Haberler

Milletvekili Türkoğlu'nun Dünya Engelliler Günü Mesajı

Güncelleme:

AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, "3 Aralık Dünya Engeliler Günü" münasebetiyle bir mesaj yayınladı.

Türkoğlu, "Dünya Engelliler Günü" dolayısıyla yayınladığı mesajda; varlık âleminin en şereflisi olarak yaratılan insanın doğuştan getirdiği dokunulamaz, devredilemez ve vazgeçilemez hak ve özgürlükleri üzerine çeşitli teorilerin geliştirildiği ve hukuki düzenlemelerin yapıldığı bir dünyada engellilerin de göz ardı edilemeyeceğinin altını çizerek, "Güçlü, müreffeh ve muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmaya azmetmiş çağdaş bir ülkede, tüm vatandaşların fırsat ve imkânlardan eşit bir şekilde faydalanması elzemdir. Bu açıdan sosyal hayatta engellilere tanınan imkânlar, o ülkenin gelişmişlik düzeyi ve çağdaşlık ölçütü ile paralellik arz etmektedir. Engelli vatandaşlara gösterilen anlayış ve hoşgörü, uygar bir toplum kimliği kazanmada önemli bir ölçüdür" dedi.

Ülke nüfusumuzun yüzde 12'sinin engelli vatandaşlarımızdan oluştuğunu ifade eden Türkoğlu, engellilerin kendi hayatlarında karşılaştıkları en büyük zorluğun sahip oldukları "engellerin" değil; engellilikten kaynaklanan farklılığı bahane eden toplumun, engellilere karşı geliştirdiği "engelleyici tutumlar" olduğuna vurgu yaparak, her bir engellinin karşıdakinden beklentisinin empati de kesiştiğine atıf yaptı.

Türkoğlu, 10 yıllık AK Parti iktidarı döneminde engellilere yönelik önemli çalışmalar yapıldığını da kaydetti. 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı Engelliler Kanunu'nun Türkiye'de 1400'den fazla maddeden oluşan bir Engellilik Hukuku alanı yarattığına vurgu yapan Türkoğlu; "Bu kanun ile engellilerimizi sosyal hayata kanalize etmekle birlikte; onların eğitimden istihdama, sağlıktan sosyal güvenliğe kadar birçok başlıkta problemleri de çözüme kavuşmuştur" dedi. Türkiye'nin engelliler hususunda ulusal ve uluslar arası ölçekte kendini yükümlü kıldığını ifade eden Türkoğlu; "Hükümetimiz BM Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme'nin İhtiyari Protokolü'ne de imza atmış ve ayrıca 12 Eylül 2010 tarihinde gerçekleşen referandumda milletimizden çıkan 'evet' oyları ile gerçekleşen Anayasa değişikliğinde engelli bireylerin ekonomik ve sosyal hayata katılımlarının önünü açmıştır" dedi.

Sosyal hayatın içerisinde onurlu bir birey olarak yer almanın herkes gibi engellilerin de en temel hakkı olduğunun altını çizen Türkoğlu, mesajının devamında şu ifadelere yer verdi:

"Engellilerin sorunlarının çözümü konusunda devletimizin imkân ve kaynaklarının yanı sıra; milletimizin her bir ferdi de elbirliği ve gönül birliği ile çözümün birer parçası olmalıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle; 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü kutluyor, engelli vatandaşlarımıza ve ailelerine sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yaşam diliyorum."

Kaynak: Bültenler / Güncel

Dünya Engelliler Günü Hacı Bayram Türkoğlu Ak Parti Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title