Haberler

İstanbul Boğazı'ndaki tarihi resmigeçidin detayları ortaya çıktı

Güncelleme:

Türk donanmasının tarihinin en büyük töreninde gemiler İstanbul Boğazı'ndaki geçişlerini "nizam cumhuriyet" adı verilen törene özgü düzende gerçekleştirdi.

Türk donanmasının tarihinin en büyük töreninde gemiler İstanbul Boğazı'ndaki geçişlerini "nizam cumhuriyet" adı verilen törene özgü düzende gerçekleştirdi. Karadeniz Ereğli'den İskenderun'a kadar yurdun çeşitli yerlerinden gelen gemilerle 7 bin 896 personelin görev aldığı resmigeçidi komuta eden Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, "Bu denli zorlu, detaylı bir çalışma isteyen faaliyeti dünyada çok az sayıda ülkenin donanması gerçekleştirebilir." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "stratejik mesajlar içeriyor" dediği Türk donanmasının, Cumhuriyetin 100'üncü yılı dolayısıyla gerçekleştirdiği tarihinin en büyük resmigeçidinin detayları ortaya çıktı.

Edinilen bilgiye göre, "100'üncü Yılda 100 Gemi" adı verilen faaliyet kapsamındaki çalışmalara, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı'nda yıl başında başlandı.

Planlama emri temmuzda, uygulama emri ise eylülde verilen faaliyete yönelik Donanma Komutanlığı, Güney Deniz Saha Komutanlığı, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı, Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı ile Sualtı Taarruz (SAT) Komutanlığı unsurları hazırlıklarına başladı.

Hazırlıkların tamamlanmasının ardından İskenderun, Mersin, Aksaz, Foça, Çanakkale, Erdek, Gölcük, Umuryeri ve Karadeniz Ereğli limanlarından intikal eden unsurlar, 28 Ekim'de Marmara Denizi'nde toplandı.

İstanbul Boğazı'nda güney-kuzey rotasında gerçekleştirilen geçiş, Türkiye'nin en büyük savaş gemisi yerli üretim TCG Anadolu rehberliğinde yapıldı.

Yaklaşık 2 saat süren Boğaz geçişine fırkateynler, denizaltılar, korvetler, karakol gemileri, hücumbotlar, mayın avlama gemileri, akaryakıt gemileri, amfibi çıkarma gemileri, tank çıkarma gemileri, yardımcı sınıf gemiler, karakol botları, eğitim botları, SAT botları ve atak botları katıldı.

Bunların yanı sıra resmigeçitte, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından henüz teslim alınmayan ama bayrak çekilen Türkiye'nin ilk milli fırkateyni İstanbul ile Pirireis denizaltısı, denizde ikmal muharebe destek gemisi Derya da yer aldı.

TCG Anadolu'nun üzerinde ise ilk uçuş testini gerçekleştiren ve kısa pistli gemilere iniş kalkış kabiliyetine sahip SİHA Bayraktar TB3 ile Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma'nın yanı sıra Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait helikopterler bulundu.

Deniz Harp Okulu öğrencileriyle geldi

Tarihi geçişin komutası Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu tarafından gerçekleştirildi. Tatlıoğlu, faaliyetin sancak gemisi TCG Anadolu'ya beraberindeki Deniz Harp Okulu öğrencileri ile deniz vasıtasıyla geldi.

Gemiye çıkışında denizcilik usullerine uygun olarak "silistre" adı verilen denizcilik düdüğü çalınarak karşılanan Oramiral Tatlıoğlu'na, üzerinde geminin adı yazan "gemi şapkası" takdim edildi. Tören mangasını selamlayan Tatlıoğlu son hazırlıklara ilişkin aldığı brifingin ardından seyir emrini vererek Boğaz geçişini başlattı.

Tarihi törene özgü olarak gemiler geçişlerini "nizam cumhuriyet" adı verilen düzende gerçekleştirdi. Faaliyete, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 21'i amiral 1217 subay, 3 bin 826 astsubay, 2 bin 853 uzman erbaş ve er olmak üzere toplam 7 bin 896 personel iştirak etti.

Helikopter ve uçakların da eşlik ettiği geçiş sırasında 1'inci Ordu Komutanlığı tarafından 101 pare top atışı gerçekleştirildi.

Gemiler geçişleri sırasında töreni takip eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, "çimariva" adı verilen denizcilik selamıyla selamladı.

"Milletinin emrinde görevinin başında"

Gemilerin Boğaz geçişini başarıyla tamamlamasının ardından Oramiral Tatlıoğlu, tüm personeli tebrik ederek, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı.

Tatlıoğlu, Türk donanmasının Boğaz geçişine ilişkin yaptığı değerlendirmede, tarihi bir günün yaşandığını belirtti.

"Bizlere Cumhuriyet'i armağan eden başta Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Milli Mücadele kahramanlarımız olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla yad ediyoruz" diyen Tatlıoğlu, donanma tarihinin en büyük geçit törenini başarıyla gerçekleştiren personeli de bir kez daha tebrik etti.

100 gemi ile İstanbul Boğazı'nda önemli bir geçişi gerçekleştirdiklerini aktaran Tatlıoğlu, "Bu denli zorlu, detaylı bir çalışma isteyen faaliyeti dünyada çok az sayıda ülkenin donanması gerçekleştirebilir." diye konuştu.

Resmigeçit sırasında bir sürpriz yaparak milli fırkateyn İstanbul ile Pirireis denizaltısı ve denizde ikmal muharebe destek gemisi Derya'yı da halkın beğenisine sunduklarını aktaran Tatlıoğlu, "Gücünü ve kararlılığını asil Türk milletinden alan Türk Deniz Kuvvetleri, başta Mavi Vatanımız olmak üzere memleketimizin her köşesinde, sınırlarımızın ötesinde ve dünya denizlerinde sarsılmaz bir azim ve iradeyle vatan savunması için canını vermeye hazır, milletinin emrinde, görevinin başındadır." ifadesini kullandı.

Tarihi resmigeçidi sevk ve idare etmek üzere TCG Anadolu'ya Deniz Harp Okulu öğrencileri ile birlikte gelen Tatlıoğlu, "Deniz Kuvvetlerimizin dünü, bugünü ve geleceği olarak hep birlikte milli gururumuz TCG Anadolu'dan, Cumhuriyet'imizin 100'üncü yılında gerçekleştirdiğimiz bu büyük faaliyetimizi takip ettik." dedi.

"Çok önemli stratejik mesajlar içeriyor"

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Türk donanmasının amiral gemisi TCG Anadolu'nun öncülüğünde 100 savaş gemisinin katıldığı geçit töreninin kıvanç kaynağı olduğunu belirtti.

Törene katılan personeli tebrik eden Erdoğan, "Geçit törenimiz, donanmamızın gücünü göstermesi yanında, çok önemli stratejik mesajlar da içeriyor. Cumhuriyet'imizin 100'üncü yılında bazı gerçekleri tekrar hatırlattık. Vatanımızı canımız pahasına koruyacağımızı, istiklalimize sonuna kadar sahip çıkacağımızı, mabetlerimizin üzerine namahrem eli değdirmeyeceğimizi, her gün beş defa gök kubbeyi çınlatan ezanlarımızı susturmayacağımızı, rengini şehitlerimizin mübarek kanından alan ay yıldızlı al bayrağımızı indirtmeyeceğimizi, bağımsızlığımıza gölge düşmesine izin vermeyeceğimizi bir kez daha 85 milyon olarak tüm dünyaya ilan ettik." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Boğazı İstanbul Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
title