Haberler

Erdoğan Ekonomide Kafasına Uymayanlarla Başarısızları Harcadı

Başbakan Erdoğan, Kabine Revizyonunda Ekonomi Alanında Neredeyse Sil -Baştan Yaparken, Değişikliklerin Nedenlerinin Çalışma Anlayışlarının Uyuşmaması ile Başarısızlık Olması Dikkat Çekti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kabine revizyonunda ekonomi alanında neredeyse sil-baştan yaparken, değişikliklerin nedenlerinin çalışma anlayışlarının uyuşmaması ile başarısızlık olması dikkat çekti.

Erdoğan, yeni kabinede, ekonomi alanında bakanlık yapanlardan Nazım Ekren, Kürşad Tüzmen, Kemal Unakıtan ve Hilmi Güler'i kabine dışı bıraktı.

AKP 2002 yılında iktidara geldiğinden beri, partinin ekonomi programlarının mimarı sayılan Nazım Ekren'in kabineye girmesi dört gözle beklenmişti. Ancak ikinci dönemde bu göreve getirilen Ekren, ekonominin koordinasyonundan sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görevlendirilmişti.

-ÖNCE DPT'YE SAVAŞ AÇTI, SONRA EKREN'İ HARCADI-

Ekren, görev süresi boyunca genel olarak planlı-programlı ve devlet geleneklerine uygun çalışması ile dikkat çekti. Bağlı kuruluşları içinde DPT bulunan Ekren, bu kurumun devlet yapısı içinde harcamalarda usulsüzlük ve yanlışlara itiraz eden yapısını sürdürdü. Bu çerçevede Erdoğan'ın ilk hedefi DPT oldu. Devlet kaynaklarının yanlış kullanımı konusunda çeşitli projelerde itiraz eden DPT'nin başında bulunan bürokratlar, Başbakan Erdoğan'ın hışmına uğradı. Erdoğan, işadamlarının da bulunduğu bir toplantıda, "DPT'yi kapatalım gitsin" demesi ile büyük şaşkınlık yarattı. Başbakan'ın bu tavrını kamuoyu önünde sessizlikle karşılayan Ekren, buna karşın çalışma tarzını değiştirmeden sürdürdü. Erdoğan'ın ikinci çıkışı, yapılan bir yasal düzenlemede DPT'nin ekonomik planlamadaki yetkilerinin alınması yönünde hükme yer verilmesi oldu. Erdoğan'ın Ekren cephesine soğuk bakışı en çok bu düzenlemede kendini gösterdi.

Ekonomik krizin teğet geçtiğini savunan Erdoğan'ın, yeni mali çerçevede küçülme başta olmak üzere bazı olumsuz hedeflerin ortaya konulması zorunluluğuna ikna edilmesi de zor oldu.

-TÜZMEN'İ HİÇ "SEVMEDİ"-

Erdoğan'ın kabine dışında bıraktığı bir başka isim olan Kürşad Tüzmen, milliyetçi duruşu ile hiçbir zaman Erdoğan'ın çok tuttuğu bir bakan olmadı. Tüzmen'in ihracat dünyası ile iyi ilişkileri ve ihracat performansındaki rekorlara varan artış, Tüzmen'in bu zamana kadar görevde kalmasını sağladı. Erdoğan, Tüzmen için ilk dışlamayı genel seçimin ardından Gümrükleri başka bir bakana bağlayarak gösterdi. Tüzmen'in farklı davranış tarzı ile kamuoyu gündeminde önemli yer işgal etmesi ve öne çıkması da Erdoğan'ın her dönemde rahatsızlık duyduğu bir unsur oldu. Genel seçimde aday olduğu il değiştirildikten sonra yeni ili olan Mersin'de de etkin propaganda faaliyetleri ile başarılı olan Tüzmen, AKP yerel seçimde bu ili kaybedince Erdoğan'a açık vermiş oldu.

