Haberler

Des Genel Başkanı Gürkan Avcı Açıklaması

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, "28 Şubat döneminde başörtüsü nedeniyle işten atılan memurlara haklarını iade eden hükümet istifa etmek zorunda kalan binlerce başörtüsü mağduru memur ve öğretmenlerin görevlerine"...

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, "28 Şubat döneminde başörtüsü nedeniyle işten atılan memurlara haklarını iade eden hükümet istifa etmek zorunda kalan binlerce başörtüsü mağduru memur ve öğretmenlerin görevlerine geri dönmelerini sağlayacak adımı halen atmamıştır. Oysaki aynı dönemlerde uğradığı baskı ve sürgünler nedeniyle istifa etmek zorunda kalanlar, işten atılanlardan kat kat fazladır" dedi.

12 Eylül darbesinin miraslarından olan 'Kamuda Kılık Kıyafet Yönetmeliği' atılan onca demokratik ve özgürlükçü adımlara rağmen halen yasakçı normlarını koruduğunu söyleyen Avcı, "Kadın memurlara ve başörtüsüne özgürlük getiren hükümet, erkek memurlara ve kılık kıyafetinden dolayı baskı görüp istifa etmek zorunda kalan kamu görevlilerine hiçbir hak tanımamıştır. Öğrencileri yüzde 51 baskısıyla önlük ve okul formasına, öğretmenleri de takım elbise, kravat ve gömleğe mahkum eden AK Parti hükümetinin başta eğitim kurumları olmak üzere kamu kuruluşlarındaki kadın - erkek bütün memurlara kıyafet özgürlüğü getirmesini istiyoruz. Memurlara kravat, ceket, gömlek ve önlük gibi giysileri zorla dayatmak, saç, sakal ve bıyıklarını ölçmek demokrasiyle ve özgürlüklerle bağdaştırılamaz. Öğretmenleri ve öğrencileri tek tip kıyafet giymeye zorlayan, kıyafet kuralına uymayanları bugün bile cezalandırmaya devam eden bu anlayış değişmelidir. Öğrenci ve öğretmenlerin serbest kıyafetlerle ve rengarenk giysilerle okullara gelerek, okullarımızı çiçek bahçesine çevirmesini istiyoruz. Özgür okul istiyoruz. Demokratik bir eğitim sistemi istiyoruz. Sendikamız mensuplarını özgür kıyafet giymeye davet ediyoruz. Cinsiyetçi ve ayrımcı özgürlük değil herkese özgürlük ve demokrasi istiyoruz. Hakların iadesinde eşitlik ve adalet istiyoruz. Uzun saça da, kot pantolona da özgürlük istiyoruz" dedi.

Kamudaki kıyafet, saç, sakal ve bıyık yasakları sadece devletin ve hükümetin değil, aynı zamanda toplumun insan, kadın ve vatandaşlık haklarına bakışını da ele verdiğini hatırlatan Avcı şunları söyledi:

"Anamuhalefet partisini, başörtüsüne din ve inanç özgürlüğü meselesi olarak değil, laiklik ve rejim güvenliği meselesi olarak bakmakla eleştiren AK Parti hükümeti, memurlara dönük kılık kıyafet özgürlüğünü kamu güvenliği meselesi olarak görmektedir ki bu durum tabii eşitlik hakkı ile temel vatandaşlık haklarının ihlali anlamına gelmektedir.

Türkiye'nin demokratikleşmesi önündeki başlıca engellerden biri olan başörtüsü yasağını kaldıran AK Parti hükümetini tebrik etmekle birlikte çeşitli ayrımcılık ve hak ihlallerine uğrayan ve başörtüsü dışında bir durumla kılık kıyafetinden ötürü işten atılan, istifa etmek zorunda kalan memurların da haklarını iade etmesini bekliyorum.

Yıllardır süren kamudaki başörtüsü yasağı zamanla özel sektörde sirayet etmiş ve bugün varlığını daha da keskinleştirerek devam ettirmektedir. AK Parti hükümetini başörtülü kadınlar lehine ayrımcılık yapmakla eleştiren kesimlerde bu durum bilhassa artmaktadır. Özel sektörde ve sosyal yaşamda artarak devam eden bu durumun normalleşmesi için AK Parti hükümetinin herkese eşit ve herkes için adil demokratik adımlar atması gerekir ki kamuda herkese kıyafet özgürlüğü bunun en önemli göstergesi olacaktır. DES, kıyafet yasağının eşit ve demokratik vatandaşlık temelinde çözümü için bir yol haritasını önümüzdeki süreçte kamuoyuna sunacaktır." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Gürkan Avcı Ak Parti 28 Şubat Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title