Haberler

Mısır'daki "Arap kabileleri at yarışında" kupayı 12 yaşındaki jokey kaldırdı

Güncelleme:

FERDİ BAYAT Mısır'da kabileler arasında kültür, töre ve dostlukları pekiştirmek adına her yıl düzenlenen geleneksel at yarışlarında bu sene 12 yaşındaki Gazi Ebu Meşhur'un jokeyliğini yaptığı at birinci geldi.

FERDİ BAYAT Mısır'da kabileler arasında kültür, töre ve dostlukları pekiştirmek adına her yıl düzenlenen geleneksel at yarışlarında bu sene 12 yaşındaki Gazi Ebu Meşhur'un jokeyliğini yaptığı at birinci geldi.

Mısır'ın Şarkiyye kentinde düzenlenen at yarışına, ülkenin çeşitli kentlerinden Arap kabileler katılım gösterdi.

At yarışının düzenleneceği günün gecesinde ise cins atlar, kurulan bedevi çadırlarının önünde dans ederek hünerlerini sergiledi.

Yüzlerce yıllık kadim bir kültüre sahip bedevilerin geleneksel çadırlarında bir araya gelen konuklar, ikram edilen özel çaylar eşliğinde sohbet ederek çeşitli şarkılar söyledi.

"6 yaşımdan beri binicilik eğitimi alıyorum"

Arap kabilelerin en cins ve en göz alıcı atlarıyla katıldığı 4 turdan oluşan Şarkıyye'deki yarışlar nefes kesti.

Birbirinden yetenekli binicilerin yer aldığı bu yılki yarışlarda, 12 yaşındaki Gazi Ebu Meşhur'un jokeyliğini yaptığı at birinci geldi.

Bu yılki kupayı kaldıran küçük binici, "Ben 12 yaşındayım. 6 yaşımdan beri binicilik eğitimi alıyorum. Bu yılki at yarışına katıldım ve çok şükür yarışı birincilikle bitirdim." dedi.

Mısır'da yüzyıllara dayanan bir gelenek

Kendisi de eskiden usta bir binici olan jüri üyesi Hüsam Rustum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "At yarışları ve at biniciliği, Mısır'da yüzyıllar öncesine dayanan çok eski bir kültür. Mısır'da 14. ve 15. yüzyıllarda her hafta cuma namazından sonra biniciler tarafından atlarıyla çeşitli gösteriler düzenlenirdi." dedi.

Bu yılki at yarışının güzel ve sorunsuz şekilde tamamlandığını aktaran Rustum, kabilelerin kendi imkanlarıyla düzenledikleri bu at yarışına gösterilen katılım ve ilgiden çok mutlu olduğunu dile getirdi.

At binmenin kişinin karakter gelişimine olumlu etkileri var

Rustum, at binmenin kişinin karakter gelişimine olumlu etkileri olduğuna işaret ederek, her gencin muhakkak biniciliği öğrenmesi gerektiğini belirtti.

Ülkede daha fazla at çiftliği kurulmasını arzu ettiğini söyleyen Rustum, bu sporun teşvik edilmesi için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

"Bu işe ilk olarak sadece 10 atla başladık"

Her yıl Mısır'ın farklı kentlerinde düzenlenen at yarışlarına, zaman zaman Körfez ülkelerindeki kabilelerden de katılım oluyor. At yarışları tamamen bölgedeki kabilelerin sponsorluğunda gerçekleştiriliyor.

Bu yılki at yarışını organize eden Ahmed el-Mutayri, "Bu işe ilk olarak sadece 10 atla başladık. Zamanla at sayının artmasıyla daha başarılı yarışlar düzenlemeye başladık. Yarışa katılan herkese teşekkür ederim." diye konuştu.

Yarışın organizatörlerinden İbrahim Ebu Heddac ise yarışın sorunsuz bir şekilde tamamlandığını ve bunun son olmayacağını kaydetti.

Bedevi kültüründe at yetiştiriciliği ve binicilik

Geçmişte göçebe olan Sahra Çölü'nün Atlas Okyanusu kıyısından Batı Çölü, Sina Yarımadası ve Necef Çölü üzerinden Arap Çölü'ne kadar uzanan bölgede yaşayan Arap kabileler "bedeviler" olarak biliniyor.

Bedeviler, yaşamlarını genellikle göçebe olarak sürdürüyor. Temel geçimlerini hayvancılıktan sağlayan Bedeviler, çöl bölgelerinde konaklamayı tercih ediyor.

Çölde pusula olmaksızın yön bulma noktasındaki maharetleriyle ünlü olan bedeviler, at yetiştiriciliği ve biniciliğine büyük önem veriyor.

At yarışını izlemeye gelen konukların ağırlanması için çölde çadırlar kuruluyor. Gelen misafirlere genellikle bedevi çayı ve nargile ikram ediliyor. Bedeviler ayrıca, konuklara tepside pilav üstü et ve lavaş ekmek ikram ediyor.

Kaynak: AA / Güncel

Mısır Haberler

Bakmadan Geçme

Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title