Haberler

Kanuni Sultan Süleyman Gümüşhane'de Anıldı

Osmanlı İmparatorluğu'nun 10.padişahı Kanuni Sultan Süleyman, doğumunun 518.yılında Gümüşhane'de düzenlenen 5.Kanuni Günleri etkinlikleri ile kendi emri ile kurulan ve adını taşıyan mahallede anıldı.

Osmanlı İmparatorluğu'nun 10. padişahı Kanuni Sultan Süleyman, doğumunun 518. yılında Gümüşhane'de düzenlenen 5. Kanuni Günleri etkinlikleri ile kendi emri ile kurulan ve adını taşıyan mahallede anıldı.

İlk olarak kent merkezinde protokol ve halkın katılımı ile mehter takımı eşliğinde temsili Kanuni Sultan Süleyman'ın at üzerinde gittiği Fuadiye Caddesi'nden Cumhuriyet Caddesi'ne kadar düzenlenen yürüyüş ile başlayan etkinlikler, Gümüşhane'nin eski yerleşim yeri olan, Kanuni Sultan Süleyman'ın emri ile kurulan ve onun adını taşıyan Süleymaniye mahallesinde gerçekleştirildi.

Buradaki törene Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, Milletvekili Feramuz Üstün, Garnizon Komutanı Albay Serhat Önder, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Arslantaş, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Selim Eren, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Ümit Yüksel, İl Genel Meclisi Başkanı Sebahattin Çobanoğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, AK Parti İl Başkanı Ercan Çimen, CHP İl Başkanı Atilla Sait Özdamar, kamu kurum müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Cuma namazının tarihi "Sultan Süleyman Han" camiinde kılınmasının ardından Trabzon Belediyesi Mehter Takımı gösterisini sundu. Daha sonra yapılan konuşmalar bölümünde söz alan İl Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, Adını törenin yapıldığı yerleşkeye veren ve ölümünün üzerinden 517 yıl geçen Kanuni Sultan Süleyman'ın hatırasını gururla yad ettiklerini söyledi.

Törende konuşan Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda Kanuni Sultan Süleyman'ın tahta geçtiği zaman Avrupalılar'ın "Yavuz Sultan Selim gitti, aslan gitti kuzu geldi. Bundan sonra işimiz iyidir" beklentileri içinde iken farklı bir tablo ile karşılaştıklarını belirterek "25 yaşında tahta çıkan Kanuni Sultan Süleyman Avrupalılar'a muhteşem Süleyman ifadesini verdirtti. Onun döneminde Osmanlı devletinin sınırları iki mislini geçti. Yazdığı fermanlarda özellikle Avrupa'da karşı kendi şahsiyetini koruyan, büyüklüğü hissettiren bir ifade yer almaktadır. Şarlken Fransuva'yı esir ettiği zaman ona yazdığı bir fermanla istediği hükmü yerine getirtmiştir. Yine onun döneminde Mimar Sinanları, Barbarosları, şair Fuzuli ve Baki'yi hatırlıyoruz. Gerçekten her alanda ihtişamın yer aldığı bir sistem, bir yönetim söz konusuydu" dedi.

KANUNİ'NİN EMRİ İLE KURULAN ŞEHİR: SÜLEYMANİYE

Gümüşhane'nin eski yerleşim yeri olan ve törenlerin yapıldığı Süleymaniye Mahallesinin Kanuni Sultan Süleyman'ın emri ile buradaki madenlerde çalışan işçilere ilk olarak 50 ev yapılması ile oluşturulduğunu, daha sonra nüfusunun 60 binlere yükseldiğini ve bu durumun 1916 yılına kadar devam ettiğini ifade den Vali Mayda, şunları söyledi:

"İnşallah zamanımızda da bizler onların torunları olarak her türlü bayındırlık faaliyetini, birlikte, ekip ruhu içerisinde gerçekleştireceğiz. Süleymaniye Mahallesi SİT Alanı olması nedeniyle üzerinde çok fazla tasarrufun yapılamadığı bir mekan. Ancak yapılan çalışmalar ve milletvekillerimizin Ankara'dan destekleri ile buranın koruma imar planı son aşamasına getirilmiştir. Şuan itibarı ile de Trabzon Koruma Kurulundan da onay alındıktan sonra inşallah buranın yerleşime açılması hem de restorasyon çalışmalarının hızlı bir şekilde tamamlanması söz konusu olacaktır. Hem turizm ve kayak merkezi olarak çalışacak hem de buralar yerleşime açılacaktır."

