Haberler

Des: İşsiz Öğretmen Sayısı Artacak

DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, dershanelerin kapanmasıyla birlikte buralarda çalışan 50 bin civarındaki öğretmenle birlikte, yıllardır atanmayı bekleyen 300 bin işsiz öğretmen adayının Milli Eğitim Bakanlığı'nca istihdam edilebilmesinin biran önce formüle edilmesi gerektiğini vurguladı.

DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, dershanelerin kapanmasıyla birlikte buralarda çalışan 50 bin civarındaki öğretmenle birlikte, yıllardır atanmayı bekleyen 300 bin işsiz öğretmen adayının Milli Eğitim Bakanlığı'nca istihdam edilebilmesinin biran önce formüle edilmesi gerektiğini vurguladı.

DES Genel Başkanı Avcı yaptığı açıklamada, halihazırda atanmayı bekleyen ve işsiz kalacak olan öğretmen sayısının 350 bin civarında ve bu sayıya her yıl 50 bin yeni mezunun katıldığını belirtti. Avcı, Türkiye'nin, İzlanda'nın nüfusundan daha fazla olan işsiz öğretmen sorununu pratik ve nesnel formüllerle çözmesi gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

"Emekliliği hak etmiş 225 bin civarındaki öğretmenimizin özlük ve mali haklarında yapılacak birtakım destekleyici düzenlemelerle, emekli maaşlarında sağlanacak iyileştirmelerle emekli olmaya teşvik edilebilir. Bu sayede hali hazırdaki 300 bin atanamayan öğretmenimizle birlikte dershanelerin kapanmasıyla işsiz kalacak 50 bin civarındaki öğretmenimize istihdam alanı açılmış olur."

-"EMEKLİLİĞİ GELMİŞ ÖĞRETMENLER MUTLU EMEKLİLİK HAYATINA KAVUŞTURULMALI"-

Öğretmenlerin ek göstergelerinin düşük olması ve emekli olduklarında ellerine geçen maaşın yarı yarıya azalması nedeniyle emekli olmak istemediklerinin altını çizen Avcı, "Son yıllarda özellikle ekonomik nedenlerle toplam öğretmen sayısının 100'de biri ancak emekli oluyor. Emekliliği gelmiş öğretmenlerimiz mutlu emeklilik hayatına kavuşturulmalıdır" dedi.

Yeni atanan öğretmen ile emekliye ayrılan öğretmen sayıları arasında yıllar geçtikçe oransal bir çarpıklık oluşmaya başladığına dikkat çeken Avcı, Bunun nedeni öğretmenlerin emekli olduğunda maaşların azalmasından kaynaklanmaktadır. Bu sorun ve sıkıntının çözümü öğretmenlerin ek göstergelerinin 3 bin 600'e yükseltilmesidir" değerlendirmesini yaptı.

-"GENÇLERİMİZ İŞSİZLİĞE, UMUTSUZLUĞA MAHKUM EDİLMEMELİ"-

Avcı, resmi ağızlar tarafından yapılan açıklamalara göre Milli Eğitim Bakanlığı'nın 120 bin öğretmen açığı bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Özellikle ihtiyaç duyulmayan alanlarla ilgili kimi eğitim fakültelerinin kontenjanları azaltılmalı, kimileri ise kapatılarak, ihtiyaç duyulan alanlara yönlendirilmelidir. Gençlerimizin işsizliğe, umutsuzluğa mahkûm edilmemesi için hızla adımlar atılmaya başlanmalıdır. Atanmayı bekleyen öğretmen adaylarının istihdamını sağlayacak diğer alternatif bir formülde; halen yüzde 3'lerde seyreden özel okulculuğun hükümetçe daha fazla desteklenerek yüzde 10 seviyelerine yükseltilmesi ve atanamayan öğretmenlerin buralarda istirhamının sağlanması yoluyla olacağı gerektiğine inanıyoruz."

Kaynak: ANKA / Güncel

Gürkan Avcı İzlanda Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title