Haberler

BM ve Arap Birliği'nin Yeni Suriye Temsilcisi El-İbrahimi Açıklaması

BM ve Arap Birliği'nin yeni Suriye Özel Temsilcisi el-Ahdar el-İbrahimi, Suriye'de barışa aracılık etmenin zor bir görev olduğunu belirterek, ilk işinin BM Güvenlik Konseyi'nde, selefi Kofi Annan'ın çabalarını engelleyen ayrılıkların üstesinden...

BM ve Arap Birliği'nin yeni Suriye Özel Temsilcisi el-Ahdar el-İbrahimi, Suriye'de barışa aracılık etmenin zor bir görev olduğunu belirterek, ilk işinin BM Güvenlik Konseyi'nde, selefi Kofi Annan'ın çabalarını engelleyen ayrılıkların üstesinden gelmek olduğunu söyledi.

El-İbrahimi, Fransa'nın başkenti Paris'teki evinde Amerikan Associated Press ajansına verdiği demeçte, misyonunun başarısı için Güvenlik Konseyi'nin "ağız birliği yapmasının" çok önemli olduğunu ancak bunu nasıl sağlayacağı konusunda somut fikirleri bulunmadığını ifade etti.

Geçmişte BM'nin Afganistan ve Irak temsilciliklerini yapan, Arap Birliği'nin temsilcisi olarak Lübnan'da iç savaşın sona ermesine yardımcı olan el-İbrahimi, Annan'ın başarısız olmasının sebebini ise "uluslararası toplumun Annan'a ihtiyacı olan desteği vermemesine" bağladı.

78 yaşındaki yeni temsilci, "Mesele benim farklı neler yapabileceğim değil, diğerlerinin nasıl farklı davranacağı" diyerek, kendisine gerekenin de diğerlerinin tek bir ses olması ve onların adına üstlendiği görevde kendisine net destek vermeleri olduğunu söyledi.

El-İbrahimi, Suriye'ye de şiddetin sona ermesi için kendi payına düşeni yapması çağrısında bulunarak, neticede barışı arabulucunun ya da Güvenlik Konseyi'nin değil, Suriyelilerin yapacağını kaydetti.

Askeri müdahaleyi ise hiç kimsenin istemediğini bildiren el-İbrahimi, ayrıca Esed'in güçlü destekçisi İran'ı barış çabalarına dahil etmeye çalışacağını belirtti.

El-İbrahimi, İran'ın bölgede önemli bir ülke olduğunu, onlarla görüşmekten gerçekten çok memnun olacağını ifade etti.

Rusya ve Çin, Suriye'deki Beşşar Esed rejimine karşı Batılı ülkeler ve Arap ülkelerinin de desteklediği güçlü bir kararın Güvenlik Konseyi'nden geçmesini önlemek için veto haklarını kullanmıştı.

Annan, bu ayın başlarında 31 Ağustos'ta görevini bırakacağını açıklamış, Annan'ın yerine önceki gün el-İbrahimi getirilmişti.

BM merkezinin bulunduğu New York'a bugün gitmesi beklenen el-İbrahimi, daha sonra da Arap Birliği ile görüşmek için Mısır'ın başkenti Kahire'de olacak.

Muhabir: Bedriye Ateş Şimşek / AP

Yayıncı: Tarkan Demir - PARİS

Kaynak: AA / Güncel

Kofi Annan Suriye Paris Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title