Haberler

Moskova'nın Ünlü Belediye Başkanı Türk Çıktı

Güncelleme:

Moskova'nın Çarlık döneminde belediye başkanlığı yapmış ünlü siyasetçi Nikolay Alekseyev, (1852-1893) büyükanne tarafından Türk çıktı.

Sputnik'in Rus tarihi kaynaklarından edindiği bilgilere göre, Moskova tarihinde başkentin önemli altyapı ve sosyal-kültürel projelerine imza atan dönemin Belediye Başkanı Alekseyev 18.yüzyılda Osmanlı'dan Rusya'ya göç eden Rum asıllı Mihail Bostancıoğlu'nun torunu.

SOYADINI TAŞIYAN SİGARA MARKASI

Rusya'da tütün fabrikası açan dedesi Bostancıoğlu, soyadını taşıyan sigara markası da üretmişti. Diğer bir tarihi belgeye göre Bostancıoğlu, eşini Osmanlı hareminden kaçırmıştı.


'TÜRK NİNESİNİN KANINI TAŞIYORDU'

Torunu Alekseyev, 30 yaşında 1885 yılında Moskova Belediye Başkanı olarak seçildi. Dönemin tarihçileri, genç belediye başkanından 'dinamik, çalışkan, reformcu, yetenekli ve kararlı' biri olarak bahsediyordu. Rus gazeteci yazar Oleg Foçkin, Alekseyev'in yetenekli karakterini anlatırken, "O, Türk ninesinin kanını da taşıyordu" değerlendirmesinde bulundu.

ÇOK SAYIDA PROJEYE İMZA ATTI

Alekseyev, Moskova'da kanalizasyon sistemi projelerini hayata geçirip, Alekseyevski hastanesi, Moskova Kent Duması ve çok sayıda bina inşa etti. Yoksullara yardımda bulunan belediye başkanı, öğrencilere de burs sağladı.

Alekseyev, 1893 yılında bir suikast sonucunda öldü.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Rusya Federasyonu Moskova Dünya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title