Haberler

Kurbanlık Alan Da Şikayetçi Satan Da

Kurban Bayramına Sayılı Günler Kalırken Türkiye'nin Birok Bölgesinden Getirilen Kurbanlık Hayvanlar Görücüye Çıktı.

Kurban alıcıları, geçtiğimiz yıllara göre fiyatların, besiciler ise yem girdilerinin yüksekliğinden şikayetçi oldular.

Ankara'nın Mamak ilçesine bağlı Ortaköy Mahallesi'nde kurulan kurbanlık satış merkezine Kars, Erzurum, Yozgat, Çorum, Tokat, Çorum, Sivas, Kırıkkale ve Çankırı'dan kurbanlık büyükbaş hayvan getiren besiciler, kurdukları çadırlarda kurbanlıklarını satışa çıkardılar. Ancak geçen yıllara göre satışların durgunluğundan yakınan besiciler, hayvan yetiştiriciliğinin işçilik ve yem maliyetlerinin yükselişinden yakınırken, kurbanlık hayvan alıcıları ise geçen yıla göre fiyatların yüzde 50 fazla olmasındran yakındılar.

Ortaköy hayvan satış merkezinde 2 bin TL ile 5 bin 500 TL arasında değişen kurbanlık büyükbaş hayvanlar, dar gelirli vatandaşlar için artık seyirlik haline geldi. Zaman zaman sıkı pazarlığın yaşandığı satış merkezlerinde alıcıların verdikleri fiyata kızan bazı besicilerin tepki göstermeleri dikkat çekti.

Yozgat'ın Sorgun İlçesi'nde çocukluğundan itibaren ailece besicilik yaptığını belirten Kazım Olkun (32) "Satış için 30 büyükbaş hayvan getirdim. 4 gündür buradayım, sadece 2 tosun satabildim. 4 bin 500 ile 5 bin 500 TL arasında olan elimdeki hayvanları inşallah bayrama kadar satarım. Geçtiğimiz yıllara göre alımlar yüzde 50 düşük. Dar gelirli vatandaşlar yanımıza bile yaklaşamıyor" dedi.

Yozgat'tan geldiğini belirten besici Bayram Doğan (51) ise Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker'in canlı hayvanın kilosunun 12 TL'den satılacağı konusunda açıklama yaptığını belirtirken, "Çok sayıda kurban alıcısı kilo ile satın almak istiyor. Belediyeler hayvan satış merkezlerine kantar koysaydı, kilo ile satın almak isteyen vatandaş da satış yapan besici de gönül rahatlığı içinde alışveriş yapardı. Vatandaşa bu hayvan 400 kilogram gelir diyorsun inanmıyor. Bu durumda saatlerce pazarlık yaparak dakikalarca el sıkışmak zorunda kalıyoruz" dedi.

Sivas'tan gelen Fahri Olgun (58) ise 10 yıldır besicilikle uğraştığını belirtirken, hayvan yetiştiricilerinin zor günler yaşadığını dile getirdi. olgun, "Devlet, krediyi gerçek besicilk yapanlara versin. Büyükşehirlerde yaşayan vatandaşlar köylerime gelip, derme çatma ahırları göstererek bu kredileri aldıktan sonra başka alanlarda kullanıyorlar. Oysa besicilk yapan vatandaşlara nakit kredi değilde bakabilecekleri kadar hayvan versin. Verilen hayvanları sürekli kontrol ederek belli bir süre içerisinde aldıkları kredi geri dönsün. Zor güner yaşayan kırmızı et sektörü ancak bu şekilde gelişme sağlar. Besicilk yapmadığı halde hayvancılık kredisi kullananlar da aradan çıkar" dedi.

Bölgede kasaplık yapan Cengiz Çelebi ise vatandaşların kurbanlıklarını mutlaka sertifikalı kasaplara kestirmelerini isterken, "Vatandaşın kurbanlarını kesip, derisini yüzdükten sonra 4 parçaya ayırarak teslim ediyoruz. Büyükbaş hayvan için 150 lira, küçükbaş hayvan için ise 100 lira alıyoruz" dedi.

Ortaköy kurban satış merkezinde Ankara Üniversitesi Hayvan Sağlık Kontrol Merkezi, Mamak Müftüğü, Mamak Zabıtası sürekli görev yapıyor. AK Parti Mamak İlçe Teşkilatı, Elmadağ İlçesi yakınlarında bulunan Ortaköy Hayvan satış yerine yarım saatte bir Mamak ilçesinden servis sağlıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title