Haberler

Erdoğan, "Cumhurbaşkanlığı Türkiye Vizyon Belgesi"Ni Açıkladı

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan: (7) "Dün itibariyle Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası rezervimiz yeniden 135 milyar dolara ulaşmıştır.

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün itibariyle Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası rezervinin yeniden 135 milyar dolara ulaştığını belirterek, "Değerli kardeşlerim, çalışıyoruz. Bu makamlar yan gelip yatma yeri değil. Koşturursan oluyor, ufkun varsa oluyor. İş bilenin, kılıç kuşananındır" dedi.

Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde, "Cumhurbaşkanlığı Türkiye Vizyon Belgesi"ni açıkladığı toplantıda yaptığı konuşmada, son 12 yılda sosyal desteklerin başardıkları en önemli dönüşüm alanı olduğunu, sosyal devlet, refah devleti anlayışını tesis ettiklerini, sosyal yardımlara ayrılan kaynağı 15 kat artırdıklarını dile getirerek, sosyal devlet ilkesini güçlendirmeyi sürdüreceklerini bildirdi.

Ekonominin 2002'den bu yana önceliklerinin başında geldiğine değinen Erdoğan, milli geliri yaklaşık 4 kat artırdıklarını, gayrisafi milli hasılayı 230 milyar dolardan 2013 sonu itibariyle 820 milyar dolara çıkardıklarını, paradan 6 sıfır attıklarını kaydetti.

Recep Tayyip Erdoğan, "Affınıza sığınıyorum. İstanbul gibi bir yerde biliyorsunuz geçmişte biz, delikli 2,5 kuruşla tuvalete giderdik. Ama bizi öyle hale getirdiler ki hatırlayın, 1 milyona tuvalete gider hale geldik. Eskiden 'milyoner' zengine denirdi. Zengin rakamıyla bizi tuvalete gitmeye mahkum ettiler. Attık oradan 6 sıfırı, düşürdük onu 1 liraya. Ne dediler? 'Enflasyon patlar' dediler. Enflasyon patlamadı. Tam aksine enflasyon çatladı ve tek haneli rakama düştü ve paramız itibarlı bir para haline geldi" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan, 12 yıl önce Türkiye'nin IMF'ye borcunun 23,5 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, geçen yıl 14 Mayıs'ta IMF'ye borcun sıfırlandığını ve IMF'nin Türkiye'den borç istediğini belirtti ve anlaşmanın yapıldığını, arzu edildiği zaman 5 milyar dolar borç verilebileceğini söylediklerini aktardı.

Göreve geldiklerinde Merkez Bankası rezervlerinin 27,5 milyar dolar olduğunu, geçen yıl mayıs ayında bu rezervin 135 milyar dolara çıktığını kaydeden Erdoğan, "Gezi olaylarının etkisiyle 120 milyar dolara kadar geriledi. Dün itibariyle Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası rezervimiz yeniden 135 milyar dolara ulaşmıştır. Değerli kardeşlerim, çalışıyoruz. Bu makamlar yan gelip yatma yeri değil. Koşturursan oluyor, ufkun varsa oluyor. İş bilenin, kılıç kuşananındır. Rekor 136 milyar dolardı, onu aşacağız. Yakındır, kısa süre zarfında inşallah bunu başaracağız" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, 2023 vizyonunun ana hedefinin milli gelir büyüklüğü bakımından Türkiye'nin, dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde yer alması olduğunu hatırlatarak, bunu da başaracaklarını söyledi.

" Marmaray'ı biz başlattık, biz bitirdik"

Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan, 2023 hedeflerine yönelik olarak milletin, kurumların ve sivil toplumun gayretini çoğaltmak ve ahenkli bir şekilde yönetmek gerektiğini vurgulayarak, "2023'e doğru ilerlerken, temel hedefimiz, özellikle nüfusunu yeterli, kaliteli ve güvenililir gıda ile besleyen, tarım ürünlerinde net ihracatçı konumunu geliştiren, rekabet gücünü artırmış dünyada ve bölgesinde tarım alanında söz sahibi olan bir ülke olmaktır" dedi.

