Haberler

Meclis'te Bu Hafta: Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı

Anayasa Mahkemesi Tarafından Yürürlüğü 3 Kez Durdurulan Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nın Alt Komisyon Raporu ve Metni 26 Şubat Salı Günü Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Ele Alınacak.

Meclis çalışmaları bu hafta hareketli geçecek. Anayasa Mahkemesi tarafından yürürlüğü 3 kez durdurulan Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nın alt komisyon raporu ve metni 26 Şubat Salı günü Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınacak.

KOMİSYONLAR

Hükümet tarafından 27 Kasım 2007'de TBMM'ye sevk edilen, "Sosyal Güvenlik Yasa tasarısı" ilk önce tali komisyon olarak TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda ele alındı. Daha sonra TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen tasarı alt komisyona havale edilmişti.

AKP Ankara Milletvekili Zekai Özcan başkanlığında oluşturulan Alt Komisyonun, tasarı üzerindeki çalışmaları yaklaşık 2 ay sürdü. Çalışmaları 1 hafta önce tamamlanan ancak başta, ''milletvekillerinin özlük hakları''nda yapılması düşünülen değişikliğe ilişkin husus olmak üzere bazı maddelere milletvekillerinin şerh koyduğu alt komisyon raporu, 26 Şubat Salı günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda ele alınacak.

Tasarı, sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortası bakımından kişileri güvence altına almayı; bu sigortalardan yararlanma şartlarını; finansman ve karşılanma yöntemlerini belirlemeyi; sosyal sigortaların ve genel sağlık sigortasının işleyişi ile ilgili usul ve esasları belirlemeyi amaçlıyor.

Tasarıya göre, emekli aylıklarının hesaplanmasında kullanılan güncelleme katsayısı, her yılın aralık ayında açıklanan TÜFE ile o yılın GSYİH gelişme hızının yüzde 25'inin toplamına bir tam sayının ilave edilmesiyle hesaplanacak.

Kanun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa devlet memuru olanlar, genel sağlık sigortası kapsamına alınacak.

Plan Bütçe Komisyonu, 27 Şubat Çarşamba günü saat 14.00'de toplanarak, "Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısını görüşecek.

25 Şubat Pazartesi saat 15.30'da toplanacak olan, TBMM Sanayi, ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar komisyonuna, Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Dr. Fatih Birol tarafından "Enerji Konulu" brifing verecek.

-GENEL KURUL-

TBMM Genel Kurulu bu hafta 26 Şubat Salı günü, AKP, CHP ve MHP'nin verdiği, "Tuzla Tersaneleri" ile ilgili önergeleri görüşecek. Genel Kurul Çarşamba ve Perşembe günleri ise, Hastanelerde şef ve şef yardımcılarının atanmasına ilişkin yasa teklifini, AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın, "Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Öngören Yasa" teklifi ile Seçmen Kütüklerini yeniden düzenleyen yasa tasarısı görüşülecek.

Genel Kurul, 26 Şubat Salı günü, saat 15-23 saatleri arasında çalışacak.

-YURTDIŞINDA YAŞAYAN SEÇMENLER-

TBMM Genel Kurulu'nda bu yasalaşması beklenen, Seçmen kütükleriyle ilgili düzenlemelerle; Türkiye dışında yaşayan seçmene, bulundukları ülkede oy kullanma imkanı tanıyor.

Tasarıyla; yabancı ülkenin durumuna göre hangi yöntemle oy kullanılacağı Dışişleri Bakanlığı'nın görüşü alınarak Yüksek Seçim Kurulunca belirlenecek.(ANKA)

(BK/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title