"TAMDA O'NU ANLAMAMIZ GEREKEN DÖNEMDEYİZ"

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün ise konuşmasında 'Tamda Kanuni'yi anlayacağımız, anlamamız gereken dönemlerdeyiz veya ecdadımızı, onların vizyonunu anlamamız gereken dönemleri yaşıyoruz' tespitinde bulunarak, "Milli düşünüp, milli fikirlerle evrensel düşünebilen ecdadımız var. Adriyatik'ten Çin seddine kadar her yerde izlerini, her yerde muhteşemliklerini görürsünüz. Dünyanın neresinde başı dara düşen bir millet olursa döner direk Osmanlı'nın doğduğu yerlere doğru bakar. Bize bir çare olur mu diye. Hala öyledir. Özellikle Afrika'da şuanda başı dara düşen her ülkenin dönüp baktığı, medet aradığı bir coğrafyadır burası. Dolayısıyla bizler sadece Gümüşhane'nin idarecileri ve milletvekilleri değiliz. Bize dönebilecek yardım, bizden beklenecek her türlü yardıma el uzatabilecek bir milletin mensuplarıyız. Bu hassasiyetle çalışmamız gerekiyor. Bizler ilimiz adına böyle bir muhteşem dönem yaşamış ecdadımızın, o zamanki Padişahının bir şekilde bizlerle irtibatta olmasından dolayı mutlu olmamız lazım. Bunu değerlendirip Türkiye'ye tanıtımızı daha da hızlı yapmamız lazım. Turizm anlamında kullanmamız lazım bunu. Biz altyapı anlamında yapmamız gerekenleri yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

"YENİ NESİL ECDADI FİLMLERDEN, DİZİLERDEN ÖĞRENİYOR"

Yeni neslin ecdadı iletişimin çok geliştiği dönemde basından, dizilerden ve filmlerden öğrendiğine dem vuran Üstün, "Geçen yıl buradaki konuşmamda da söylemiştim: Dizilere bakarsak Kanuni secdeye hiç gitmemiş bir adam. Döneminin üçte ikisini seferlerde geçirmiş bir insan" dedi.

"inşallah onlara layık olacak hizmetler yaparız" temennisinde bulunan Üstün, özellikle son dönemde TİKA üzerinden Adriyatik'ten Çin Seddine kadar onların adalet ve hizmet götürdüğü yerlere Türkiye Cumhuriyeti Devletinin de hizmet götürdüğünü, yılda 2 milyar doların sadece TİKA üzerinden Adriyatik'ten Çin Seddi'ne kadar hizmet götürdüğünü belirterek, bunun daha da geliştirilmesi gerektiğini düşündüğünü kaydetti.

Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı da konuşmasında "Tarihte bize değer katan, bizi biz yapan insanları anmak ve onları yeni nesillere tanıtmak çok önemli bir olay. Bunun yeteri kadar tanıtılması, yeni yetişen nesillere anlatılması, geleceğe bakarken geçmişi iyi tanımak açısından çok önemli" şeklinde konuştu.

Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfı yönetim kurulu üyesi Doç.Dr. İsmail Hakkı Demircioğlu ise Trabzon'da doğan ve kişilik özelliklerini burada kazanan Kanuni Sultan Süleyman'dan bahsetti. Kanuni Sultan Süleyman'ın eğitim kurumlarındaki değer eğitimlerinde kullanılacak değerli bir şahsiyet olduğunu kaydeden Demircioğlu, "Sadece bizim atamız, büyüğümüz, önemli bir Osmanlı padişahının olmasının yanında, Kanuni'den nasıl yararlanabiliriz sorusunun cevabında en önemli unsurlardan birisi eğitimdir" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından temsili Kanuni Sultan Süleyman ve protokol üyeleri tarafından katılımcılara Sultan Süleyman pilavı ikram edildi. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kanuni Sultan Süleyman Gümüşhane Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title