Haberler

İstanbul Boğazı'ndaki teknelerin 24 metrelik avlanma şartını ihlal ettikleri iddiası tartışma yarattı

Güncelleme:

İstanbul Boğazı'nda çekilen fotoğraflar büyük bir tartışmanın fitilini ateşledi. Sarıyer açıklarında kıyıya yakın bölgelerde avlanan teknelerin 24 metre derinliğindeki avlanma şartını ihlal ettiği ve balık popülasyonunu olumsuz şekilde etkilediği yönündeki iddialar tartışmaya neden oldu. Sosyal medyada yer alan konuyla ilgili şikayetleri değerlendiren balıkçı Mustafa Nursu, "Motorlarımızı alın elimizden, verelim gönüllü olarak. Değerini verin, balıkçılığı da iptal edin olsun bitsin" dedi.

İstanbul Boğazı'nda özellikle Sarıyer açıklarında kıyıya yakın ve sığ bölgelerde avlanan gırgır teknelerinin, 24 metre derinliğindeki avlanma şartını ihlal ederek; balık popülasyonunu olumsuz şekilde etkilediği yönündeki iddialar tartışmalara neden oldu.

"BALIK STOKLARINI OLUMSUZ ETKİLEYECEK"

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadet Karakulak, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Karakulak, " İstanbul Boğazı'nın özellikle kuzey bölgesinde gırgır avcılığı yapılabiliyor. Yasal olarak da bu uygun çünkü 24 metreden derin sahada gırgır balıkçılığına, balıkçılık yönetiminde müsaade edilmekte. Fakat bunu bilimsel olarak değerlendirdiğimizde aslında boğazlar balıkların geçiş noktaları. Biz biyolojik koridor olarak nitelendiriyoruz. Farklı iki deniz bölgesinde göç eden balıklar, bu noktalardan geçerken boğazlarda, özellikle durarak vücut adaptasyonunu geliştirdikleri sahalardır. Bu sahalarda yoğun avcılık faaliyetinin olması balık stoklarını olumsuz etkileyecektir. Balık stoklarımıza baktığımızda her yıl av miktarımızın git gide düştüğünü görmekteyiz" diye konuştu.

İstanbul Boğazı'ndaki teknelerin 24 metrelik avlanma şartını ihlal ettikleri iddiası tartışma yarattı

"ENDÜSTRİYEL BALIKÇILAR SIĞ ALANLARDA AVCILIK YAPAMAZ"

İstanbul Boğazı'nda geçmişten günümüze her zaman balıkçılık faaliyetinin yapıldığını hatırlatan Karakulak, "Yapılan faaliyet genellikle geleneksel, küçük ölçekli balıkçılık düzeyinde kalmıştır. Fakat son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile balıkçılık faaliyetlerinin daha da büyümesine yol açıldı. Önemli olan aşırı avcılığın yapılmaması lazım. Endüstriyel teknelerin avcılık kotası olmadığı için fazla avcılık yapabilmekte. Hem deniz çayırlarını korumak hem de küçük ölçekli balıkçıya avcılık yapabilecek alanı bırakmak için endüstriyel balıkçılar 24 metreden sığ alanlarda avcılık yapamazlar" dedi.

İstanbul Boğazı'ndaki teknelerin 24 metrelik avlanma şartını ihlal ettikleri iddiası tartışma yarattı

"BALIĞA İSTANBUL BOĞAZI'NDAN GEÇME ŞANSI TANINMALI"

Gırgır avcılarının kıyı şeridinde avlanmasının balıkçılığı olumsuz etkilediğini belirten Karakulak, "Balıklar, dar bir koridordan geçince ister istemez balıkçılarımız da kıyılarda daha fazla avlanma eğiliminde olmakta. Daha geniş alanda avcılığın yapılması lazım. Bu balığa en azından İstanbul Boğazı'ndan geçme şansı tanınmalı. Marmara Denizi'nin diğer sahalarında avcılık yapılabilir" ifadelerini kullandı.

İstanbul Boğazı'ndaki teknelerin 24 metrelik avlanma şartını ihlal ettikleri iddiası tartışma yarattı

"KOMŞUMUZDA OLMAYAN YASAK BİZDE NİYE VAR"

İstanbul Boğazı'nda balıkçılık yapan gırgır teknesi sahibi Mustafa Nursu, "Yasak için 24 metre dendiği zaman, 24 metrenin içini yasaklamak isteniyorsa bütün herkese yasak olması lazım. Küçük balıkçıya, büyük balıkçıya herkese yasak olmalı. Bize zaten yasak, endüstriyel balıkçı olarak bize yasak. Bulgaristan, Yunanistan, hiç birinde böyle bir yasak yok. Komşumuzda olmayan yasak bizde niye var" şeklinde konuştu.