-UNAKITAN'DA SAĞLIK NEDENLERİ-

Kabine dışı kalan bir başka isim olan Kemal Unakıtan, 2002 sonundan beri sürdürdüğü Maliye Bakanlığı görevinde hep tartışmaların odağındaki isim oldu. Özelleştirme uygulamaları, bu konuda mahkeme kararlarına yansıyan şaibeler, vergi uygulamaları, çocuklarının ticari yaşamı hep tepki çekti ancak Erdoğan, "Kemal Abi"sini görevinde tutmayı sürdürdü. Genel seçimin ardından yerini Mehmet Şimşek'e bırakması çok konuşulan Unakıtan, ancak bu revizyonda bu değişikliği yaşadı. Doğan Grubu ile birden çok kez vergi tartışmaları yaşayan Maliye Bakanlığı'nda, Unakıtan'ın seçip getirdiği Mehmet Akif Ulusoy, bu tartışmalar yüzünden Gelir İdaresi Başkanlığından uzaklaştırılmıştı. Zaman zaman diline hakim olamayarak çamlar deviren Unakıtan'ın kabine dışı kalışı, kalbiyle ilgili ciddi sağlık sorunundan da kaynaklandı.

-HİLMİ GÜLER EN BAŞARISIZ BAKAN OLARAK GÖRÜLDÜ-

Ekonomi alanında kabine dışında kalması hiç sürpriz olmayan bir isim varsa o da Hilmi Güler oldu. Görevden alınacağına dair hakkında sayısız iddia ortaya atılan Hilmi Güler, başında bulunduğu Enerji Bakanlığında sergilediği tavırlar ile çok sayıda yolsuzluk yaşanmasına (Ruslarla doğal gaz anlaşması revizyonu, BOTAŞ, EÜAŞ, nükleer santral gibi) neden olduğu gibi, kötü yönetimi ile ülkenin elektrik darboğazı yaşamasında ve önümüzdeki dönemde yaşayacak olmasında sorumlu olan baştaki kişiydi.

-YERİ DEĞİŞENLER DE ÇOK TUTULMUYOR-

Erdoğan'ın kabine dışı bırakmadan, görev yerlerini değiştirdiği ekonomi ile ilgili bakanlar da aslında Erdoğan'ın çok tuttuğu isimler değil. Mehmet Şimşek, daha göreve gelmeden, ekonomiden sorumlu bakan adayına uymayan, spekülasyona neden olacak açıklamaları ile Erdoğan'ın tepkisini çekmiş ve "kulağı çekilmişti". Şimşek, görevde bulunduğu süre boyunca uluslar arası kuruluşlarla ilişkilerden, kamuoyuna karşı inanılır olmaya kadar hemen tüm faaliyetlerinde sınıfta kaldı.

Faruk Çelik, sosyal güvenlik reformunu gerçekleştirirken, özellikle çalışan kesimin çok tepkisini çekti. AKP'nin önemli isimleri arasında olan Birol Aydemir (Sosyal Güvenlik Kurumu'nun başına getirilmişti) ile kavga etti. Çalışan kesimlerin yanında olmayan Çelik, varlık gösteremedi.

ASO Başkanı iken büyük tantana ile AKP milletvekili seçilen ve daha seçim sürecinde Sanayi Bakanlığına kesin gözüyle bakılan Çağlayan, bakanlıkta göreve getirdiği isimlerin yanlış seçimi ile kendisi de puan kaybetti. Bakanlık içinde, "Nereye gidiyoruz" sorusunun sorulmasına neden olan ve uzun zamandır görevde olan bürokratların Bakanlık çalışmasını bozduğunu düşündüğü Çağlayan, medyatik kişiliği dışında gündeme gelemedi. Çağlayan'ın içinden geldiği reel kesime yer yer sahip çıkan tavrı da hükümetin başı olan Erdoğan'ın işine gelmedi.

Faruk Nafiz Özak, görevde bulunduğu süre boyunca Bayındırlık bakanı değil, Trabzon Valisi gibi çalıştı. Ankara'dan daha çok ili Trabzon'da zaman geçiren Özak, futbol değerlendirmeleri dışında fazla gündeme gelemedi. Özak'ın elinden önce Karayolları alındı, ardından Bayındırlık Bakanlığı. (ANKA)

(YLD/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title