Haberler

Noel Baba'da Kazı Çalışmaları Yeniden Başlayacak

Demre'de Noel Baba Müzesi ve çevresinde 2 yıl ara verilen kazılar, 1 Temmuz'da yeniden başlayacak.

Demre'de Noel Baba Müzesi ve çevresinde 2 yıl ara verilen kazılar, 1 Temmuz'da yeniden başlayacak.

Demre'deki Noel Baba Müzesi ve çevresinde Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldız Ötüken başkanlığında 21 yıl boyunca yürütülen kazı çalışmalarına 2010 yılında ara verilmişti.

Yeniden başlamasına karar verilen ve Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel'in başkanlık edeceği kazıların ve restorasyon çalışmalarının bilimsel danışmanlığını Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Doğan yürütecek. Eski kazı başkanı Prof. Dr. Yıldız Ötüken de kazının onursal başkanlığını yapacak.

Kazı ekibinde ise Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yelda Olcay Uçkan, Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilay Karakaya da yer alacak.

Antalya Müze Müdürü Demirel, gazetecilere yaptığı açıklamada, Noel Baba Müzesi'nin Antalya bölgesinde en çok ziyaretçi çeken ören yeri olduğunu söyledi.

Kazılara 2 yıl aradan sonra yeniden başlanacağını ifade eden Demirel, 1 Temmuz'da başlayacak ve yıl sonuna kadar devam edecek çalışmalar kapsamında kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmaları yapılacağını kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın DOSİM Genel Müdürlüğü'nden bir ekip göndererek yapılacak çalışmaların maliyetini çıkarttığını anlatan Demirel,

"Öncelikle geçici bir depo oluşturulacak. Müzenin ikinci katında daha önceki yıllarda yapılan kazılarda çıkarılan eserlerin tasnifi yapılarak taşınacak. Tüm yapıdaki freskolar yeniden sağlamlaştırılacak" dedi.

Yoğun ziyaretçi nedeniyle müzede gezmenin zorlaştığını dile getiren Demirel, şunları söyledi:

"Ziyaretçilerin sağlıklı bir biçimde gezebilmeleri için müze içinde gezi yolu güzergahı oluşturulacak. Taban mozaiklerinin tümünün onarımı ve restorasyonu yapılacak. Müzenin kuzey bölümündeki yapılar sağlamlaştırılacak. Bu alanda temizlik ve kazı çalışmalarına devam edilecek. Noel Baba'nın girişteki mozaiklerinin üstündeki demir korumalar kaldırılacak. Daha modern bir koruma sistemi yapılacak. Mozaikler, ziyaretçiler tarafından görülebilecek."

Muhabir: Ahmet Acar

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - ANTALYA

Kaynak: AA / Güncel

Hacettepe Üniversitesi Mustafa Demirel Antalya Demre Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title