İstanbul Boğazı'ndaki teknelerin 24 metrelik avlanma şartını ihlal ettikleri iddiası tartışma yarattı

"BİZ KIYIYA GELMİYORUZ, KIYI BİZE DOĞRU GELİYOR"

Sosyal medyada yayınlanan 'Gırgır tekneleri kıyı sularında balık avlıyor' şikayetlerini değerlendiren balıkçı Mustafa Nursu, "Kıyılarda ağ atılmıyor, kıyı şeritleri denize doğru uzadı. Biz kıyıya gelmiyoruz, kıyı bize doğru geliyor. Belediyeler yol yaptılar, arkamda kazıklı yol var. Kıyıdan 100 metre denizde, kıyı bize doğru geliyor. Kimse ağını kıyı şeridine, yani yasak olan bir yere ağ atmak ister mi? Zaten biz şu anda boğazın, Marmara Denizi'nin yüzde 30'unu kullanıyoruz. Yüzde 70'i zaten yasak edilmiş vaziyette" dedi. 24 metre kuralının denenmek için konulduğunu söyleyen Nursu, "Bize, 'Bir yapalım, deneyelim. Eğer işimize yaramazsa kaldırırız' dediler. Bu zamana kadar hiçbir şeyi de kaldırdıklarını görmedim" ifadelerini kullandı.

"BAŞTAN AŞAĞIYA ENDÜSTRİYEL BALIKÇILARA OYNANAN BİR OYUN"

24 metre yasağına uyulmadan yapılan avcılığın balık popülasyonunu etkilediği yönündeki açıklamalara katılmadığını belirten Nursu, "Koydukları yasağın hiçbir faydası yok. Baştan aşağıya endüstriyel balıkçılara oynanan bir oyun. Başka hiçbir şey değil. Biz de hocayız, diplomasız hocayız. Dededen babaya, babadan oğula, şimdi oğuldan toruna kaldı. Yaptıkları ayıptır" dedi. Yasağa uymayan balıkçıların tekne plakalarının iptal edildiğini hatırlatan Mustafa Nursu, "Bizim plakamızı iptal ediyorlar. Neymiş, az bir şey yasak alana girmişiz. Olabilir bu, teknelerin el freni yok ki. Ağın altını attıktan sonra biraz içeri girmiş olabiliriz veya girmemiş olabiliriz. Plaka iptal olduğu zaman benim avcılığım, balıkçılığım biter. Siz balıkçılığa bu kadar zarar verdiğimizi düşünüyorsanız, gelin buyurun. Motorlarımızı alın elimizden, verelim gönüllü olarak. Değerini verin, balıkçılığı da iptal edin olsun bitsin" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Boğazı İstanbul Sarıyer Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (15)

Atacan Tuğtekin:

bu balıkçılar balık tutar satmaz buzhanede bekletir pahalansın diye bekler bunlarda fırsatçı izin verilmesin bunların oyunlarına

259
6
yanıtYanıtla
Güray Dilli :

Balık tutan , vergisini vermeli. Hazineye gelir sağlanmalı. Çünkü karasularımızda avlanan her balık vatandaşa aittir. Bundan gelir elde eden de vergisini ödemeli. Hadi kolay gelsin..

189
12
yanıtYanıtla
golebicemarti golebicemarti:

Kesinlikle devletimiz balıkçılarımıza yardım ederek balıkçılığı bir kaç sene yasaklamalı, yoksa balık diye bir şey kalmayacak. Hocamıza katılıyorum. Saygılarımla.

192
9
yanıtYanıtla
mahmut:

15 milyonluk şehir var orada insanlar kıyı balıkçılığı yapıyor. Büyük teknelerle avcılık yasaklanmalı. Açık denize gitsinler.

184
2
yanıtYanıtla
Murat Yaman:

Her sene balık tezgahlarında limit altı balık oluyor bunu halk görüyor ama malesef yetkililer görmüyor. Onun için artık bişey diyemiyorum. Samsunluyum zamanı gelince çinekop tutuyorum oltamla ama son yıllarda çinekop hiç olmuyor. Tezgahlarda sarı kanadı lüfer diye satıyorlar istavrit kadar yavru minekopları çinekop diye satıyorlar ama yetkililer bunu görmüyor. Artık eskisi gibi denizde malesef balık olmuyor bunun sebebi balıkçilarmı yetkililermi bence her ikiside sorumlu

117
1
yanıtYanıtla
Cevdet Karaduman:

Ülkede hükümet yoksa veya varda varlığı belli değilse bu tür saçmalıkların olması normaldir.

68
27
yanıtYanıtla
Tamer Çakır:

etrafımızdaki komşu ülkelerde balık avlama sınırı 40 metredir koskoca marmara denizini koruyamadık dünyada kendisine ait denizi olan tek ülkeyiz bu denizi korusaydık ülkeyi devamlı balıkla doyura bilirdik denizi kirlettik balığını dibine kadar sıyırdık bu hale getirdik marmara denizinde ağ ile balık avlamak yasaklanmalıdır

73
3
yanıtYanıtla
Tutankamon Hoca:

Helecek nesillere hiç bir şey bırakmayın talan edin ettirin

63
1
yanıtYanıtla
sade vatandaş:

eskiden balık bol ucuz ve iri idi haliçte bile çok eskiden balık vardı ne olduda durum değişti balıklar bizemi darıldı yoksa başka bir şeylermi oldu millet olarak hiç bir konuda yapılan hataların muhasebesini yapmıyoruz bu durum ise burada karşımıza yokluk kıtlık pahalılık istikrarsızlık olarak çıkıyor

56
2
yanıtYanıtla
Sezgin Avcı:

Köprünün altında tutsaydiniz orası daha iyi

39
1
yanıtYanıtla
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title