Haberler

'Destmal-i Şerif' Bursa Kent Müzesi'nde

Güncelleme:

Nadide bir eser olan 'Destmal-i Şerif', Ramazan ayı süresince Bursa Kent Müzesi'nde görülebilecek.

Bosna Hersek Sancak beylerinden Haydar Çengiç'e, 2. Abdülhamit tarafından Hırka-i Saadet ziyareti sırasında verilen 'Destmal-i Şerif' adlı nadide eser, Ramazan ayı süresince Bursa Kent Müzesi'nde izlenime sunuldu.

Bursa Kent Müzesi'ne yaptığı bağışlarla 'Bosna'dan Bursa'ya Çengiç Beyleri' adlı serginin açılmasına vesile olan Leyla İlova tarafından bağışlanan 'Destmal-i Şerif' de Ramazan ayı boyunca Kent Müzesi'nde görülebilir.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı ve Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez, nadide eserle ilgili bilgiler vererek, 'Destmal-i Şerif'in, 'Bosna'dan Bursa'ya Çengiç Beyleri' adlı serginin açılmasına vesile olan Leyla İlova'nın 'Destmal-i Şerif'i de Ramazan ayında Bursa Kent Müzesi'ne bağışladığını söyledi.

Bursa Kent Müzesi'nin Bursa'nın ve Türk kültürünün tarihine ışık tutan eserlere sahip olduğunu hatırlatan Erdönmez, "Çengiç Beyleri sergisinin hazırlığı sırasında parçalar arasında bir barutluk vardı. Bu barutluğu temizlerken içinden bir bez parçası çıktı. Üzerinde Osmanlıca yazıların olduğu bir parçaydı. Bunun ne olduğunu araştırdık ve bir bölümü de
Topkapı Sarayı'nda çıkan Destmal-i Şerif olduğunu öğrendik" diye konuştu.

'Destmal-i Şerif'in Ramazan ayı boyunca Bursa Kent Müzesi'nde sergileneceğini belirten Erdönmez, tarihe tutkun olan Bursalıları da bu özel parçayı izlemeye davet etti.

Destmal-i Şerif nedir?
Destmal, kelime olarak el-bezi, mendil manasına gelmektedir. Halifelik zamanında Topkapı Sarayı'nda gerçekleştirilen Hırka-i Saadet ziyaretlerinde padişah tarafından Hırka-i Saadet üzerine bir tülbent konulur, ziyaret eden kişi hırkayı tülbent üzerinden öptükten sonra tülbent kendisine hediye edilirdi. Ziyaretçi bu tülbendi ömrü boyunca mukaddes bir hatıra olarak saklar, vefatından sonra tabutunun ya da kefeninin üzerine örtülmesini vasiyet ederdi. Sarayda hususi surette hazırlanan bu tülbentlere destmal adı verilirdi. Destmallerin dört kenarında aşağıdaki mısralar yazılı olurdu. Ortasında da madalyon tarzında bir ayet-i kerime ya da dua bulunurdu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Adıyaman'da skandallar zinciri! Doktorla hastanenin kavgası, Hamza bebeğin hayatına mal oldu

Adıyaman'da skandallar zinciri! Doktorla hastanenin kavgası, Hamza bebeğin hayatına mal oldu

Bakmadan Geçme

A101 bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ A101 açık mı kapalı mı? ŞOK bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ ŞOK açık mı kapalı mı? BİM bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ BİM açık mı kapalı mı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 16 Haziran 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? İtalya-Arnavutluk maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) İtalya-Arnavutluk maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı kaç rekat? Yalova Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yalova Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Uşak Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Uşak Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tunceli Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tunceli Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tokat Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tokat Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tekirdağ Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tekirdağ Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Yozgat Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yozgat Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Van Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Van Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti!
Ersan Şen: Şartlarda anlaşırsak Eylem Tok'un oğlunun davasını alırım

Ersan Şen: Şartlarda anlaşırsak Eylem Tok'un oğlunun davasını alırım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title