Haberler

Gümüşhane - Ek Görüntü//Hes'Lerde Gerginlik

Giresun ve Gümüşhane'de Hes Santrallerinde Çalışan İşçiler, Köylülerin Saldırısına Uğradı

GİRESUN VE GÜMÜŞHANE'DE HES SANTRALLERİNDE ÇALIŞAN İŞÇİLER, KÖYLÜLERİN SALDIRISINA UĞRADI

Köylülerin saldırısı sonucu 5 HES çalışanı hastanelik oldu, doğu kökenli çok sayıda işçi iş bırakarak memleketlerine döndü. İlk belirlemelere göre 25 kişi gözaltına alındı.

Gümüşhane'nin Kürtün ve Giresun'un Doğankent ilçelerinde tomruk yükleyen bir kamyonun neden olduğu tartışma sonrasında yöre sakinleri ile HES santralleri çalışanları arasındaki olaylar çıktı. Köylülerin saldırısı sonucu 5 HES çalışanı hastanelik oldu, doğu kökenli çok sayıda işçi iş bırakarak memleketlerine döndü. İlk belirlemelere göre 25 kişi gözaltına alındı.

Kamyon yolu kesti, olaylar başladı

İlk olay cumartesi gecesi Giresun'un Doğankent ilçesinde Kolin İnşaat firmasına ait Akköy HES II Yaşmaklı Şantiyesi'nde yaşandı. Edinilen bilgiye göre olay, Akköy köyü Kavraz Orman İşletme sahasında kamyona tomruk yükleyen Şaban Kaya'nın (60) yolu ulaşıma kapatması sonrasında başladı. Aynı yolu kullanan HES işçilerinin yolun açılmasını istemesi üzerine Şaban Kaya ile işçiler arasında tartışma çıktı. İddiaya göre şantiyede çalışan bir kişi silah çekerek yere doğru ateş etti. Ancak olay büyümeden yatıştırıldı.

Bu olaydan kısa süre sonra konudan haberdar olan çevredeki köylerden vatandaşlar şantiyeye gelerek işçilere saldırdı. Yaşanan arbede sırasında kavgayı ayırmaya çalışan şantiye şefi Teoman Uludağ köylüler tarafından darp edildi. Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'ne kaldırılan Uludağ, tedavisinin ardından taburcu edildi. Olay sonrasında bölgeye sevk edilen füvenlik kuvvetleri 11 kişiyi gözaltına aldı. HES santralinde çalışan çok sayıda işçi ise, can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle iş bırakarak şantiyeden ayrıldı.

Giresun ve Gümüşhaneli olmayan santrali terk etsin!

İkinci olay ise Gümüşhane'nin Kürtün ilçesi Sapmaz köyündeki Kolin İnşaat Akköy II Gökçebel şantiyesinde dün saat 19.00 sıralarında meydana geldi. İddiaya göre şantiyeye gelen L.Y., İ.A., A.K., M.K., H.K., E.Ö., M.B., E.K., Ş.G., H.K.,K.K., A.M.,O.G. ve Y.G., Giresun ve Gümüşhane ilinden olmayanların bölgeyi terk etmeleri konusunda şantiye çalışanlarını tehdit etti. Şantiye binasına da zarar verdikleri öğrenilen bu kişiler, işçilerden Erdal Karaoğlan, Cüneyt Baltacı, Osman Ünal ve Mesut Ünal'ı da dövdü. Giresun'un Espiye ilçesi Devlet Hastanesi'nde tedavi edilen 4 kişi daha sonra taburcu edildi. 14 kişi ise gözaltına alındı.

Kaymakam Engin: Kürt kökenli vatandaşlara yönelik bir hareket değil

Olay yerine giden Kürtün Kaymakamı Zafer Engin ise, olayın şantiye çalışanları ile köylüler arasında bir anlaşmazlık sonucu meydana geldiğini belirterek, "Pazar akşamı dışardan gelen vatandaşlarla köylüler arasında bir gerginlik olmuş. Jandarma olaya müdahale etti. Bölgede gerekli tedbirler alındı. Olay şantiye çalışanları ile köylüler arasında oldu. Kürt kökenli vatandaşlara yönelik bir hareket değildir. Şantiyede Karadeniz bölgesinden de çalışanlar var. Sapmaz'daki olayda yaralanan 4 işçi tedavi edildi" dedi.

İşçiler memleketlerine dönüyor

Bu arada, Akköy II Yaşmaklı ve Gökçebel şantiyelerinde çalışan çok sayıda işçi memleketlerine dönmek için Gümüşhane'ye geldi. Buldukları otobüslerle memleketlerine dönen işçilerden Emrullah Demirbağ, köylülerin kendilerini tehdit ettiğini ve şantiyeyi boşaltmalarını istediğini belirterek, "Bize 5 dakika süre verdiler. Eşyalarımızdan alabildiğimizi aldık. Alamadığımız kaldı" dedi. Gökçebel şantiyesinde çalışan işçilerden Selami Özdemir ise, "Şantiyede otururken aniden köylüler içeriye girdi. Ellerinde bıçak, silah ve sopalar vardı. Diyarbakır ve Elazığlı olup olmadığımızı sordular. Ardından saldırıya uğradık. Birkaç arkadaşımızı yaraladılar. Bize de 'Çekin gidin buralardan' dediler. Biz de kaçtık" diye konuştu. Doğan Sağlam da, halkın çalışanlara karşı tepkisinin acımasızca olduğunu belirterek, "Yaklaşık 25-30 minibüs ile şantiyemizi bastılar. Bizleri ve diğer şantiyelerde çalışan arkadaşlarımızı darp ettiler" diyerek yakındı. İşçiler otobüslere binerek memleketlerine hareket etti.

Şantiyelerde çalışma durdu

Akköy II Gökçebel ve Yaşmaklı şantiyelerinde yaklaşık 700 dolayında işçi çalıştığı öğrenildi. Şantiyede çalışan Elazığ, Adana ve Osmaniye nüfusuna kayıtlı çok sayıda işçinin ayrıldığını belirten bir yetkili, iki şantiyede çalışmaların da durdurulduğunu bildirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title