Haberler

Kızı, Aliya İzzetbegoviç'i Anlatırken Gözyaşlarını Tutamadı

Bosna Hersek'in unutulmaz Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, ölümünün 10. yılında ailesinin katılımıyla Küçükçekmece’de anıldı.

Bosna Hersek'in unutulmaz Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, ölümünün 10. yılında ailesinin katılımıyla Küçükçekmece'de anıldı. Panelde gözyaşlarını tutamayan İzzetbegoviç'in kızı Sabina Berberoviç İzzetbegoviç, "Babam bana Sultanahmet ile Ayasofya meydanı arasında çok uzun süre bulunmak istediğini söylemişti" dedi.

Bosna Hersek'in unutulmaz Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, ölümünün 10. yılında ailesiyle birlikte Küçükçekmece Belediyesi tarafından İstanbul Bilim Koleji'nde anıldı. Anma etkinliğine, Aliya İzzetbegoviç'in kızı Sabina Berberoviç İzzetbegoviç, Aliya İzzetbegoviç'in Torunu Esma Zlatar ve NacaBerbaroyiç, İzzetbegoviç'in başdanışmanı Adamir Jerkoviç, İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

"BABAM SULTANAHMET İLE AYASOFYA ARASINDA Kİ MEYDANDA BULUNMAK İSTEMİŞTİ"

Açılış konuşmalarının ardından Saraybosna Üniversitesi Öğretim Üyesi Serdar Öztürk moderatörlüğünde, panel düzenlendi. Panelde konuşmasını gerçekleştiren Aliya İzzetbegoviç'in kızı Sabina Berberoviç İzzetbegoviç, "Bugünün dünyası babamın önemini daha da fazla olduğunu bana hissettiriyor. İzzetbegoviç iyi bir babaydı çünkü kendisi çok iyi bir insandı. Ailemizin içerisinde görev paylaşımımız vardı. Okulla ilgili işler genellikle babamın olduğu için ödevlerimize yardımcı olurdu. Matematik, Coğrafya, Tarih derslerine yardımcı olduğu gibi diğer dillerdeki derslerimize de yardımcı olurdu. Küçük bir yaştayken ben babamın her şeyi bildiğini zannediyordum ve inanıyordum. ve şimdi şuanda biliyorum ki babam gerçekten de her şeyi biliyormuş" diye konuştu.

Babalarının işi gereği çok gezdiklerini söyleyerek duygu dolu anlar yaşayan Sabina Berberoviç, "Viyana, Atina, Paris, İstanbul gibi birçok yeri gezdik. İstanbul'da babam bize göstermek istediği yerlerin hepsini gösteremedi ama Sultanahmet Meydanı'nda birkaç defa bulunduk. Babam Sultanahmet ile Ayasofya Meydanı arasında çok uzun süre bulunmak istediğini söylemişti" ifadelerini kullandı.

"BIRAKALIM BİTİRSİNLER ANA YOLU"

Kitapları çok sevdiğini dile getiren Sabina, babasının kütüphanesinde faklı dillerde Kuran'ı Kerim, İncil, Rus Klasikleri, modern kitaplar gibi önemli eserler okuduğunu dile getirdi. Savaşta Türkiye gibi diğer ülkelerden de yardım beklediğini belirten kızı Sabina, "Ama şunu da biliyordu ki diğerlerinden bekledikleriyle Bosna bağımsızlığı için kendi ayakları üzerinde durması gerekiyordu" dedi.

Babasının ölümünden birkaç saat önce Bosna'daki ilk ana yol ile ilgili bir makale okumasını istediğini dile getiren Sabina İzzetbegoviç sözlerini şöyle tamamladı: "Ana yolun yapımıyla ilgili yeteri kadar bütçenin olduğunu söylemişti. 'Allaha şükür artık başlaya bilirler' dedi. Şimdiye kadar 100 kilometre ilerlemiş olduğumuzda o anayolda ben araba kullanırken, babamın kelimeleri hatırlıyorum. Allah'a şükür...Bırakalım bitirsinler bu ana yolu."

"DEDEM HAPİSHANEDEYKEN ONA MEKTUP YAZARDIM"

Aliya İzzetbegoviç'in Torunu Esma Zlatar ise dedesinin 5 tane kız torunu olduğunu kendisinin de 2'nci torunu olduğunu hatırlatarak dedesiyle ilgili hatıralarını anlattı. Zlatar, "Onu hapislerim sırasında. 1983 yılında hapishanede kartpostallar atar, mektup yazardım. Dedemin sırf kendi düşüncesini dile getirdiği için hırsızlar, tecavüzcülerle aynı ortamda olduğunu anlayamıyordum" şeklinde konuştu.

Aliya İzzetbegoviç'in başdanışmanlığını yapmış olan Adamir Jerkoviç, İzzetbegoviç'in 'Bizi öldürmeyen şey bizi daha da güçlü yapar' felsefesinden yola çıktığını söyledi. İzzetbegoviç'in Türkiye'yi çok sevdiğini ve Türk halkı için sürekli büyük millet olarak söylerdi. Sizi ve ülkenizi kardeş ülke olarak görüyordu. Biz hayatta kalma için mücadele ederken siz bize büyük yardımlarda bulundunuz. Sizin sesinizi, orada bile her şeye rağmen duymuştuk" ifadelerini kullandı.

"İZZETBEGOVİÇ OLSAYDI BU KADAR KAN DÖKÜLMEZDİ"

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, "Yakın tarihimize ışık tutan, herkese örnek insanı olan son Osmanlısı Aliye İzzetbegoviç'i anacağız. Bosna'da yaşananlar trajedilerle, kahramanlıklarla dolu olan bir tarihtir. Kültür hafızamızda yaşayanlara baktığımızda Aliye olsaydı, İslam coğrafyalarında bu kadar Müslüman kanı dökülmez bu kadar trajediler olmazdı diye biliyoruz" dedi.

Panel, 18.30'da Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi'nde devam edecek. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Aliya İzzetbegoviç Sultanahmet İstanbul Politika Güncel Haberler

TBMM'de kayyum gerginliği! AK Partili Osman Gökçek, DEM Partili Şenyaşar'a tekme attı

TBMM'de kayyum gerginliği! AK Partili Osman Gökçek, DEM Partili Şenyaşar'a tekme attı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Hakkari Belediyesi'ne kayyuma ilk yorum: Hukuk gereğini yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Hakkari Belediyesi'ne kayyuma ilk yorum: Hukuk gereğini yaptı

Atama bekleyen genç öğretmen, iş görüşmesinde teklif edilen ücrete isyan etti

Atama bekleyen genç öğretmen, iş görüşmesinde teklif edilen ücrete isyan etti

Bakmadan Geçme

Mauro Icardi serbest kalma, çıkış maddesi var mı? #129300 Icardi instagram'da Galatasaray'ı sildi mi? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 6 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 6 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 6 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 6 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 6 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 6 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 6 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 6 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 6 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 6 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 6 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 6 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 6 Haziran Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Anthony Martial Galatasaray'a gelecek mi? Transferde son durum Fransa Lüksemburg maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Fransa Lüksemburg hazırlık maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti?
Çorum'da okul basan yabancı uyruklu veli, okul müdürünü zincirle darbetti

Çorum'da okul basan yabancı uyruklu veli, okul müdürünü zincirle darbetti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title