Haberler

"Göç Sempozyumu"

Güncelleme:

Üniversitemizde "Dünyada Göç" konulu panel düzenlendi

Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen "Göç Sempozyumu" kapsamında, "Dünyada Göç" konulu panel düzenlendi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Hüseyin Bağcı başkanlığında gerçekleştirilen panele; EMİSCO Genel Sekreteri Bashy Quraıshy, Yarmouk Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Abdel Aziz Ali Khazalı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev, Regent's Collega'dan Prof. Dr. İbrahim Sirkeci, Ak Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılışında konuşan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Hüseyin Bağcı, insanların düşüncelerinin engellenemeyeceğini belirterek, devletlerin bu konuda güçsüz kaldığını söyledi.

Çatışmaların, insanların güven sorunu yaşamalarının göçü başlatan etkenler arasında yer aldığını belirten Regent's Collega'dan Prof. Dr. İbrahim Sirkeci, göçün bir noktada çatışmadan tetiklendiğini, göçün daha sonra da çatışmayı tetiklediğini ifade etti. Avrupa'nın komşu ülkelerinin sürekli olarak yaşa dışı göçü engellemesi için Türkiye'ye baskı yaptığına dikkat çeken Prof. Dr. Sirkeci, göçün insan hareketliliğinin bir döngüsü olarak düşünülmesi gerektiğini kaydetti. Yeni çatışmaların yeni yapıları ortaya çıkardığını vurgulayan Prof. Dr. Sirkeci, son 10 yılda Türkiye'den göçen bazı göçmenlerin tekrar Türkiye'ye döndüğünü ifade etti.

Göç ve medeniyet ilişkisine dikkat çeken Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev, çağımızda dünyada göç olgusunun küreselleştiğini belirterek, tek kültürlü toplumların günümüzde pek fazla kalmadığını, bütün toplumların çok kültürlü hale geldiğini ifade etti. Medeniyetin 18'inci yüzyılın ikinci yarısında Fransa'da ortaya çıkan bir kavram olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yurdusev, 18'inci yüzyılın ikinci yarısından günümüze medeniyet şehrin, şehirlilerin yerleşikleri ürettiği bir olgu olarak ele alındığını belirtti.

İnsanların bir yere yerleştikleri zaman göçmen kabul edilmemesi gerektiğini söyleyen EMİSCO Genel Sekreteri Bashy Quraıshy, başarılı bir entegrasyona sahip olmak için yetkililerin politik bir mücadele göstermesi gerektiğini belirtti. Çok kültürlülüğün hiçbir zaman olmadığına dikkat çeken Quraıshy, kültürün her zaman çoğunluğun elinde olduğunu ifade etti. İnsanlar bir yerden başka bir yere gitmesinin hareketlilik olduğunu vurgulayan Quraıshy, kuşların göçtüğünü insanların ise hareket ettiğini kaydetti. Quraıshy, Avrupa'nın Müslüman ülkelerden gelen azınlıkları istemediğini söyledi.

Ürdün'ün tarihi ve stratejik açıdan önemli olduğunu belirten Yarmouk Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Abdel Aziz Ali Khazalı, İngiltere ve Fransa'nın bölgeyi işgal etmesinden sonra birtakım istikrarsızlıkların hakim olduğunu ifade etti. Dr. Khazalı, bu nedenle bölgenin göçlere tanık olduğuna dikkat çekti.

Tarihsel göç konusuna ve insanlarda bıraktığı etkilere dikkat çeken Ak Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, "Yaptığım araştırmalar sonunda tarihte ilk göçün ilk insanla birlikte gerçekleştiği kanısına vardım. Eğer sürgün değil de zorlu bir göç olarak kabul edersek Adem ile Havva'nın yasak elma tutkusu sonucu cennetten yeryüzüne intikali insanoğlunun gerçekleştirdiği ilk göç olarak kabul edilebilir. Göç, yeryüzünde doğal dengelere bağlı olarak gerçekleşen bir etkileşim ve dönüşüm hareketliliğidir. Dünyanın çeşitli bölgelerinde gerçekleşen iklim kaymaları oluşan ekonomik ve sosyal çekim merkezleri, değişimleri ne kadar doğalsa buna bağlı olarak gerçekleşen göç olayları da o kadar doğaldır" şeklinde konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ahmet Nuri Gaziantep Ak Parti Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title