Türkiye'nin 79 yılda yaptığı bölünmüş yolun 6 bin 100 kilometre olduğunu kaydeden Erdoğan, 12 yılda 17 bin kilometre bölünmüş yol yaptıklarını dile getirdi.

Erdoğan, karayolları alanında dev projelere başladıklarına değinerek, üzerinde Körfez Geçiş Köprüsü'nün de olduğu İstanbul-İzmir Otoyolu'nun şu anda yapıldığını, artık kulelerin yükselmeye başladığını anlattı.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde kulelerin bitmek üzere olduğunu, 4 gidiş-4 geliş olacak köprünün ortasından tren geçeceğini belirten Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye'ye bunlar yakışmaz mı ya? Niye bunlar bugüne kadar yapılmadı acaba ya? Marmaray'ı biz başlattık, biz bitirdik. Birisi de çıkıp diyor ki 'Filanca başlatmıştı, filanca işte...' Neyi başlatmıştı ya? Biz böyle bir şey görmedik. Ne önümüzde proje gördük, ne şey gördük. Proje vardı, doğru. Kimin? Sultan Abdülmecid'le, Sultan Abdülhamid'in projesiydi. Bunu gördük. Zaten ilham kaynağımız o oldu ve o projeleri de Japon Başbakanı'na da orada takdim ettik. Onları artık evlerimizde, arşivimizde saklıyoruz. Onlar yaptı. Bunun dışında ne şu siyasi, ne bu siyasi, hiçbirinin orada emeği yok. İktidarımız döneminde gittik temelini attık, projeleri çalışmaları, herşey, ihalesi, hepsi bize ait. Ondan sonra da açılışını yaptık, şimdi de milletimize hamdolsun boğazın altından hizmeti veriyoruz. Fatih Sultan Mehmed, gemileri karadan yürüttü, biz de halkımızı denizin altından götürüyoruz. Yapılan iş bu. Ama bitmedi, şimdi inşallah denizin altından bir tane daha yapıyoruz. Tabii siz denizin altında olanları görmüyorsunuz ama biz görüyoruz. Şimdi çift katlı bir tüp geçit yapıyoruz. Önümüzdeki yılın sonunda onu da açacağız. Oradan da otomobiller geçecek. Bundan hızlı tren, oradan da otomobiller geçecek. İstanbul'un ulaşımını rahatlatalım istiyoruz."

"Türkiye'yi savunma sanayi en gelişmiş ilk 10 ülke arasına sokmak ana hedefimizdir"

Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan, tüp geçitle Ahırkapı'dan Haydarpaşa Lisesi'nin arkasındaki bölgeye bir tüp bağlantı yapıldığını, buradan da otomobillerin geçeceğini dile getirerek, burada da TBM makinasının indirildiğine değindi.

"Yüzyılın projesi" olarak adlandırılan Marmaray'ın halkın hizmetinde olduğunu dile getiren Erdoğan, yüksek hızlı trenin Konya ve Eskişehir'den sonra İstanbul'la buluşacağını söyledi. Erdoğan, yüksek hızlı trenin ağının İstanbul, Afyonkarahisar, İzmir, Uşak, Bursa, Yozgat, Sivas, Erzincan ve Karaman olmak üzere birçok ile genişletileceğini bildirdi.

Erdoğan, havayolunu halkın yolu yaptıklarını ifade ederek, 12 yıl önce Türkiye'de havayolundan istifade edenlerin sayısı 34 milyon kişi iken, şu anda 150 milyon kişiyi aştığını, göreve geldiklerinde 26 olan havalimanı sayısının 52'ye çıktığını kaydetti. Erdoğan, "Artık 'Bir yerden bir yere uçakla gideyim' dersen, fazla değil, yarım saat, 45 dakikada hemen havalimanına ulaşırsın. Oradan da istediğin şehre seyahatini yaparsın" dedi.

"Batının da dudaklarını uçuklatan" bir yatırım yaptıklarını belirten Erdoğan, "O da nedir? İstanbul Havalimanı. Adını daha henüz vermedik, İstanbul olarak anıyoruz. Yıllık yolcu kapasitesi 150 milyon olan havalimanının temellerini attık, şu anda çalışıyoruz. Bütün şantiyeler şu anda yoğun bir şekilde devam ediyor, çalışıyor" diye konuştu.

Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin artık uydu geliştiren ve üreten ülkeler sınıfına da girdiğinin altını çizerek, şunları söyledi:

"İlk haberleşme uydumuzu 2018'de uzaya göndermeyi hedefliyoruz. Ayrıca uzayda yerini alan 4A ve kısa süre sonra fırlatılacak olan 4B uydularıyla kapsama alanı Afrika'ya kadar genişleyecek. Nitekim birinin fırlatılmasıyla ilgili, onu bizzat gittik yerinde de gerekli adımı attık. Savunma sanayi, iktidarımız döneminde büyük bir aşama kaydetti. Bugün kendi uydumuzu, yerli piyade tüfeğimizi, insansız hava aracımızı, helikopterimizi, tankımızı, savaş gemimizi üretiyoruz. Eğer bir ülkenin caydırıcı gücü olmazsa, her zaman tehdit altında olursunuz. O caydırıcı gücünüz olacak. İşte şimdi bunları yapıyoruz. Aselsan ve TAİ, dünyanın en büyük savunma sanayi şirketleri arasına girdi. 2023 yılında inşallah Türkiye'yi savunma sanayi en gelişmiş ilk 10 ülke arasına sokmak ana hedefimizdir."

- "Hedefimiz, milli bütçemizin yüzde 2'sini tamamen bilim, sanayi ve teknolojiye ayırmak"

Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan, 2023 yolunda daha nitelikli işgücü, daha güvenceli iş, daha kaliteli çalışma hayatı hedeflediklerini, bilim ve teknolojiye verilen destekleri artıracaklarını bildirerek, "Hedefimiz, milli bütçemizin yüzde 2'sini tamamen bilim, sanayi ve teknolojiye ayırmaktır. Şu anda 1 civarında, bunu 2'ye çıkaracağız" dedi.

Türkiye'nin 2002'de dünyanın en çok ziyaret edilen 17. ülkesi konumunda iken, 2013 itibariyle 38 milyon turistle en çok ziyaret edilen 6. ülke konumuna yükseldiğini kaydeden Erdoğan, "17'nci ülke nere, 6'ncı ülke nere? Ülkemiz turizm gelirleri sıralamasında da 32 milyar dolar ile 10'uncu sıraya yerleşti. Artık turizmde kalite var. Paralı turistler geliyor, şimdi bu var. İstanbul, artık ihtiyaca cevap veremiyor, bu durumdayız. 2023 yılında turist sayısı ve turizm gelirinde dünyada ilk 5 ülke arasına girmek, 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm geliri elde etmek hedefimizdir" diye konuştu.

Erdoğan, nükleer enerjiyi elektrik üretiminde kullanan ve yerli, yenilenebilir enerji kaynaklarını en üst düzeyde değerlendiren, israfı ve enerjinin çevresel etkilerini asgariye indiren, uluslararası enerji ticaretinde stratejik konumunu güçlendirmiş, rekabetçi biri enerji sistemi oluşturmayı hedeflediklerine dikkati çekerek, Mersin Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nin Rusya ile birlikte yapıldığını, ikinci bir adımın da Sinop'ta Japonya ve Fransa ile atıldığını anlattı.

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Durmak yok, yola devam. Çalışacağız. Çünkü enerjiyi ne kadar ucuz elde edebilirsek, halkımıza o kadar ucuz enerji vermek ve rekabet gücümüzü de artırmak durumundayız. Şehirlerimizi insan dostu mekanlar haline getirmeliyiz. Şehirlerimizin kimlikli ve kişilikli şehirler olması sürecini kararlılıkla devam ettireceğiz. Çevre alanında yeni Türkiye hedefimiz, ekonomik kalkınma ile çevre arasında en uygun dengeyi kurarak, kalıcı yaşam kalitesini en üst seviyeye taşıyacak bir yapı oluşturmaktır" ifadelerini kullandı.

- İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Merkez Bankası Marmaray İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title