Haberler

HDP'li Önder: Öcalan'a Tecrit Savaşa Davetiye Çıkarmaktır

Güncelleme:

İmralı'daki iki mahkumun sevkiyle ilgili hükümetten acil açıklama beklediklerini söyleyen HDP'li Önder, "Öcalan'ın yeniden tecritinin toplumsal maliyeti büyük olur" dedi.

HDP'nin İmralı Heyeti'nde bulunan TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder "İmralı Heyeti" olarak basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda heyet adına konuşan HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Öcalan'ın yanında bulunan iki hükümlünün Silivri'ye gönderilmesine ilişkin, "Öcalan üzerinde bir tecrit geliştirmek, onun can güvenliği ve sağlık koşulları hakkında kendi halkını ve örgütünü endişeye sevk etmek savaşa davetiye çıkarmaktır. Hükümet bu yanlıştan ve toplumsal maliyeti büyük olacak gelişmelerden korunmak için bir an önce durumu eski koşullarına getirmesi gerekmektedir" dedi.

Önder ayrıca Türkiye'de yapılan uygulamalara baktıkları zaman, "telaşlı, gergin, kızgın ve ağzını açtığında nefret saçan hükümet gerçekliği olduğunu" söyledi.

"ÖCALAN ÜZERİNDEN BARIŞ DİNAMİTLENİYOR"

Önder, sözlerine şöyle devam etti: "Bu ülkenin başbakanının sanırım, başbakan olma vasfı bütün bu olan biten gelişmelerden en az şeyi anlamasından dolayıdır. Bu ülkenin barışını dinamitlemek için yapılmayacak tek şey ne deseniz? Sayın Öcalan üzerinden müzakere sürecinde mutabık kaldığımız sekretaryasının dağıtılması ve diyalog yollarının kapatılmasıdır, hadi ondan da vazgeçtik. Sayın Öcalan'ın tekrar o hücre koşullarına geri döndürülmesidir derler."



İMRALI'DAKİ İKİ HÜKÜMLÜ BAŞKA BİR YERE SEVK EDİLDİ

Önder, Silivri'ye gönderilen iki hükümlünün ailelerinin eşya gönderdikleri zaman nakilden haberlerinin olduğunu söyledi. Ailelerin ne olup bittiğinden ve can güvenliğinden endişe ettiğini ve avukatlarına ulaştıklarını vurgulayan Önder, iki hükümlü ile görüşmelerin ise engellendiğini ileri sürdü. Önder, kendilerinin de herhangi bir bilgiye ulaşamadıklarını belirterek, "Meclis başkanvekili ve heyet üyemiz Pervin Buldan, Adalet Bakanı ile ısrarla görüşmeye çalıştı bir gün telefonlarına çıkmadı, ikinci günün sonunda verdiği cevap ise 'rutin bir işlem' oldu" iddiasında bulundu.


ÖNDER HÜKÜMETTEN ACİL AÇIKLAMA İSTEDİ

İmralı'da böyle bir rutin olamayacağını aktaran Önder, şöyle devam etti: "Hükümetten ve başbakandan acil olarak bir açıklama beklediklerini söyledi. Çözüm Süreci başlamadan önce de aynı süreçlerin yaşandığını ve birçok yerde açlık grevlerinin başladığını ifade eden Önder, o dönemde dokunulmazlık dosyalarının tartışıldığını, açlık grevinin ise hükümeti müzakereye sevk ettiğini ileri sürdü.

"SAVAŞA DAVETİYE ÇIKARIR"

Öcalan üzerindeki tecritin kaldırılması sözünü aldıktan sonra ölüm oruçlarına son verdiklerini açıklayan Önder, "Öcalan üzerinde bir tecrit geliştirmek, onun can güvenliği ve sağlık koşulları hakkında kendi halkını ve örgütünü endişeye sevk etmek savaşa davetiye çıkarmaktır. Hükümet bu yanlıştan ve toplumsal maliyeti büyük olacak gelişmelerden korunmak için bir an önce durumu eski koşullarına getirmesi gerekmektedir. Öcalan üzerindeki tecrit, toplumsal barışımız ve ortak geleceğimizin arasına Marmara Denizi kadar hendek kazmış anlamına gelir."


"YENİ ANAYASA İÇİN DÜŞMANCA ZEMEN ORTADAN KALDIRILMALI"

Kazılan hendeğin daha sonra kapatılması için çok daha büyük emek ve çabayı gerektireceğini savunan Önder, "Hükümete çağrımız verdiğiniz sözlerin hakkını getirin. Yaşananlar artık Sayın Öcalan'ın özgürlüğünü acil bir gündem olarak önümüze koymuş bulunmaktadır. Eğer siz yeni bir anayasa istiyorsanız, eski anayasanın ve ona bağlı yasaların yarattığı bu düşmanlaştırma zeminlerini ortadan kaldırmakla başlamalısınız" ifadesini kullandı.



