Haberler

Çine'de Tarih Yeniden Canlandı "3. İlk Adım Şenliği"

Şenlikte Yunan işgaline karşı mücadele başlatan 12 kahramanın bronz büstlerinin açılışı yapıldı ve doğum günü 5 Haziran olan 80 Çineli pasta kesti.

Aydın'ın Çine İlçesi'nde Yörük Ali Efe ve zeybeklerinin 16 Haziran 1919'da düzenledikleri Malgaç baskınının kararını aldıkları ve 5 yıl önce Kuvayı Milliye Müzesi olarak düzenlenen bina önünde "3. İlk Adım Şenliğiö yapıldı. Şenlikte Yunan işgaline karşı mücadele başlatan 12 kahramanın bronz büstlerinin açılışı yapıldı ve doğum günü 5 Haziran olan 80 Çineli pasta kesti.

İlçede festival havası estiren şenlik, Sultan Abdülhamit'in emriyle Çineli ustalar tarafından 1906-1910 yılları arasında inşaa edilen, 1910-1979 yılları arasında Askerlik Şubesi olarak kullanılan ve 2006 yılında Çine Belediyesi tarafından restore edilerek müze haline getirilen tarihi binada düzenlendi. Şenliğe Kaymakam Celalettin Cantürk, CHP'li Belediye Başkanı Salih Dinçer, eski belediye başkanı ve CHP Aydın Milletvekili adayı Osman Aydın, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Tahir Başkonur ve İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Erbil ile vatandaşlar katıldı.

Çine Kültür ve Tanıtım Derneği üyeleri tarafından, 16 Haziran 1919 tarihinde gerçekleşen Malgaç Baskını kararının alındığı 5 Haziran gecesi birebir canlandırıldı. Canlandırmanın ardından belediye tarafından Çineli heykeltıraş Mustafa Tunçay'a yaptırılan ve mermer kaideleriyle birlikte her birinin ağırlığı 550 kilograma ulaşan bronz büstler açıldı. Belediye Başkanı Salih Dinçer, işgal güçlerine karşı o günün yoluk ve olumsuz şartları altında mücadele başlatanları unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını söyledi. Dinçer, "İçimizdeki Kuvayı Milliye ruhunun yaşadığını bugün bir kez daha gördük. 5 Haziran'da burada yaşanan tarihi toplantı bu ülkenin kurtuluşunda ve yeniden yapılanmasında bir milad olmuştur. Malgaç Baskını ülkemizin yeniden inşaa edilmesinde en az 19 mayıs ve 9 Eylül kadar önemli bir tarihi olaydır. Çineliler, Aydınlılar, Egeliler olarak bu ruhu ilelebet yaşatacağız. Bu vatan toprağını düşmandan kurtarıp bizlere teslim edenlere karşı borcumuzu, bu toprakları en az onlar kadar savunarak ödeyebiliriz. Bu nedenle Malgaç Baskını hiç unutulmasın, dilden dile anlatılsınö dedi.

Müzenin bahçesinde, Albay Mehmet Şefik Aker, Yörük Ali Efe, Teğmen Zekai Kavur, Bozhüyüklü Hacı Süleyman Efendi, Asaf Gökbel, Çaltıdan Molla Hasan Efendi, Asteğmen Necmettin Aydınalay, Dereliden Molla Emin, İdris Karazeybek, Müftü Ahmet Zühtü Efendi, Hafız Hidayet Efendi ve Aksekili Hacı Abdurrahman Efendi'nin büstleri dikildi.

Doğum günü 5 Haziran olan 80 çinelinin de pasta kestiği "3. İlk Adım Şenliğiö Çine Kültür ve Tanıtım Derneği Halk Oyunları Ekibi'nin Malgaç Türküsü eşliğinde yöresel oyunları ile sona erdi.

KUTU:

MALGAÇ BASKINI

Yörük Ali Efe ve arkadaşlarının 16 Haziran 1919'da Sultanhisar ile Atça arasındaki Malgaç deresinin üstünden geçen İzmir-Aydın demiryolu üzerindeki köprüsü yanındaki Yunan karakoluna yaptıkları baskındır. Aydın ve çevresi işgal altında iken Kuvayı Milliye çeteleri, Yunan'ın ikmal yeri olan Sultanhisar yakınında sıkı koruma altındaki Malgaç Köprüsü'nü havaya uçurmaya karar verir. 57. Tümen Kumandanı Albay Şefik Aker, Yörük Ali Efe ve Binbaşı Zekai Kaur ile birlikte 16 Haziran 1919 gecesi gizlendiği Donduran Köyü'nden hareket eder. Menderes ırmağını sallarla geçer ve işgal bölgesine girer. Köprüyü ve Yunan birliğini tamamen sararlar. Mısır tarlaları arasından yavaş yavaş yaklaşırlar.

Telgraf direklerine tırmanıp iletişimi keserler. Köprüyü ayaklarına yerleştirilen dinamitlerle havaya uçururlar. Saldırıya geçen Yunan birliğini tamamen yok ederler ve Efeler sonra Sultanhisar sırtlarına çekilirler. Bu baskın, zalim Yunan'a vurulan ilk tokattır. Tüm Aydın ilçe ve köyleri "Yaşa Yörük Aliö naraları atar, yüzlerce gönüllü dağa çıkıp çetelere katılmaya başlar. Bu zaferin ilk kıvılcımı olmuştur. Bu baskın Batı ve Güney Anadolu'da düzenli, bilinçli, ve milli şuurla düşmana yapılan ilk baskın olarak kabul edilmektedir.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title