Haberler

Bodrum Mozole Projesi'nde Arkeo Park Adımı

Mozole Projesi'nde Arkeo Park adımıMUĞLA'nın Bodrum ilçesindeki, Mozole'nin modern müzecilik anlayışı içinde hayata kazandırılması için Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı (Akademia) tarafından 1,5 yıl önce başlatılan proje kapsamında Arkeo Park çalışmaları gündeme geldi.

Mozole Projesi'nde Arkeo Park adımı

MUĞLA'nın Bodrum ilçesindeki, Mozole'nin modern müzecilik anlayışı içinde hayata kazandırılması için Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı (Akademia) tarafından 1,5 yıl önce başlatılan proje kapsamında Arkeo Park çalışmaları gündeme geldi. Projenin devletin kurumları tarafından destek görmesinin ardından, Bodrum'da Cumhuriyet İlkokulu'nun taşınarak mevcut alanın, Mozole ile birleştirilip Arkoe Park olmasının düşünüldüğü bildirildi.

Akademia tarafından Bodrum'daki dünyanın 7 harikasından bir olarak kabul edilen, Kral Mausolos adına karısı ve kız kardeşi Artemisia tarafından yaptırılan Mozole'nin modern müzecilik anlayışı içinde hayata kazandırılması için yapılan Mozole Projesi'nde Arkeo Park çalışmaları gündeme geldi. Vakıf tarafından bir otelde, bu konuda yapılan çalışmalar ve atılan yeni adımlarla ilgili basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı Başkanı Özay Kartal, yönetim kurulu üyeleri Oğuz Özay, Dilek Ertem ve İbrahim Atalay ve basın mensupları katıldı. Vakıf Başkanı Özay Kartal, Mozole'nin modern müzecilik anlayışın içinde halkın kullanımına sunularak, turizme katkı sağlaması açısından, Arkeo Park çalışması hakkında bilgi verdi. Kartal, Arkeo Park düzenlemesi için, Neyzen Tevfik Caddesi'ndeki Cumhuriyet İlkokulu'nun taşınarak, oluşan alan ile Mozole'nin birleştirilip, Arkeo Park olarak kullanılmasını gündeme getirdiklerini ve değerlendirilmesi için Bodrum Belediyesi'ne talep ettiklerini ifade etti.

MOZOLE, ŞU AN İKLİMSEL TAHRİBATA AÇIK VE YETERLİ BİR KORUMAYA SAHİP DEĞİL.

Kartal, Mozole Projesi'ne Arkeo Park alanı olarak değerlendirilmesi için çalışmaları sürdürdüklerini belirterek, şunları söylediVakfımız bir buçuk yılı aşkın bir süredir Mozole Projesi ile ilgili yoğun olarak çalışmakta. Geldiğimiz noktada çok mutlulukla görüyoruz ki devletimizin tüm kademeleri Mozole Projesi'nin Bodrum'un gerek kültürel, ekonomik ve turizmin gelişimine katkı vermesi için yoğun olarak çalışıyorlar, bizlere destek veriyorlar. Bu bizleri heyecanlandırıyor mutlu ediyor ve çalışmalarımızı daha da hızlandırıyor. Temel amacımız dünyanın 7 harikasından biri olan ve dünya insanlık mirasına ait olan Mozole, şu an iklimsel tahribata açık ve yeterli bir korumaya sahip değil. Öncelikli gayemiz, Mozole'yi koruma altına almak. Ardından da Bodrum halkının bu denli önemli bir turizm, kültürel, ve arkeolojik değerini modern müzecilik anlayışı içerisinde projelerle tekrar modern hayata kazandırmaktır. Bu noktada 1,5 yıl boyunca gerek Maliye Bakanlığı, Milli Emlak Müdürlüğü, Muğla Anıtlar Kurulu gibi kademelerden onaylarımızı aldık. Uluslararası bilim adamlarından oluşan bir kurul oluşturduk. Yine geçen mayıs ayında uluslararası katılımlı çalıştay yaptık. Bu çalıştayda da projemizle ilgili olumlu görüş bildirildi. Nihayetinde artık teknik çalışmalara başladık. Bu maksatla da belediyemize bir başvuru yaptık. Mozole önünde bulunan Cumhuriyet İlkokulu'nun bulunduğu bir alan var. Bu alanı öncelikle çocuklarımızı ve velilerimizi mağdur etmeyecek şekilde, Milli Eğitim Bakanlığı'mızın olur müsaadeleri ile ve belediyenin de katkıları ile taşınması söz konusu olabilir ise, Cumhuriyet İlkokulu ile Mozole arasında bulunan alanın birleştirilmesinin talep ediyoruz.

6 ARALIK'TA BELEDİYE MECLİSİ'NDE OYLANACAK

Cumhuriyet İlkokulu'nun da bir Arkeo Park olarak Karya Bahçesi, açık müze alanı olarak dizayn edilerek yaz aylarında halkın rahatça ziyaret edebilecekleri bir park olarak Mozole Projesi'ne dahil edilmesini arzu ettiklerini de vurgulayan Kartal, Bodrum Belediyesi'ne başvurumuzu yaptık. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon projemize çok ciddi destekler verdi. İmar Komisyonu'nda görüşüldü, Mozole'nin bulunduğu alan ile Cumhuriyet İlkokulu'nun bulunduğu alanın birleştirilmesine ilişkin 6 Aralık'ta Bodrum Belediye Meclisi Toplantısı'nda bir oylama olacak. Umut ediyorum ki meclis üyelerimiz de bu konuya olumlu yaklaşır ve biz de artık mimari proje çalışmalarına başlayabiliriz dedi.

PROJE BODRUM'DA TURİZMİ YENİDEN HAREKETLENDİRECEK

Vakıf Başkanı Özay Kartal, projenin Bodrum'da turizmi yeniden hareketlendireceğini belirterek, Mozole, aslında Karya Kralı Mausolos adına yapılmış bir anıt mezar. Fakat esas önemi, çağının en önemli üç medeniyetini yani Mısır, Yunan ve Anadolu medeniyetini temsil eden mimari özellikleri bir yapıda sentezlemeyi becermiş, çağının en büyük ve en güzel heykellerine ve sanat eserlerine sahip bir anıt mezarı olmasından kaynaklanıyor. Milattan önce 1. Yüzyıl'daki Anadolu Coğrafyacı Strabon bile dünyanın görülmesi gereken 7 eserinden biri olarak Mozole'yi sayıyor. Dolayısıyla Mozole 2 bin 500 yıllık bir turistik değer. Aslında bir anıt mezar diyebiliriz ki Bodrum'da turizmi Mozole başlatmıştır. Mozole, Bodrum'daki turizmi tekrar zıplatacak, atağa geçirtecek ve büyütecektir diyoruz dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Akdeniz Bodrum Kartal Muğla Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title