"ÖCALAN'IN YANINDA EN SON 5 KİŞİ VARDI"

Gazetecilerin, "Öcalan'ın sekreteryasında kaç mahkum vardı. Bir de açlık grevine atıfta bulundunuz, yeni bir dalga mı başlayacak" sorusuna Önder, "Biz insan canı ile ilgili hiçbir eylem biçiminin gündeme gelmesini istemiyiz ve çağrı yapmayız. Bir açlık grevi yapılacaksa bunu biz yaparız. Başka bir eylem biçimi geliştirilecekse bunu biz yaparız. Kaç kişi olduğu sorunuza cevap vermek isterdik ama 8 aydır tecrit var. Biz son bıraktığımızda 5 kişiydi" yanıtını verdi.



DİYANET İŞLERİ BAŞKANINA SESLENDİ

Bir gazetecinin, "Öcalan'a tecrit savaşa davetiyedir açıklamanız oldu, bunu nasıl okumalıyız" sorusuna cevap veren Önder, terör örgütü KCK'nın yaptığı açıklamalara atıfta bulunarak, "Ona dönük bir tecrit politikası geliştirmek hükümetin savaş politikası geliştirmesidir. Biz bunu bir savaş sebebi sayarız gibi bir anlam çıkmasın ama bu hükümetin savaş çağrısı yapmasıdır. 50 cenaze orada bekliyor. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Alevilerle ilgili açıklama yapacağınıza bunları görün" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Sırrı Süreyya Önder İmralı Heyeti Silivri Sıkıcı Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (67)

Ben:

İdam sart, bunlar ancak bu dilden anlar hainler

68
6
yanıtYanıtla
Sarhoş:

SIRRI sana söylüyorum, ne kadar meraklısın gazetecileri toplayıp ve kameraların önüne çıkıp artist artist demeç vermeyi, aslında içinde kalmış artist olmayı ama olamayınca bu yola baş vurmuşsun utan ulan utan be utan akşamda rakı masasını kor bir kaç arkadaşa artistlik yaparsın

40
7
yanıtYanıtla
hükümet göreve:

Bunları yıllardır azdırıp bu hale getiren hükümet daha ne bekliyor?? Gereği yapılsın, suçluların cezası verilsin

38
2
yanıtYanıtla
demirden korksaydık trene binmezdik:

Asın gitsin şu bebek katilini, ne olacaksa olsun.

35
2
yanıtYanıtla
Sarhoş:

ARTİST SIRRIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

29
5
yanıtYanıtla
........................................:

Allah hepiinizin belasını versin vatan hainleri bu milletin parası sşize zehir zikkim olsun

29
4
yanıtYanıtla
Kara murat:

Yeter Artik meclis göreve, yemin etmezler, maaslarini alirlar, hendekleri savunurlar, teröristlere toz kondurmazlar, kürtlerin yarisindan cogu bunlarin bir ermeni hareketi oldugunu biliyo, alinan oylarda baskiyla zorbalikla, tehtitle

29
4
yanıtYanıtla
türk:

şunları hala konuştıruyorsunuz şehitlerimizn kemikleri sızlıyor. adamlar açık açık terörü savunuyor

28
2
yanıtYanıtla
boz . kurt.:

Bune be aslere polise gelice hic birsey yok kendilerine gelince kuyrugu yanmis tilki gibi kivraniyorlar kardesim neticede orasi cezaevi seni konusmaya hakkin yok cezani cekeceksin bu kadar basit

24
5
yanıtYanıtla
''ZAVALLI'' AKP.... OTURMUŞ SEYREDİYOR:

3 Tane PKK''lı çıkmış, koskoca TÜRKİYE CUMHURİYETİ''ni ''sözde'' içsavaşla TEHDİT EDİYOR. . . . . ZAVALLI AKP. . . . . Oturmuş, bu ''3 PAÇAVRAYI'' seyrediyor. . . . . . ZAVALLI AKP. . . . . . . TÜRKİYEMİZ SİZİNLE REZİL OLUYOR. . . . . . Beceremiyorsanız, BIRAKIN !!!. . . . . . Bu pislikleri temizleyecek çok yiğitler var bu ülkede. . . . . BARİ ŞEHİTLERİMİZDEN UTANIN !. . . . . .

20
8
yanıtYanıtla
Tüm 67 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title