.

Bekraki son olarak amaçlarının, babaları ve dedelerinden öğrendikleri tarihlerini çocuklarına aktarmak olduğunu sözlerine ekledi.

Konferans, Cuma günü sona erecek. - Beyrut

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Lübnan Ürdün Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title