Haberler

Makedonya?daki Türk Öğretmenler: Türkçe Kitabımız Yok

Makedonya'da Türkçe Eğitim Bayramı kutlamalarına katılan Türk öğretmenler eğitimde karşılaştıkları zorlukları dile getirdiler.

Makedonya'da Türkçe Eğitim Bayramı kutlamalarına katılan Türk öğretmenler eğitimde karşılaştıkları zorlukları dile getirdiler. Ortaokul öğretmeni Tülay Çako, ortaokulların en büyük sorununun, temel eğitim materyali olan Türkçe kitaplarının olmadığını söyledi.

Makedonya'da 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı kutlamalarına Makedonya ziyaretinde bulunan T.C.Başbakanı Ahmet Davutoğlu da katıldı. Kutlamada Makedonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ve Başbakan Nikola Gruevski yanı sıra çok sayıda bakan, milletvekili, sivil toplum kuruluşların temsilcileri ve öğretmenler de

yer aldı. İki ülke milli marşlarının söylenmesinden sonra Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) başkanı Tahsin İbrahim selamlama konuşmasında, Türklerin bu topraklarda sanatıyla, tarihiyle, geleneğiyle, ananeleriyle var olduğunu belirtti. Karamanoğlu Mehmet Beyi, bu topraklara Türkçeyi getiren sultan Muratı, bu topraklarda doğup Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü selamladığını ifade etti.

Türkçe Eğitim Bayramı kutlamalarına katılan Türk öğretmenleri, eğitimde karşılaştıkları sorunları ve şikayetlerini dile getirdiler. Ortaokul öğretmeni Tülay Çako, ortaokulların en büyük sorunu temel ihtiyaç olan kitapların olmadığını dile getirdi. MATÜSİTEB? in ve siyasi şahısların katkılarıyla bu sorunun aşılacağına da sevindiğini dile getirdi. Son zamanlarda ilköğretim kitaplarında yapılan tercümelerin eksik ve bozuk Türkçeyle yapıldığını, yeni basılacak olan kitapların ise daha düzgün bir Türkçeyle olacağına inandığını ifade etti. Ayrıca okullarda laboratuvarların olmadığını da belirtti.

İlköğretim öğretmeni Fahriye Recep, Türkçe Eğitim Bayramında öğretmenlerin buluşmasının güzel olduğunu, fakat Türkçe eğitimin ilerlemesi gerektiğini söyledi. Ayrıca en büyük sorunlarının kitap sorunu olduğunu, yardımcı araç-gereç eksikliği olduğunu da açıkladı. Var olan kitapların yeterli olmadığını ve öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamadıklarını, tercümelerin de daha dikkatli yapılması gerektiğini vurguladı. Fahriye Recep, son zamanlarda öğrencilerin dış sınav değerlendirmesine tabi tutulduklarını, fakat sorulan soruların Türkçeye tercümelerin kötü olduğunu, bundan dolayı öğrencilerin düşük not aldıklarını öğretmenlerin de cezalandırıldığından şikayet etti.

Ortaöğretimde ders veren Meral İsmail, kitapların Türkçe olmadığını, bu açığı Türkiye'den getirdikleri kitaplarla ve Makedonca kitaplardan tercüme ederek kapattıklarını söyledi. Ekster sınavlarındaki soruların iyi tercüme edilmediğinden Türk öğrencilerine problem yarattığını ifade etti,

Öğretmen Mevlüde Hasan ise kadro sorununu dile getirdi. Türk öğrencilerine bazı derslerin Makedonca verildiğini, yani kitapların Türkçe olmasına rağmen derslerin Makedon öğretmenleri tarafından verildiğini ifade etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Davutoğlu Gyorge İvanov Makedonya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title