Haberler

Hint Okyanusu Depremi ve Tsunamisinin 10. Yıl Dönümü

Güncelleme:

Endonezya'nın Açe adasında 10 yıl önce meydana gelen tsunami felaketinde ölen 100 binlerce insan düzenlenen törenlerle anıldı.

Güney Asya'da 2004'te Hint Okyanusu'nda yaşanan 9,1 büyüklüğündeki depremin oluşturduğu tsunami felaketinde hayatını kaybedenler, Endonezya'nın Açe adasında törenlerle anıldı.

Modern tarihin en büyük felaketlerinden biri olan Hint okyanusu depreminden en çok etkilenen bölgelerin başında gelen Açe'de halk, 10 yıl önce bugün yaşanan felakette hayatını kaybedenleri unutmadı.

Bölgede halk bugün tsunamide hayatını kaybedenlerin bulunduğu Masal Siron Mezarlığı'na akın etti.

Mezarlıkta düzenlenen anma törenine Endonezya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yusuf Kalla ve Açe Valisi Zaini Abdullah katılırken, ölenler için dualar edildi ve mezarlar gülsuyu ile sulandı.

Anma törenleri daha sonra tsunamide yıkılmayan ender binalardan olan Büyük Cami'de devam etti. Büyük felakette ölenlerin yakınlarına plaketler verilirken, hayatını kaybeden birçok turistin yakınları da anma etkinliklerinde hazır bulundu.

Büyük Cami'de de ölenler için Kur'an-ı Kerim tilavet edilirken, büyük ekranda tsunamiden fotoğraflar gösterildi.

Törende konuşan Endonezya Cumhurbaşkanı Kalla, felaketin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen, duyguların hala sıcak olduğunu belirtti. "Bugün, 2004 yılında meydan gelen tsunami felaketinin 10. yıldönümünde ölen kardeşlerimizi anıyoruz" diyen Kalla, "Bu süreçte Açe'nin tekrar ayağa kalkmasında bizlere yardımcı olan dost ülkeleri asla unutmayacağız. Onlara sonsuz teşekkür ediyoruz" dedi.

15 yaşındaki felaketzedenin acı hikayesi -

Endonezya'da bu sene anma törenlerinin sembol ismi, felaketin mağdurlarından 15 yaşındaki Fanisa Rizkia oldu. Tsunami yaşandığında 5 yaşında olan Fanisa, 10 yıl içinde başından geçen hikayesiyle etkinlilerde basının ilgi odağı haline geldi.

Ulusal basındaki haberlerde, Fanisa, 10 yıl önce tsunami sonrası yaşlı bir kadın tarafından sahiplenilerek Medan şehrine getirilirken, kendisini bulan yaşlı kadının da ölmesiyle insan kaçakçıları tarafından Malezya'ya götürülüş hikayesini anlattı.

Tsunami olduğunda beş yaşında olduğunu söyleyen Fanisa, hiçbirşey hatırlamadığını ve tüm ailesini büyük felakette kaybettiğini belirtti.

Fanisa daha sonra Medan şehrine geldiğini ve kendisini sahiplenen yaşlı kadının öldüğünü belirterek, "Daha sonra yolda tanıştığım biri beni Malezya'da güzel işler var diyerek Malezya'ya götürdü. Ama işin aslı öyle değilmiş. Orada çocuk bakıcılığı yaptım, internet kafelerde çalıştım. Açe'ye geri döndüğüm için çok mutluyum" dedi.

Açe Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından Malezya'dan Endonezya'ya geri getirilen Fanisa, devlet güvencesi altına alındı.

Anma töreninde tsunami sonrası Endonezya'ya yardımda bulunan Türkiye dahil birçok ülkenin bayrakları duvarlara asılırken, Açeli çocuklar, yardım eden ülkelerin bayraklarını sahnede sallayarak teşekkürlerini iletti.

Endonezya'nın Sumatra adasının batısında Hint Okyanusu açıklarında 26 Aralık 2004'te meydana gelen deprem, 8-10 dakika sürmüş, ardından oluşan tsunami dalgalarının boyu 30 metreyi bulmuştu. Felakette, bölgede yaklaşık 230 bin kişi hayatını kaybetmişti. - Cakarta

Kaynak: AA / Güncel

Malezya Açe Politika Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu Metin Akdülger neden ayrıldı? #128250 İstanbul'un Fethi otobüsler ücretsiz mi 2024? #129300 29 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 29 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Survivor Yunus Emre elendi mi? #129300 29 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 29 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 29 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 29 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 29 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 AUZEF Çoçuk Gelişimi Bölümü kapatıldı mı, kapanacak mı? #129300
Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title