Haberler

Genç Mühendisten Isıtan, Hem de Soğutan Radyatör

İzmir'deki Gediz Üniversitesi doktora öğrencisi Murat Merdin ısıtmada yüzde 10 daha verimli radyatör geliştirdi.

İzmir'deki Gediz Üniversitesi doktora öğrencisi Murat Merdin ısıtmada yüzde 10 daha verimli radyatör geliştirdi. Enerji tasarrufu sağlayacak radyatör kışın ısıtırken, yazın da soğutarak bir ilk olacak.

Makine Mühendisliği Doktora Programı öğrencisi 28 yaşındaki Murat Merdin bugüne kadar 9 TÜBİTAK projesi hazırladı, sadece 2015 yılında akıllı teknolojiler üzerine 5 buluşuna patent başvurusunda bulundu. TÜBİTAK'ın sağladığı hibeyle MET İleri Teknoloji Sistemleri Şirketi'ni kuran yaratıcı gencin eseri buluşlardan biri ısınmada ve soğutmada yepyeni bir dönem başlatacak. Murat Merdin, evlerde ve işyerlerinde yaygın olarak kullanılan radyatörlere sıradışı bir üretim teknolojisi getirdi, ısı verimliliği yüksek radyatör geliştirdi. Daha az enerjiyle daha çok ısınma sağlayan bu yeni teknoloji aynı zamanda ısı pompası yardımıyla soğutmada da kullanılabilecek, yaz aylarında serinletecek.

Gediz Üniversitesi öğrencisi, projenin tüm testlerden başarıyla geçtiğini, KOSGEB Endüstriyel Uygulama Destek Programı kapsamında seri üretimine başlanacağını açıkladı. Ülkemize ve insanlığa yepyeni bir teknoloji kazandırdığı için mutlu olduğunu dile getiren Merdin, şöyle dedi:

"Günümüzde neredeyse her evde bulunan radyatörler sadece havanın soğuk olduğu dönemlerde kullanılıyor. Bunlar yardımıyla evler ve işyerleri ısıtılırken, ciddi enerji tüketimi yapılıyor. Bu radyatörleri daha verimli hale getirip daha az enerjiyle nasıl ısınabiliriz ve soğutmada da nasıl faydalanabiliriz düşüncesiyle yola çıktık. Çalışmaları sonucunda bu hedefimize ulaştık, ısı verimliliği yüzde 10 daha fazla ve soğutma özelliğine sahip radyatör imal ettik. Seri üretimi için de bazı sanayi kuruluşlarıyla görüşmelerimiz sürüyor, yakında hem daha çok ısıtan hem de serinleten radyatörlerin evlerimize gireceğini ümit ediyoruz."

- İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gediz Üniversitesi İzmir Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title