Haberler

KKTC'deki Yangın Kontrol Altında

Lefkoşa'da Beşparmak Dağı eteklerindeki Değirmenlik taş ocakları bölgesinde çıkan yangın kontrol altına alındı.

Lefkoşa'da Beşparmak Dağı eteklerindeki Değirmenlik taş ocakları bölgesinde çıkan yangın kontrol altına alındı.

Söz konusu mevkide öğleden sonra başlayan ve yaklaşık 100 hektarlık alanda etkili olan yangın, hızla tepeye doğru ilerledi. Alevler tepeye vardığında denizden gelen esintinin etkisiyle Beşparmak Dağları'nın Girne tarafına yayılamadı. Böylece, KKTC'de 1995 Temmuz ayında Beşparmak Dağları'nda çıkan büyük yangının benzeri bir facianın eşiğinden dönülmüş oldu.

Yangını söndürmek için asker, itfaiye, polis ve sivil savunma ekipleri ile diğer birimler seferber oldu. Belediyeler de kendi imkanlarıyla yangına müdahale ederken, vatandaşlar ve çeşitli üniversitelerin görevlileri de su tankerleriyle ekiplere destek verdi.

Yangın söndürme çalışmalarına Kahramanmaraş ve İngiliz Üsleri Bölgesi'nden 2 helikopter de katıldı.

KKTC Başbakan İrsen Küçük, İçişleri Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Vekili, Maliye Bakanı Ersin Tatar, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Daysal ve diğer yetkililer çalışmaları yerinde izleyerek, koordine etti.

Bölgedeki soğutma çalışmalarının yarına kadar devam edeceği bildirildi.

-Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın açıklamaları

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, yaptığı açıklamada, KKTC'de son iki gündür yangın çıktığını belirterek, şöyle konuştu:

"Bugün 3 yerde yangın çıktı, dün de değişik yerlerde yangın çıktı. Artık bu konuda tedbir alınması lazım. Yangını 3 helikopterle söndürme durumuna geldik. Daha önce de gündeme getirdik ama 'yangın çıktığında Antalya'dan gelir7 düşüncesiyle bu gerçekleşmedi. Ama aynı anda orada da yangın çıkınca sıkıntı oluyor. Hükümet helikopter alma konusunu gündemine almalı.

Bu sıcak aylarda özellikle taş ocaklarında patlatmanın tehlikesini gördüğümüze göre tedbir almak lazım. Yolculuk yapan insanlar da sağa sola izmarit atmamalı. Bu konuda uyarı yapılmalı."

Başbakan İrsen Küçük de ülkede son iki günde yaşananların, yangın söndürme helikopteri ihtiyacını ortaya koyduğunu dile getirerek, şunları kaydatte:

"Şansızlık sonucu Mersin bölgesindeki helikopterlerden, orada çıkan yangın nedeniyle yararlanamadık. Kahramanmaraş'tan ve İngiliz Üsleri'nden helikopterler geldi. Yangın, helikopterler, itfaiye, sivil savunma ve askerimizin çalışmalarıyla kontrol altına alındı. Kış döneminin bol yağışlı olması otların sık ve boylu olmasına yol açtı. Arazilerde sap saman kaldı. Bu yaz çok hassas ve tedbirli olmak lazım."

Bu arada, Değirmenlik taş ocakları bölgesinde çıkan yangınla ilgili kriz masası oluşturuldu.

Konuyla ilgili bilgi veren Maliye Bakanı Ersin Tatar, "100 hektar orman arazimiz yandı. Yangına müdahale etmek için Türkiye'den gelen helikopter tedbir amacıyla yarına kadar KKTC'de bekleyecek" dedi.

Muhabir: Züleyha Karaman

Yayıncı: Murat Taydaş - LEFKOŞA

Kaynak: AA / Güncel

Beşparmak Dağları Kahramanmaraş İrsen Küçük Girne Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title